Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ще кажем на ЕС, че заменките са престъпление и виновните ще си понесат отговорността

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

С отговор, че извършените от предишните правителство горски заменки са престъпление на длъжностни лица, а не държавна помощ, България ще се надява да се размине със санкциите, за които от Брюксел ни предупредиха за пореден път на 6 януари 2010 г.

Писмо в подобен дух се подготвя от юристите на Министерството на земеделието и храните до Европейската комисия и трябва да бъде изпратено до 16 февруари, стана ясно от думите на зам.-министъра на земеделието и храните Георги Костов пред БНР в понеделник.

Така кабинетът ще последва съвета на главния прокурор Борис Велчев, който миналия четвъртък обясни, че държавна помощ чрез престъпления не може да се предоставя, в случая става въпрос за престъпление и това трябва да се обясни на ЕК. Той обаче призна, че дори и да има осъдени по няколкото обнинителни акта, законодателството е безсилно за развалянето на неизгодните за държавата разпоредителни сделки.

Екоорганизации, обединени в Коалицията “За да остане природа в България“ обаче предупредиха кабинета да не увърта, представяйки случаите като престъпления, защото те не са такива, а са чиста държавна помощ и номерът няма да мине пред Брюксел.

Според зам.-министъра юристите се готвят да дадат отговор, "че това представлява в общи линии нарушение, престъпление и длъжностните лица ще си понесат отговорността за тези престъпления“.

Не е ясно от чие име изпълнителната власт ще обещае пред Брюксел, че виновните ще си понесат последствията. Не е ясно и защо, след като сега главният прокурор говори за извършени престъпления, тези сделки не са били предотвратени или разследвани по-рано, като се има предвид, че сигналите за нарушения валят от години.

Зам.-министърът потвърди прогнозата на премиера Бойко Борисов, че България е заплашена от сериозни финансови санкции, ако не даде задоволителни обяснения пред Брюксел за извършените замени.

Георги Костов поясни, че Европейската комисия е сезирала за проблема и предишното правителство с две писма, които обаче не са станали обществено достояние.

Предишният шеф на агенцията по горите Стефан Юруков (БСП) вече е с повдигнати обвинения за част от заменките.

ЕК: Държавата е била наясно каква е целта на сделките

Отговорите на кабинета на тройната коалиция били, че заменките не представляват държавна помощ, а били нормативно определена от закона процедура. Това обаче не удовлетворило Главна дирекция "Конкуренция", която обърнала внимание, че повечето замени след това водят до изключване, което води до повишаване стойността на бившия държавен имот.

Към бившия шеф на Държавната агенция по горите (ДАГ) Георги Юруков е било отправено запитване защо държавата първо не е повишила стойността на имота, преди да го продава или заменя, но отговор не е получен.

Другият аргумент на ЕК против ДАГ е, че и замяната, и изключването от държавния фонд са извършвани от едно и също ведомство. "Не може да се твърди, че като си направил замяната, не можеш да предвидиш, че ще й се промени статутът за строеж, след като контролираш всички дейности в горите", поясни Георги Костов, цитирайки евроекспертите.

Ако замяната беше правена от министерството на земеделието, а изваждането на терените – примерно от министерството на регионалното развитие, тогава би могло да се допусне, че администрацията не знае какво прави "купувачът" със заменения имот", обясни зам.-министърът. Това още веднъж предполага, че държавните власти са знаели, че този имот, като го заменят, след това ще го изкупят и му повишат стойността“, коментира Георги Костов.

Той допълни, че България има известна възможност за допълнителни консултации и удължаване малко на изтичащия на 16 февруари срок, “от което вероятно ще се възползваме“.

Два депутатски имунитета падат

Горските заменки доведоха и до доброволен отказ на имунитет от страна на двама депутати.

Народният представител от ГЕРБ Емил Димитров, чието име бе замесено в сделки със замени на гори, обяви в понеделник, че сам се отказва от защита срещу наказателно преследване, за да може да бъде разследван. От имунитета си се отказва и депутата от БСП Димчо Михалевски, бивш зам.-министър на регионалното развитие, заради обвинения от Димитров, че е допуснал съмнително завишаване на цената на проекта "Водно огледало" в Кърджали.

Емил Димитров заяви в понеделник пред бТВ, че заменените гори, за които го обвиняват, са срещу същите гори в околността, с цел окрупняване.

Аз поканих публично медиите, за да видят лично, независимо, че аз нямам директно участие във фирмата, заяви Димитров. Той поясни, че никога не е фигурирал във фирмата, заменила горите - "Фабрика Медикет" АД, а бил само акционер в дружества, които са имали акции в тази фирма.

“Фабрика Медикет“ е сред последните 47 сделки преди влизането в сила на мораториума върху този вид разпоредителни сделки с горски терени и е взела 917 дка край Етрополе,

Заменените гори са абсолютно равностойни и сделката не би трябвало да е в "черния списък" на ЕК, каза Емил Димитров.

Замените са 47 и тази не е най-голямата, коментира Борисов по повод атаките от БСП, че в списъка със съмнителните сделки има и такива на негов депутат. Това, че Димитров има замяна, не прави отношението към него по-различно от това към останалите. Всеки, който е извършил нарушение, ще си понесе отговорността, каквото за едните, такова и за другите, каза Борисов.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional