Свободата днес и тук 02 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ще патите заради заплатите на депутатите

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Информационният повод да се върна към темата за медиите е вечният обществен дразнител с табелка “ЗАПЛАТИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ”. Най-напред фактите:

“Председателят на парламента Цецка Цачева призова депутатите да се откажат доброволно от увеличението на заплатите си за първото тримесечие на 2010 г., щом темата е предизвикала обществен интерес.

Цачева обясни , че депутатската заплата не е фиксирана, а зависи от средномесечните възнаграждения в обществения сектор.
Пред журналисти председателят на НС обясни, че възнаграждението на депутатите се определя от парламентарния правилник.
Тя прочете част от него, според която председателят на Народното събрание получава месечно възнаграждение с 55% по-високо от основното месечно възнаграждение на народен представител, което възлиза на три средни работни заплати за обществения сектор съобразно данни на НСИ.
В отговор на въпрос Цачева каза, че месечното й възнаграждение е 3576 лв., а на народен представител – 2307 лв., като се предвижда процентно увеличение, ако депутатът е в ръководството на парламента или на комисия в НС.
Въпросът за депутатските заплати ще бъде обсъден на председателския съвет на 10 март, посочи Цачева.
Много от народните представители смятат, че трябва да се направи сериозен дебат по темата за увеличението на възнагражденията на парламентаристите”.( Vesti. вg – с големи съкращения, но не на заплатите, а на информацията по този повод).

Оставям настрана изпусната реплика на Цачева, че решава да даде обяснение “щом темата е предизвикала обществения интерес”. От нея произтичат две неща: че ако фактите си бяха останали тайна тя едва ли щеше да дава обяснения, а заедно с това става още веднъж ясно, че г-жа Цачева не е никак в час с публичното си приказване. Направо й се отразява зле. Вредна е за себе си и себеподобните.

Който, каквото, когато и колкото пъти да напише за “ЗАПЛАТИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ” е осъден на всенароден успех. Каквито и нагли бандити да попадат в ареста, българинът е убеден, че по-нагли от депутатите няма. Какъвто и октопод да хваща полицията, българинът вярва свято, че пипалата на мекотелото твърдо водят към парламента. И кой се възползва от този гарантиран успех?

Отговорът е пред очите ми , но преди да му напиша името се налага да кажа ясно, че не е с “рекламни съображения” за съответната медия. Знам, че винаги се намират желаещи да се усъмнят, но не виждам как да им попреча, нито пък ще се тръшкам да се кълна, че казвам истината и само истината.

А истината е, че на първа страница с подробна информация за заплатите на началниците в държавата излиза седмичникът “Галерия”. Харесва ли ви, или не, но един жълт вестник огласи развитието по тази животрептяща материя от най-висш интерес за народа. Нищо не го вбесява повече от самонаграждаването на държавните чиновници.

“Властта тайно си вдига заплатите”, крещи с огромни букви вестникът и пояснява: “Първанов вече с двойна надница – 4614 лв.”, “Цецка и Бойко се разписват срещу 3576 лв”. А за украса в цял ръст са изтипосани със снимки споменатите първи трима в държавата. Има и факсимилие от ведомост от Народното събрание. Класика!

Ден по-късно, т.е. днес, изведнъж това не просто се оказва истина, но и предизвиква пламенна парламентарна реч на Яне Янев – поне вестници чете (макар и да не споменава този факт – може пък и сам да се е сетил). Че и ги разказва по подходящ начин после. Нещо повече, неудобната информация дори предизвиква реакцията на една от недосегаемите величини в държавата, на име Цецка Цачева, както си вижда.

Поправете ме ако греша, но това е първият случай изобщо, когато жълт вестник постига такъв подвиг да бъде моментално легитимиран от достолепните законотвоци. Поне заядливец, като мен, не си спомня подобно нещо, но съм готов да си посипя главата с пепел, ако ме уличите в пропуск в познанията ми въпроса. Но ще се озорите!

Преди да ме заклеймите, че ставам рупор на конкретно издание, да добавя, че на гърба на книжното тяло (да сипя още малко пипер) гол-голеничък се мъдри телом и духом на снимка най-ревностният парламентарен поддръжник на властта Волен Сидеров. Изтипосан е без никакво смокиново листо, както го е майка родила (само че около 40 години по-късно) и фотографка заснела. Със злобничък коментар, естествено, но…жълт вестник!

Ха сега да си дойдем на думата и да си зададем фундаменталния въпрос от едно време “Другарю директор, как ги постигате тези успехи?!”, в модерния му вариант: “Как така един отделно взет, при това булеварден вестник, успява да постигне това, което всички останали вкупом не могат?!”. Нямам предвид снимката на Сидеров, а другото разголване.

Проблемът е, че с няколко изключения, които не искам да изброявам тук (за да не се налага да ги обиждам на тираж) българските медии треперят от страх. Опразнили са територията на критиката към властта и в нишата се настани, почти самотно, един жълт вестник. Причините за опозиционния хъс на изданието може да са всякакви, което в случая не е обект на анализа. Но резултатът е налице, което пък е наопаки спрямо нормалната практика в нормалните демокрации. А от това следва логичният извод за ненормалността на нашата имитация на демокрация.

Както се очертава, булевардната преса, която две десетилетия се бореше да измести конкуренцията от “целомъдрени” издания от пазара до такава степен успя в начинанието, че обратният процес , ако изобщо се случи, ще бъде много тежко изпитание за медиите с претенции за сериозност.

Пазар, ще речете! Нищо подобно – конюнктура, но не пазарна, а политическа е това! Заслугата, да ме прощават щастливите от вдигането на тиража си колеги, е пак на властта. Без нейна помощ и глупавата й линия да си осигурява медиен комфорт, нямаше сега да обсъждаме темата.

Повтарям се, знам, но ще кажа пак: властта има критична нужда от критици. В противен случай някой ден ще осъмнем със заглавия за необходимостта от масова евакуация от държавата поради нейната непригодност в защитаването на основни принципи на демокрацията (защитавани от жълтата преса). И ще се доверим на това указание. Защото ни го казва единственият заслужаващ доверие източник: жълтата гостенка на пометения от червените медиен мегдан, на който и новата власт вършее безконтролно!

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional