Свободата днес и тук 03 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Новата турска сапунка

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
д-р Тони Филипов

„24 часа” съобщава, че екип на европейската служба по измамите ОЛАФ, воден от шефа на дирекция “Разследвания и операции” Тиери Кретен, е на посещение у нас, за да разследва съмнения за конфликт на интереси при разпределяне на пари по някои от оперативните програми.
И в дописката си Часовете на всяко изречение пишат: Г-н Кретен това, г-н Кретен онова… По принцип в една дописка трябва да се използват синоними – гостът, шефът от ОЛАФ, но те явно не могат да се нарадват на сгодното име. А той съвсем не изглежда като кретен. В смисъл, че не прилича на ван Ромпой. Сетих се за него, щото вчера, като отиде за сефте в ЕП, английският евродепутат Найджъл Фарейдж, от Партията на независимостта, нещо като нашия Сидеров, го направи на мат и маскара (пазарджишки израз, който кореспондира с бъзе и коприва.) Вика му: „Никак не искам да бъда груб, но вие наистина имате харизмата на мокър парцал и вида на посредствен банков чиновник. Кой сте вие? Никога не съм чувал за вас. Никой в Европа не е чувал за вас. Кой сте вие?”
„Харизмата на мокър парцал”! Ако Сидеров умееше да конструира такива метафори, щеше да ми е много по-симпатичен…
Но да се върнем на г-н Кретен. Най-голям смях падна по БНТ. Викторчо Николаев през цялото време му викаше „г-н Кретин”, даже го и изписаха: „Тиери Кретин, Директор…”
Таш… Пардон, майтап.
Французите имат доста имена, които на български звучат малко… странно. Сега се сещам за една актриса, Клотилд Куро, която се ожени за Емануеле Савойски и стана принцеса. Принцеса Куро Савойски. Царя ин ги е братчед…
Може би предвид на общия ни дом, трябва да се направи един европейски именник и да се изключат имената, които звучат тъпо на някой от европейските езици. Когато дойде световноизвестният тенор Хосе Кура падна голям майтап. Нашите простаци всичките му говореха на малко име. Отвътре не им давало да му рекат “Сеньор Кура”. Ако, че на испански не е същото. Та ще пиша на семейство Паси. Те са по уеднаквяването. Как се пребориха за зарядните устройства на джесеметата!
Проблемът е сериозен, ако че си мислите, че се бъзикам. Дженерал мотърс беше пуснал една кола на мексиканския пазар, която на техния език означаваше нещо като задник. И се чудеха защо не върви на пазара. Щото никой не ще да се вози на задник…
Честно ще си призная, че втория сезон на новата турска сапунка "Смърт в сарая" не го разбирам. Както правилно написа Оги Стефанов във Фрогнюз, Бойко отиде в Габрово да открива водно съоръжение и ни в клин ни в ръкав изтропа, че разследването на самоубийството на Ахмед Емин било проведено мърляво. Някакси нелогично се получи. Оги вика: „Една от възможните тези е опит за сближаване между ГЕРБ и ДПС. Казва се търсене на съюзник в трудна ситуация. Подобна версия бързо се набива на очи и направо плаче за коментар. Достатъчно е да споменем неслучващото се разследване на лидери от ДПС за облагодетелстване, създаване на обръчи, корупция и пр., каквото обещание имаше от страна на Борисов и ГЕРБ преди изборите.”
И ние така смятаме и отколе пишем, че Бойко и агата се разбраха. И тая история сега се вади от взаимен интерес.
Между другото да не ставам мнителен, но се сещам, че ексминистър Валери Цветанов, който е от малкото кадри на ДПС, на които Бойко посегна, беше последният човек, видял жив Емин. Само го напомням, щото депесарите викат, че Емин щял да убива Доган. И намекват, че е бил свързан със службите и по-специално с ДАНС. Е, за Валери Цветанов нема какво да се намеква. Той си е бил агент с псевдоним Сендов. Към тази работа може да добавите и това, че Павлин Димитров сега е зам.-министър на МВР…
Като стана дума за агите. Оня ден некой ме подтикваше в коментарите към блога да съм се изкажел за турските сериали. Да се изкажа, ама то какво да кажа? Vox popoli… Един медиен критик от “Ню Йорк Таймс”, Клайв Барнс, го беше казал още когато телевизията далеч не беше това, което е днес: “Телевизията е първата наистина демократична култура – първата култура, достъпна за всекиго, и изцяло ръководена от желанията на хората. Най-ужасяващото нещо са самите желания на хората.”
И аз да коментирам желанията на хората?! Дето казваше класикът, един желае попа, друг желае попадията…
Ало, пенсиите, щях да ви забравя, бе, злото да ви забрави. Ей, яжте шпек. От лабораторията на РИОКОЗ в София викат, че вашият шпек („Народен”) съдържал 0.1% генномодифицирани същества, при допустима норма 0.9%.
С какво да го ядете ли? Не ме занимавайте с глупости!
С хляб!

Блогът Из делниците на един луд - http://delnicite.blogspot.com/

 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional