Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

София отвърна с „тъй вярно“ на кремълския въпрос: „вярна ли си ми“

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Днешната власт има съзнателно граден мъжествен образ. Или както по-скоро биха казали феминистите – има мачо облик. Благодарение на титуляра. Въпреки склонността му да издига жени на ръководни постове. Или пък тъкмо по тази причина. Защото само увереният в себе си мъжкар може с едно посочване с пръст да вдигне една жена с голяма собствена професионална тежест и да я постави с лекота на избраното от него място. А тя да не му откаже.

Но ето че се намери някой, който се усъмни в автентичността на управленската мускулатура и тестостерона на властта. Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви днес пред БНР, че единствено Симеон Дянков се „държи мъжки“ и казва, че няма пари за АЕЦ „Белене“. Което е пряко предизвикателство към самия премиер, който очевидно попада в лагера на онези, които казват “да” на Русия.

Тестът за нивото на тестостерона на управлението, както си позволих да предупредя още миналото лято, е как ще отвърне София на опитите на Кремъл да я превърне в своя постоянна държанка в областта на енергетиката. Паметни са ехидните подмятания от руска страна, че „Българя се държи като невярна съпруга на Русия“. Тази подигравка беше изречена тук на пресконференция от руски телевизионен водещ, известен с близостта си до Путин, когато самият кремълски самодържец беше в София на 18 януари 2008 г., а българският му домакин Първанов го обгрижваше с грейнал поглед.

Ето, че след като в петък, навръх 19 февруари, когато руска делегация ни метна въжето на стойност 2 милиарда, властта беше склонена да вземе руските пари тази седмица, с цел да продължим дружбата, идва новината за първата българска рожба, родена от нея. Ясно е, че зачеването е осъществено доста по-рано, за да се случи незабавно следното:

“Сключен е първият български договор по поръчка за оборудване за бъдещата ядрена централа “Белене“, съобщи в неделя председателят на Надзорния съвет на радомирския завод „Бесттехника-Тежко машиностроене“ Максим Клейтман”.( БТА)

Медиапул уточнява, че дружеството е подписало договор с руския основен изпълнител на проекта “Атомстройекспорт“ за производство на два транспортни шлюза за АЕЦ „Белене“, независимо от това, че проектът все още не е официално размразен, въпреки преговорите с Русия по офертата й за финансиране на практическите работи до избора на стратегически инвеститор.

Очевидно доста козируване по веригата е имало, за да се стигне до това “тъй вярно” в отговор на руския въпрос към българската съпруга: “вярна ли си ми”!

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.




Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.



Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev



 



Story of Stuff



Подкрепете този сайт





Red House Sofia




Valid XHTML 1.0 Transitional