Свободата днес и тук 20 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Доган е получил 1,5 млн.лева като консултант за "Цанков камък"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Дневник"

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е взел 1,5 млн. лева, като консултант по четири мегапроекта на предишното правителство - хидровъзел "Цанков камък", "Доспат", каскада "Горна Арда" и язовир "Тунджа", информира вестник "Труд".

Изплащането на парите е уредено с договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между Ахмед Демир Доган и Института по минно дело чрез "Минстрой холдинг". По силата на този договор лидерът на ДПС става "мениджър на проучванията" за "Цанков камък" и останалите три хидроенергийни обекта.

През февруари 2009 г.  Ахмед Доган взема 1,5 млн. лева като от своя страна възлага изпълнението на проектите на четирима специалисти, които са служители на "Минстрой холдинг". За тях Доган отделя само 50 хил. лева.

"Минстрой холдинг" работи на "Цанков камък" като подизпълнител на главния изпълнител - австрийската фирма "Алпине Бау", уточнява вестникът.

Стойността на хидровъзела е 460 млн. евро и в последната година кредитите за него са плащани с оборотни средства от НЕК и това е влошило значително финансовото състояние на дружеството, стана ясно през седмицата. Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще сезира прокуратурата за злоупотреби при строителството на хидровъзела "Цанков камък".

От 2004 г. стойността на хидроенергийния комплекс е скочила повече от 2 пъти - от около 200 млн. евро на 460 млн. евро. Парите трябва да се осигурят от държавната НЕК. По данни на компанията за "Цанков камък" е отишла и голяма част от заема от 250 млн. евро, отпуснат от френската БНП "Париба" за проекта АЕЦ "Белене".

Доган е бил мениджър на проучванията и за яз. "Тунджа".
 

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional