Свободата днес и тук 12 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Бизнес, синдикати и власт с общ език за кризата

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Стефан Антонов

След като цяла седмица тестваха различни идеи за спешни антикризисни мерки (включително в събота социалният министър Тотю Младенов изпробва общественото мнение с варианта за премахване на плоския данък), уикендът премина в совалки между работодателските организации, синдикатите и правителството. В неделя следобед те се обединиха по повечето от предложенията (според финансовия министър Симеон Дянков: По около 80% от общите мерки на бизнеса и синдикатите веднага постигнахме консенсус).

Обсъжданията ще продължат и кабинетът трябва да пресметне финансовия ефект от мерките. Според изчисленията на социалните партньори те ще осигурят приходи за бюджета между 5 и 8 млрд. лева до края на годината. 

Финален вариант за гласуване от правителството се очаква да е готов до четвъртък, когато премиерът се завръща от посещението си в Кувейт и Катар. 
 
"Трябва да издържим за половин година, или за една година, в противен случай ще фалираме държавата". Този коментар на Бойко Борисов на въпрос за антикризисните мерки на кабинета в петък, даде надежда, че премиерът този път може би ще подкрепи по-сериозни реформи, за каквито бизнесът настоява.  

След неделя сигурните действия са, че: ще бъде емитиран външен и вътрешен дълг, ще има приватизация на миноритарни дялове, разпродажба на ненужното държавно имущество, което в момента се дава под наем за символични наеми, допускане на "Сребърния фонд" да инвестира в нискорискови български финансови инструменти и др.

Плоският данък остава без промяна. 

В пакета има и предложения за съвсем конкретни отрасли - като регулация на отнешенията между търговските вериги и доставчиците им. 

Идеите на правителството и социалните партньори за осигуряване на повече приходи във фиска съвпадат на 100%, каза Симеон Дянков, след като обсъди заедно с колегата си Божидар Нанев пакета на работодатели и синдикати в централата на КНСБ.

Срещата им беше веднага след извънредното оперативно заседание на кабинета в неделя, което обсъждаше над 47 правителствени мерки. Тепърва обаче ще се дебатира предложението на социалните партньори за данъчна амнистия - 10% за имоти, придобити от доходи от сивия сектор, но не и от криминална дейност. Към нея финансовото министерство е скептично.

Ведомството на Дянков не приема идеята да се премахне тавана на обезщетенията за безработица. 

Плоският данък няма да се пипа, но ще се въвежда данък "лукс", заяви Бойко Борисов. А таванът за държавните заплати той обясни с идеята никой да не получава повече от премиера. 

Пенсиите няма да се облагат, само работещите пенсионери ще се осигуряват върху трудовите си възнаграждения, каза още Борисов. "Пенсиите, социално слабите и майките с деца - не пипаме", заяви той.

По най-щекотливата за част от министрите и синдикатите тема - дали държавните служители да поемат личните си вноски към осигурителната система, Борисов даде назад. По думите му всички тези мерки ще дадат възможност "да не пипаме осигуровките до края на 2011 г., когато очакваме държавата да е излязла от кризата и тогава, когато имаме възможност да вдигаме заплатите на военните и полицаите, ще отидем и дотам - всеки да си плаща осигуровките". Финансисти от правителството обаче се усъмниха дали това ще се окаже възможно.

"Без механизъм как да увеличим приходите в бюджета ще е трудно да отложим осигуряването за собствена сметка и на държавните служители, полицаи и военни. Все още търсим решение", каза пред "Дневник" експерт от правителството.

Най-много критики събра идеята за данък "лукс". "Звучи добре като популистка идея, но просто няма да се реализира успешно", прогнозира председателят на СДС Мартин Димитров. По думите на Борисов той ще се плаща от собствениците на яхти - "по 50-60 лв. годишно", частни самолети, жилища над 250 кв.м и мощните автомобили над 150 к.с. Според други икономисти обаче този данък ще санкционира и хора по селата с големи къщи, но без реални доходи.

Еднозначно положително беше посрещната идеята за нова дългова емисия. Повечето експерти я определиха като необходима и достатъчно сериозна, за да повлияе положително. По думите на Борисов облигациите ще се емитират от "държавната банка". Пред "Дневник" източници от правителството обясниха, че е възможно и правителството, и Българската банка за развитие поотделно да емитират облигации.

В първия случай набраните средства ще финансират бюджетния дефицит, а във втория ще се използват за стимулиране на кредитирането чрез търговските банки. Икономистът и преподавател от УНСС Димитър Чобанов обаче предупреди, че "дефицитът трябва да се ограничи в разумни граници и да се вземат мерки за съкращаване на държавните разходи".

Предложението за орязване на социалните придобивки на държавните служители, сред които и полицаите и военните, предизвика и най-голям спор в рамките на самото правителство. Министър Цветан Цветанов подкрепи лично мълчаливия протест на полицейските синдикати в събота. Ден по-рано военният министър Аню Ангелов посъветва подчинените си да слушат само него и премиера, игнорирайки позициите на финансовия министър.

Цветанов предложи, вместо редовите полицаи да си поемат осигуровките, да се намалят заплатите на ръководството на министерството. В неделя част от колегите му коментираха идеята преди оперативното заседание на правителството на въпрос на журналисти дали са склонни да се режат министерски заплати, за да се компенсират полицаи. Министърът на образованието Сергей Игнатов беше "за", но регионалният Росен Плевнелиев заяви категорично несъгласие да се подкрепят служителите на МВР, докато секторът не се реформира.

Аргументирайки идеята за таван на държавните заплати, Борисов даде за пример заплатите в "Ръководство въздушно движение" и заяви, че има болници, в които средното възнаграждение на служител е 35 хил. лв. месечно, а за някои от хората в тези болници заплащането е било 72 хил. лв. Пред "Дарик радио" председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов заяви, че максимум 20 лекари взимат подобни възнаграждения. 

"Такива болници с такава средна заплата със сигурност няма. Може би има отделни болници, в които отделни лекари да получават такава заплата. Тук става дума за най-тежките дейности, които изискват най-висока квалификация и те не са държавни служители. Това, че работят в държавна болница, не ги прави държавни служители. Те са наемни работници, както сме всички останали", каза Райчинов.

Борисов обяви и резултатите от анализ на всички министерства за договорите за обществени поръчки при предишното правителство. За 150 договора и анекси към тях за 2.158 млрд. лв. не е предвидено финансиране. Това е нарушение на законите за бюджета през 2008 и 2009 г. и е заложен капан от скрит дефицит за тази година. На въпрос защо тези договори не се обявят за нищожни Борисов отговори, че ако държавата ги прекрати, фирмите ще фалират, а служителите им ще се наредят пред социалното министерство като безработни.

От: http://dnevnik.bg/

Работодатели опазиха плоския данък
Ден преди оперативното заседание на правителството социалният министър Тотю Младенов допусна временно отпадане на плоския данък и въвеждане на диференцирано облагане по скала от 10 до 22%. Пред Би Ти Ви в събота Младенов заяви, че така кризата ще се понесе солидарно от всички, а не от най-уязвимите групи. В неделя тезата му очаквано бе подкрепена от синдикатите, но работодателите реагираха остро против с аргумента, че най-лошият сигнал към инвеститорите е в криза да се променя данъчната философия. По-късно стана ясно, че плоският данък няма да се променя. Като вариант за омекотяване на тежестта за най-уязвимите слоеве при запазването на плоския данък синдикатите предлагат въвеждане на необлагаем минимум.
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional