Свободата днес и тук 05 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА В ЗАМЪКА „ШПЕСАРТ“

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Пламен Асенов

 

  • Призраците съществуват само доколкото съществува и човешката вяра в призраци 

Пламен Асенов, политически коментатор за България на радио SBS, Мелбърн, Австралия, специално за в. “Марица” – Пловдив 

Интересните времена, в които живеем напоследък в България, ми приличат на онези в замъка Шпесарт. Имаше някога такъв немски филм, пълен с луди призраци, недодялано немско чувство за хумор и гротескова атмосфера, родена в съчетанието на зловещо със смешно.

Оказа се, че всички ние сме луди калинки, които живеят – и доста време са живели – на една територия, където с живота и съдбата ни се разпореждат нагли призраци, факири в това да ни стискат за гушата чрез пипалата на гигантски октопод. То не че не знаехме, де, като те стискат за гушата, няма как да не знаеш. Ама се правехме на щрауси и точно в това е и елементът на гротеска. Както и в доста други неща – защото известно е, че призраците могат да въздействат само на този, който вярва в призраци. Иначе са нещо празно, покрито с бял чаршаф.

Премиерът Борисов предупреди фармацевтични фирми за предстоящи арести – научихме насред Пловдив. Операция “Наглите” се пренася в търговията с лекарства.

Похвална акция предстои. Раздутите цени на лекарствата, независимо дали онези, договаряни от Здравната каса или тези на свободния пазар, изсмукват финансовите сили както на общия, така и на индивидуалния ни бюджет. От това изкуствено се обогатяват знайни и незнайни лица и компании, като се нагнетява напрежение, което ние, потребителите, често дори не усещаме, защото вече сме претръпнали, влезли сме в спиралата и живеем с представата, че от нея няма измъкване.

В случая обаче има най-малко два въпроса, които трябва да бъдат зададени. Първият е защо Борисов предупреждава лекарствените компании за акцията. То верно, че мащабът на далаверата там вероятно е такъв, че следите не могат да бъдат заметени не просто за няколко дни, а сигурно и за година. Но все пак някак си не изглежда много професионално и полицейски издържано това предупреждение.

Вторият въпрос е доколко при акцията ще бъдат засегнати и хората, с които лекарствените компании са влизали в сговор, за да се раздуват цените. Защото тази работа без участието на добре овластени държавни чиновници, без участието на представители на НЗОК и Министерството на здравеопазването, без участието на шефове на болници и собственици на аптеки няма как да стане.

Ако те не бъдат засегнати, а си представим, че арестуваме десетина шефове на фирми /съдът ще пусне веднага поне осем от тях, но това е друга тема/ на мястото им ще се появят нови петнадесет, които бързо ще влязат в сговор с неарестуваните чиновници и конкретното това пипало на октопода ще се възпроизведе.

Премиерът Борисов заяви, че има “тежки грешки” при разследването на самоубийството на Ахмед Емин.  “Аз като полицай съм силно озадачен от начина, по който е извършено това разследване” – каза Бойко Борисов.

Става дума за случилото се през октомври 2008 година, когато бившият шеф на канцеларията на лидера на ДПС Ахмед Доган бе намерен мъртъв в един от коридорите на тъй наречените “сараи на Доган” и случаят почти веднага бе обявен за самоубийство. Множеството неясноти и съмнения, които още тогава съществуваха сред обществото по повод на разигралата се трагедия така и не получиха отговор. Както е характерно за България, нещата постепенно се забравиха, потънали в поредица от други “интересни” събития.

Какво означава връщането към темата точно в този момент? Разбира се, веднага изникват съмнения, че то е начало на чисто политическа атака срещу ДПС, каквато Бойко Борисов досега сякаш се страхуваше да предприеме. Определено има обществени очаквания при разчистването на Авгиевите обори на предишното управление върхушката на ДПС да не се измъкне безнаказана, да не се сниши, покрие и да се размине само с няколко несвидни за нея жертви като бившия земеделски министър Валери Цветанов.

Премиерът търпеше открити упреци за досегашнито си поведение към ДПС и дори подигравки, задето обеща, а все още не е бутнал дори прословутото незаконно барбекю в двора на догановите сараи.

Някои, разбира се, ще изтълкуват тази политическа атака чрез евентуално подновяване на вече прекратено от прокуратурата производство като не съвсем редна, може би дори като недемократична. И тя наистина ще бъде такава, ако си остане само с ПР акцията да се заяви публично, че премиерът лично намира нередности в разследването на самоубийството. Пък после се окаже, че прокуратурата, и особено съдът, не намират.

Ако обаче нередности наистина се разкрият, а оттам започне да се разплита и цялото кълбо на ченгеджийски обвързаности, икономически кръгове от фирми и т.н. в битието на ДПС, то това ще бъде акция, която напълно ще съответства на обществения интерес. Най-малкото, защото такова е всичко, което разкрива истината и дава на обществото реална информация за реалностите около него.

Бившият социален министър Емилия Масларова е обвинена за присвояване на 11 милиона лева. Тя че ги е краднала, краднала ги е. Или поне част от тях, защото нали се играе в комбина и няма как да вземе сама всичко. Ако не точно тези 11 милиона, други някакви парички е краднала. Защото пък как иначе един български министър със сравнително скромната заплата от 2-3 хиляди лева месечно би могъл да поддържа стандарта, който Масларова поддържаше? Още повече, как би имал пари да извади и да плати тутакси 50 хиляди лева гаранция, за да си седи в къщи, а не в килията, поне до завършването на процеса? Симеон Дянков да провери дали Масларова е платила данъците на тези петдесет хиляди лева – правилно призова в блога си нашият съгражданин и приятел Иван Бедров.

Случаят с Масларова пък директно ни препраща и към случая с русенския общински съветник Виктор Епщайн, към когото се е насочила комисията Кушлев с искане да му бъдат конфискувани имоти за около 62 милиона лева. Твърди се, че докато той и съпругата му за разследвания период са получили общо 169 минимални работни заплати, похарчили са 82 229. Минимални, минимални, ама ако ги събереш на куп, купът няма да е никак минимален.

Като прочетох калкулациите обаче определено започна да ме гложди съмнение в правотата на комисията Кушлев. То е породено от въпроса как са успели тези хора да похарчат толкова много минимални заплати. Само с ядене на черен хайвер, дори постоянно да черпиш и приятели, не става, убеден съм. Но сигурно за това си има начини, които аз не знам поради невежество.

Още по-голямо съмнение ме гложди и за това какво ще се случи оттук нататък. Защото никой май не отваря приказка по какъв начин въпросният общински съветник се е докопал до толкова минимални. От корупция ли са те и ако да – колко души би трябвало да те корумпират и за какви суми, та да изкараш 62 милиона джобни. Още повече, един обикновен общински съветник едва ли сам по себе си има чак такова силно влияние, че еднолично да разреши проблеми за толкова много пари. Но ако примем пък, че той е бил само посредник и просто е натискал по-горните лостове, които реално могат да раздават облагите, то значи тези осемдесет и толкова хиляди минимални заплати са само комисиона за него. А това означава, че парите, които са се раздавали в действителност, са били между половин и един милиард лева, иначе няма как комисионата му да е толкова тлъста.

Ако пък парите на Епщайн не са корупционни, а от някакви други по-сериозни активности, какви са те? `Щото дори май и оръжейните босове в България не изкарват на куп чак толкова от една сделка.

Съществува разнобой на мненията сред министри от кабинета по отношение на строителството на АЕЦ “Белене”- съобщават медиите. Идеята е, че разнобоят е между финансовият министър Симеон Дянков и икономическият Трайчо Трайков. Само че тук истински конфликт няма, както отбеляза и премиерът Борисов по този повод. Все още има напасване на гледните точки. Симеон Дянков изглежда, поне привидно, вече се отказа от правилното си категорично мнение, че строителството на централата е напълно излишно за България. Сега той се упражнява по въпроса как то може да стане, но само при участие на сериозен западен инвеститор. Трябва да се признае, че това негово настояване все пак поддържа известна дистанция от напълно свалените гащи на нашето момче Трайчо Трайков. Той напоследък започна сериозно да бърка възможностите на България да влияе върху изграждането на централата с възможностите на Русия да прави това. Само преди дни Трайков разви фантастичната теория, как ние с преговори ще принудим руснаците, които след уж-преговори насила ни натикаха в ръцете 2 милиарда евро заем, да приемат тяхното дялово участие в завършеното някога “Белене” да бъде едва 20 процента. Пък ние да имаме цели 50 на сто и на всичкото отгоре да си изплащаме заемите към тях, като им продаваме евтин ток.

Ами че те руснаците от ток нямат нужда, ток те си имат. Или си нямат, но не ги интересува. Не, те имат нужда от пари – ще каже някой и няма да бъде прав, поне не изцяло. Защото е истина, че всеки има нужда от пари, милионерите най-много. Но разковничето с АЕЦ-а не е в парите, а в руското политическо присъствие и влияние пряко на територията на Европейския съюз.

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер не е притеснен от възможността “Белене” да се строи с руски капитали – това научиха български журналисти от устата на президента Георги Първанов, наметнат с бял чаршаф, след съответната среща между двамата в Брюксел.

За първи път от три години насам Първанов стъпва в европейската столица и, освен всички друго, по време на посещението му  впечтали фактът, че никой от сериозните европейски политици, с които се срещна, не пожела да излезе за съвместно изявление с него. Така и Йотингер не излезе, дали от деликатност, дали защото в момента не е време да се раздуват подобни противоречия. Иначе със сигурност бихме чули една съвсем различна версия за отношението на ЕС към строителството на “Белене”. Защото, въпреки че замъкът Шпесарт се намира в сърцето на Европа, европейците, доколкото не са българи, не се поддават така лесно на задевки и шеги, които идват от страна на абсолютно гротескни призраци, целите в бяло.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com

Блогът на Пламен Асенов - http://asenov2007.wordpress.com/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional