Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ГЕРБ започна подписката за прекратяване на правомощията на Първанов

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Дневник"

ГЕРБ, "Синята коалиция", "Атака" и РЗС започнаха подписка за прекратяване на правомощията на президента Георги Първанов. Близо три часа представителите на четирите партии се консултираха по мотивите, съобщи БТА.

Пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев обяви, че в мотивите си за отстраняването на държавния глава партиите се основават на чл. 32 ал.2 от Конституцията. Той гласи "никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, освен в предвидените от закона случаи."

Освен чл. 32 ал. 2 има и други мотиви за нарушения в четири основни аспекта, коментира в парламента лидерът на РЗС Яне Янев. По думите му, за да има необходимата тежест, тези текстове в момента се прецизират с конституционалисти. Красимир Велчев уточни, че според тях, Георги Първанов във времето е нарушавал и тези аспекти. Той отбеляза, че освен по мотивите, е постигнат консенсус и по решението за предложение пред Конституционния съд за прекратяване правомощията на президента.

Съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров заяви, че на практика 2,5 млн. избиратели подкрепят отстраняването на държавния глава.  Той посочи още, че към мотивите "Синята коалиция" ще настоява да бъде включено и, че президентът е подвел гласоподавателите, като не е казал, че е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност.

Съпредседателят на "Синята коалиция " Иван Костов очаква обсъждането в зала да мине до Великден. Всичко е прецизирано и уточнено, подчерта той.

Има твърдата воля на четирите парламентарни групи процесът по отстраняване на президента да бъде доведен докрай, беше категоричен Красимир Велчев. Той обясни, че, за да бъдат внесени мотивите , премиерът трябва да е в страната, а следващата седмица Бойко Борисов е на официални визити в чужбина.

Окончателният вариант на мотивите ще бъде готов най-вероятно следващата сряда, съобщи БТА като цитира участващите в консултациите.

Лидерите на четирите формации първи са положили подписите си под искането за импийчмънт на Георги Първанов.

ГЕРБ инициира процедура за отстраняването на Първанов след като държавният глава разпространи стенограма на разговора си с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.
 

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional