Свободата днес и тук 01 Март 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Все още няма следа от осъдените за убийството на Борилски

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Диан Нейков

Четвърти ден след произнасянето на тежките присъди по делото за убийството на студента Мартин Борилски, няма и следа от Георги Желязков и Стоян Стоичков. Първият получи 19 годи затвор, а вторият – 17. В понеделник от полицията във Върна, където двамата живеят, съобщиха, че те все още не са открити.

Желязков и Стоичков бяха признати за виновни за зверското убийство от преди десет години едва миналия четвъртък. Те обаче не присъстваха в залата на Апелативния съд във Велико Търново, тъй като закъсали по пътя (според думите на защитата им – бел.ред.). Ако бяха в залата, трябваше да бъдат изведени от нея с белезници, тъй като съдя Милчо Вандов промени мерките им за неотклонение от парични гаранции в задържане под стража.

Присъдата бе обявена в четвъртък около 20.00 ч., след почти шестчасови пледоарии, в които прокурорът и частният обвинител (адвокатът на близките на Борилски – бел.ред.) поискаха Желязков и Стоичков да получат доживотен затвор.

Благодарение на настойчивостта на някои медии стана ясно, че заповедите за арестуването на двамата са пратени в Областното звено "Охрана" във Варна едва на следващия ден около 10.00 часа.

След безуспешните опити на Съдебна охрана да ги открие, Желязков и Стоичков бяха обявени за общодържавно издирване от МВР в събота следобед.

Веднага след като прочете присъдите им, съдия Милчо Ванов полуофициално каза, че се притеснява, че двамата може да да се укрият, а адвокатите им искаха да внесат касационна жалба срещу наказанията, написана предварително, тъй като решението на магистратите било взето след "извънпроцесуален натиск".

Желязков и Стоичков нямат издадени ограничителни заповеди да напускат България, което дава основания за съмнения, че вече са навън.

Адвокатът на Стоян Стоичков, Юлиян Георгиев, оправда "изчезването" на осъдените от полезрението на властите, като обясни, че Апелативният съд във Велико Търново не е имал право да разпореди ареста им без право на обжалване.

Това, че двамата са издирвани, "не означава, че те са неоткриваеми. Те процедират по начина, по който са намерили за добре във връзка с тая незаконосъобразна заповед за техния арест", коментира в понеделник пред БНТ Юлиян Георгиев.

"Хора, които са засегнати от правосъдната система с неправомерни актове, могат да процедират по начин, който преценят за добре да защитят своите права", каза той.

"Аз съм се чул и видял с моя клиент след присъдата", заяви адвокатът. От думите му стана ясно, че срещата е станала в четвъртък вечерта. Стоян Стоичков "прие с потрес това, че е осъден, още повече, че е лишен от свобода, каза още Георгиев.

Запитан той ли е посъветвал клиента си да се укрие, защитникът отговори, че въпросът е некоректен. Той обаче повтори, че когато си съден "несправедливо от предубеден съд, имаш право да се браниш срещу нарушенията, включително и на съда".

Още през 2004 Франция е издала международна заповед за ареста и на двамата. През 2007 г. е издадена и европейска заповед за задържането им, като и двете продължават да са в сила.

Ако в срок от 30 дни Желязков и Стоичков не бъдат открити, подобна заповед ще трябва да издаде и България.

Адвокат Георгиев твърди, че европейска заповед за арест на Желязков в България никога не е получавана.

Засега е трудно да се предвиди изходът от издирването. За държавно издирване са обявени и Малкия Маргин, Таки, Тони Мамата, Рашо и още знайни и незнайни герои на ъндърграудна, от които няма и следа. От време на време МВР съобщава, че е прибран някой от укриващите се.

В момента вървят всякакви догадки за местонахождението на Желязков и Стоичков – от съседна Турция, през Русия или някоя бивш съветска република, до Нова Зеландия и Южна Африка – все страни, в които издирването им би било доста трудно. Из Варна се носят слухове, че заедно със Желязков от няколко дни е изчезнала и приятелката му Петя Узунова, която работи в рекламната агенция "Орка студио" в морския град.

Според някои публикации двамата са си във Варна, под закрилата на местна, но от национален мащаб, трибуквена групировка.

По всичко личи, че процесът "Борилски" все още е с отворен финал. Предстои да се разбере дали и върховният съд ще потвърди присъдите, произнесени от апелативните съдии във Велико Търново. През следващите месеци в Париж, където бе убит Борилски и където е водено следствие по случая, ще има паралелен процес. Остава загадка дали Стоичков и Желязков ще се явят в съдебна зала.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional