Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Несериозно и безотговорно е да се твърди за натиск по делото "Борилски"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Степан Хиндлиян

Адвокатът на близките на жестоко убития студент Мартин Борилски определи като несериозни твърденията, че тежките присъди срещу Георги Желязков и Стоян Стоичков са произнесени под натиск. Такава теза поддържа защитата на двамата осъдени, които след десетгодишна съдебна сага получиха общо 36 години затвор.

Те обаче все още са на свобода, тъй като успешно се укриват от властите вече пети ден.

Частният обвинител в процеса адвокат Владимир Иванов излезе във вторник с отворено писмо, в което посочва, че твърденията за "натиск" върху съда са голословни и целят единствено медиен ефект, който да дойде в противовес на основателното негативно отношение на обществото към това убийство и неговите извършители.

Той не смята за уместно да се коментира решението на състава на Апелативния съд във Велико Търново, постановил присъдите, преди магистратите да са изложили мотивите си, т.е. своето вътрешно убеждение.

"Увлечението на някои медии да разсъждават публично днес по темата за евентуалния натиск върху съда да осъди Желязков и Стоичков и на базата на чисти спекулации по делото "Борилски", да заключават дори за принципен риск от осъждане на невинни, ако било имало натиск върху съдии, е според мен дори безотговорно", посочва адвокат Иванов.

Според него изказването на подобни становища преди да са ясни мотивите за присъдите, игнорират и забравят много тежките критики, с които Върховният касационен съд (ВКС) отмени първоначалното оправдаване на подсъдимите.

"И надали защитата на Желязков и Стоичков би посмяла да обвини ВКС, че е мотивирал решението си вследствие на натиск", продължава адвокат Иванов.

Той припомня решението на ВКС, в което бе посочено, че оправдателните присъди са били постановени след игнориране на част от доказателствата. С друга част от доказателствата е боравено така, че да се отклонят от действителното им съдържание.

"Това за мен са изключително обидни критики за всеки съдия, защото те са много далеч от една грешка при прилагането на закона, която всеки юрист може да допусне. Критики от такова естество и мащаб могат евентуално да събудят у някои съмнение за влияние върху съда, а не голословните днес твърдения на защитата на осъдените Желязков и Стоичков", коментира Иванов.

Факт е, че до нов процес "Борилски" се стигна след силен натиск от страна на Франция, където бе извършено убийството на Борилски и където е водено полицейско разследване. Доказателства, включително и ДНК - експертизи, са били предоставени на българските власти, но според французите Стоичков и Желязков са оправдани в родината си, тъй като бащата на единия обвиняем е бивш шеф на следствието във Варна, а днес е добре поставен адвокат.

В откритото си писмо Владимир Иванов риторично пита колегите си, защитаващи Желязков и Стоичков, защо като твърдят, че от месеци е имало натиск за осъдителни присъди, не са поискали отвод на съдебния състав. "Тази възможност защитата на Желязков и Стоичков имаше преди всяко едно от петте съдебни заседания по делото, но тогава съмнения явно е нямало, тези съмнения се появиха за пред медиите вследствие на осъдителните присъди, които разбираемо не могат да удовлетворят колегите, защото те са в защита", добавя частният обвинител.

В заключение Иванов заявява, че "бягството на осъдените Желязков и Стоичков, за мен, както и за почти всеки, допълнително потвърждава вината им".

По повод казаното от защитника на Стоичков, Иванов отбелязва, че за него е неразбираемо и недопустимо един адвокат, т.е. човек на закона по дефиниция, да прави изявления, с които да поддържа, че осъден с разпоредено задържане под стража можел да преценява законосъобразността на съответния съдебен акт и да се крие, понеже този акт според него бил незаконосъобразен.

Писмото му завършва с думите: "Съдът преценява, а решенията се изпълняват, не сме назад във вековете, когато Робин Худ се е борил с тираните или трябва първо да сменим системата."

Осъдителната присъда срещу Стоичков и Желязков бе произнесена на 4 февруари вечерта, като едновременно с това съдът отмени мерките им за неотклонение и разпореди задържане под стража. Желязков и Стоичков обаче не присъстваха на делото с обяснението, че закъсали някъде по пътя между Варна и Велико Търново.

При опит да бъдат задържани на следващия ден, те не са открити и от 6 февруари са обявени за общодържавно издирване.

Веднага след като Апелативният съд ги прати в затвора, адвокатите им Ина Лулчева и Юлиян Георгиев опитаха да внесат жалба, с която искат касиране на наказанията. Това обаче не им се отдаде, тъй като работното време на съдебното деловодство бе свършило.

Тогава адвокат Лулчева коментира, че жалбата е била написана предварително, защото защитата имала съмнения за "извънпроцесуално" влияние върху съда.

Колегата й Юлиян Георгиев (защитник на Стоян Стоичков) обясни в понеделник изчезването на осъдените с твърдението, че съдът не е имал право да разпореди ареста без право на обжалване.

"Това, че двамата са издирвани, не означава, че те са неоткриваеми. Те процедират по начина, по който са намерили за добре във връзка с тая незаконосъобразна заповед за техния арест. Хора, които са засегнати от правосъдната система с неправомерни актове, могат да процедират по начин, който преценят за добре да защитят своите права", коментира адвокат Георгиев пред БНТ в понеделник.

Той добави, че "се е чул и видял клиента си след присъдата", който приел съдебното решение с "потрес".

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional