Свободата днес и тук 25 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Изключително слабо усвояване на парите по оперативните програми

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg


Светлин Танчев

Изключително нисък е процентът на усвояване на средства по оперативните програми на Европейския съюз. Разплатени са само 1.3% от всички договорени за България средства от ЕС. Това съобщи в неделя председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Светлин Танчев (ГЕРБ) на изнесено заседание на комисията в Правец.

На заседанието председателят на комисията представи доклад за усвояването на евросредствата за миналата година, обхващащ 21 програми.

България е единствената страна в ЕС, която е с върнати два пъти оценки за съответствие и все още е без нито една одобрена оценка за съответствие, се казва в доклада.

В него е записано още, че при оперативните програми има значително разминаване между договорените 1. 4 млрд. евро европейско финансиране, и реално изплатените средства, които са 72 млн. евро.

Според доклада има драстично завишаване на стойността на проектите. 90% от проектите са били драстично завишени, като има случаи, в които са били надписани със сто до триста процента, посочи Светлин Танчев.

Има реален риск да не се усвои голяма част от предоставената от ЕК предприсъединителна помощ - основно по програма ИСПА, отчете още той. Случаи на конфликт на интереси, на обжалване на обявените процедури, бавен процес на плащане на бенефициентите, но и завишени стойности на кандидатстващите проекти са сред другите проблеми, изброи още той.

Неусвоените средства по ИСПА са около 300 млн. евро, но имаме цялата 2010 г. да работим. По САПАРД вероятно ще загубим около стотина милиона евро, обясни Танчев.

Според него през последните месеци са предприети много стъпки за усвояване на повече от парите, които вече ползваме като членове на ЕС. Той прогнозира, че равнището на усвояване на средства тази година ще бъде значително по-високо и и ще достигне 5%.

Според ръководителя на Секретариата към Съвета за управление на средствата от Европейския съюз Юлияна Николова 5% усвоени средства ще са малко. Като пример тя посочи, че за последната седмица са платени 69 млн. евро, обясни тя и добави, че фирмите и общините имат нужда от повече средства от "оптимистичните" 5%.

По правило парите, които Брюксел разпределя към отделните държави до 2013 година могат да се преразпределят. В края на 2010 г. ще се направи преглед и ще се прецени от която държава ще се вземе и на коя ще се даде.

"Аз, ако бях страна членка, щях да бъда щастлива някой да не усвоява, защото това, което той не усвоява, може да дойде при мен, ако аз усвоявам добре", коментира Николова.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional