Свободата днес и тук 05 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Уникално колониално

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Какво ми говорят звездите ( петолъчките) във връзка с възклицанието на министър Трайков, че Русия ни е направила уникално предложение за 2 милиарда евро!?
Когато получавам упреци, че с критиките си срещу сегашната власт помагам на предишната , веднага се сещам за Бойко Борисов. Защото той е много лют срещу бившата по въпроса за двете розови беемвета, но за кърваво червената АЕЦ “Белене” се оказа в един сплотен отбор с другарите Станишев, Путин и Първанов. Уникално!

Ако някой се е съмнявал в съмнителното делене на ляво и дясно у нас, руското би трябвало да им е избило тази координатна система от главата. Уж десните граждани за европейско развитие пеят в един хор с уж левите. На руски. Което щеше да е добре, ако ставаше дума за Мусоргски. Само че говорим за боклука на историята, на който трябваше да бъде изхвърлена колониалната ни зависимост. Пеят заедно в полза на все по-пълната ни енергийната зависимост от бившата ни метрополия до пълното задоволяване на нейните потребности. Уникално!

Уж имаме уникална природа, уникални дадености, уникални възможности за развитие на селското стопанство, но никакви ги няма Селяните за европейско развитие на България ( СЕРБ) – правят се на граждани, за които най-важното нещо се оказват руските пари за строеж на ядрена централа в земетръсна зона. Явно дълбоката оран на комисионните дава своите кълнове в браздите, изорани със “Серп и молот”. Уникално!

Тон за песен с горно “до”, направо на фалцет , даде вчера и очерталият се като говорител на руския интерес в българското правителство Трайчо Трайков – а както е известно, това не може да стане без камертона на човека, от когото зависи всичко в държавата днес. Трайков надпя в това отношение дори и своя откровено червен предшественик Петър Димитров, което никак не е лесно. Защото предишният министър на енергетиката др. Димитров много се стараеше да се хареса на Путин, но не се беше сетил да оцени никоя руска оферта като “уникална”. А Трайков се сети. Уникално!

Всички с лекота ще се съгласим, че парите са адски, бомбастично, ядрено важно нещо. Но не всички са съгласни на всичко заради пари. Има много гладни, нуждаещи се, мизерстващи хора и цели държави дори. Но не всички застават на околовръстното с протегната ръка или в съответната поза за обслужване на онзи, който е готов да плати. Германците се погнусиха. Французите не допуснаха интимна близост. Но Кремъл се натиска и ние не се дърпаме- пари са това. Не е важно как ще ги връщаме или как ще ни го върнат тъпкано за всички опити за независимост. Уникално!

По логиката на днешната власт България не можем да отказваме на съблазнителни предложения. Дават ни и трябва да вземем. Защото вече сме инвестирали в минижуп и чорапи на дупки. А и трябва да се разплатим със сутеньора, който ни заплашва. Значи е по-добре да продължим да работим за него, особено щом е готов да ни зариби с още пари, които да му дължим. След кончината на българско -съветската дружба ( за което нямаме заслуги), явно ще ни забременяват с нова рожба. Уникално!

Като казвам, че Трайков става изразител на руския интерес в българското правителство, твърдя, че той не само не иска – той не може да каже нито една причина какъв е българският интерес в този проект. Защото няма такъв. Освен да не дадем утре едни пари ( неустойки), да не загубим други ( закопани вчера ) и да не изпуснем трети – уникално предложени вече. А как ще се изплати в бъдеще цялата тази операция, за това просто не казва и дума. Уникално!

Същевременно е повече от ясно, че руски ( стратегически интерес) има. И още как! Вие виждали ли сте някой да иска да даде 2 милиарда евро на всяка цена и при всякакви условия, без да има интерес? Не сте виждали и не сте чували, защото е невиждано и нечувано. Това щеше наистина да е уникално!

С министър Трайков ще се съглася и аз, но за около две трети от казаното от него: само за онова, което остава след “уни”.

А две трети никак не е малко, нали. Толкова трябват в парламента за радикална промяна на затлачената ни политическа система, която очевидно слугува на чужди интереси. Колониално!

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional