Свободата днес и тук 01 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Заменките са престъпление, а не държавна помощ

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

България ще отстоява позицията, че заменките не са държавна помощ, а престъпление, за което има повдигнати обвинения срещу бившия шеф на Агенцията по горите Стефан Юруков. Това е официалното становище на правителството, което ще бъде представено в Брюксел на 24-ти март, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов.
 

През февруари правителството заяви, че България ще признае горските заменки за държавна помощ, но ще поиска от ЕК тази помощ да се води регламентирана. Надеждата бе, че така страна ще избегне санкциите от страна на Брюксел и ще може да заведе дела срещу фирмите, напазарували евтини държавни горски имоти, за доплащане на разликата до пазарните цени. Позицията трябваше да се оформи след разговори с представители на Европейската комисия. Сега обаче тя се е обърнала на 180 градуса.

По думите на Найденов обвинения вероятно ще бъдат повдигнати и срещу други служители в агенцията, подписвали заменки.

"Стефан Юруков не е вземал решенията еднолично. Ясно е, че това е ставало с нареждане отгоре. Над него е бил кой – да не ме съди, вие ще си отговорите, и в партийната йерархия, и в Министерски съвет. Само че Министерският съвет си е имал министър-председател”, посочи земеделският министър.

Заменените гори, заради които Европейската комисия заплаши България със санкции, стигащи до милиард и половина евро, не са с променено предназначение и това дава шанс позицията на правителството да бъде уважена, смята Найденов.

Става въпрос за 300 сделки, при които фирми и частни лица са купили на многократно под пазарните им цени земи от държавния горски фонд. Според Найденов смяна на предназначението на земята има само в 12 случая.

След получаването на българската позиция от главна дирекция "Конкуренция" могат да прекратят преписката или да повдигнат обвинения срещу страната, обясни още министърът. В случай че ЕК се произнесе в ущърб на България, имаме опция да обжалваме решението в съда в Страсбург, уточниха още от земеделското министерство.

Предстоят законови промени, които ще принудят собствениците на заменени земи да платят реалната им стойност преди да променят предназначението им, каза още министърът.

"В новия Закон за горите, който предстои да бъде внесен, ние ще предложим механизъм и ще търсим начин - който е направил замяна, да бъде добър, ако иска промяна на предназначението, да заплати реалната стойност”, коментира Найденов. Според неправителствени организации щетите от заменките възлизат на 3 млрд. лв.

"Гората дори и да е заменена и да е с частен собственик, биоразнообразието е държавно, а гората не може да бъде изсичана без разрешение на Агенцията по горите. Това за момента спасява положението”, смята министърът. Очаква се до юни да влезе в сила новият закон. "В момента заради мораториума общински инфраструктурни проекти също са блокирани”, добави Найденов.

Изявлението си той направи в Панчарево, където посети общинската служба за представянето на новата интегрирана система за администриране и контрол на очертаване на земите по Кампания 2010 за директните плащания. На базата на тази система ще бъдат раздадени над 1 млрд. евро, каза министърът.

Заради това, че системата не е функционирала, България е глобена от ЕК за 2007 г. с 40 млн. лева, за 2008 г. с 49 млн. лв., а сега чакаме да разберем каква ще е санкцията за 2009 г., поясни Найденов.

Той съобщи, че бившият директор на общинската служба "Земеделие" в Панчарево Веселин Божилов, неговият заместник Радина Тричкова и трима експерти, работили в службата - Цветелина Дикова, Мартин Иванов и Маргарита Симидчиева - ще бъдат дадени на прокурор заради нарушения, свързани с възстановяването на земеделски земи. Потърпевши са десетки граждани, които са загубили земите си.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional