Свободата днес и тук 16 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Трима бивши енергийни министри разследвани заради сделка на НЕК

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

Ресорните министри на енергетиката в кабинета на "Сакскобургготски" и "Станишев" са разследвани за проявена престъпна безстопанственост по отношение на сделките на НЕК за износ на електричество, научи Mediapool от отлично информирани източници.

В началото на миналата година прокуратурата образува досъдебно производство за престъпна безстопанственост заради сделката на НЕК с компанията "EFT AG". Частната фирма получава право да продава ток в чужбина вместо държавната компания.

Първоначалната информация е за изнесено електричество в съседни държави на стойност 316 млн. евро. През последните месеци обаче се е оказало, че изнесеното електричество е на значително по-голяма стойност и може да достигне 400 млн. евро. Цените, по които НЕК продава енергията на това дружество, са по-ниски от тези на вътрешния пазар. Разликата с цената за износ остава като печалба за частното дружество.

Контрактът с фирмата е подписан през 2004 г. и действа до 2007 г. В този период министри на енергетиката и съответно принципали на НЕК са Милко Ковачев (НДСВ), Мирослав Севлиевски (също от кабинета на Сакскобургготски) и Румен Овчаров (БСП).

Същинското разследване срещу тях за проявена престъпна безстопанственост и търговия с влияние е започнала след като е станало ясно, че има налична кореспонденция между НЕК и енергийното министерство, която информира принципала за случващото се.

НЕК избира "EFT AG" за посредник при износа на електроенергия за съседни държави без търг или конкурс. От държавната компания са заявили пред разследващите, че са уведомили няколко западни фирми за процедурата, но никоя не е проявила интерес. Като доказателство на прокуратурата са представени изпратени факсове до няколко произволни компании.

Според първоначалното становище на разследващите, това е направено с цел да се инсценира конкурсна процедура.

Последващата проверка обаче е показала, че има голяма вероятност тази кореспонденция да е фалшифицирана от НЕК, защото посочените фирми са заявили, че не са получавали никакви факсове и не знаят за какво става дума.

През периода, в който договорът с "EFT AG" се изпълнява, шефове на енергийната компания са Васил Анастасов и Любомир Велков. Към първоначалния договор са сключвани множество анекси за удължаване на договора и продажба на допълнителни количества. Договорът с посредника е подписан, въпреки че НЕК също има лиценз да продава електроенергия.

Анализът констатира и факта, че анекси за промяна на цените за продажба на ток от НЕК на частната компания са сключвани само в периоди, в които цената на електричеството на международните пазари е сравнително ниска. В периоди, в които има скок на цените, анекси липсват.

През 2007 г. НЕК избира "утвърдената" фирма "EFT AG", която е регистрирана в Швейцария само 2 месеца преди да получи оферта за посредничество. Зад нея стоят българи. От момента на сключването на договора, който чрез множество анекси е удължаван до 2007 г., посредническата фирма реализира на чуждия пазар общо най-малко 9 млрд киловатчаса ток.

Пред прокуратурата от НЕК обясняват, че контрактът е сключен на цени по-ниски от вътрешните, защото тези количества са станали излишни след прекратяването на договора за износ на ток за Турция. Ако "EFT AG" не са реализирали този ток, той е щял да бъде загубен.

В процеса на проверките е установено, че фирмата е изнасяла електроенергия и за Гърция. НЕК обаче има общо дружество с гръцката държавна енергийна компания ДЕПА и може да реализира значително по-високи печалби, ако продава през него.

Сигналът за съмнителния договор е подаден до прокуратурата от зам.-председателя на "Екогласност" Петър Троянски през 2007 г.. След двегодишна проверка досъдебното производство за длъжностни престъпления в НЕК е образувано през май 2009 година. Дълго време разследването бе блокирано заради липса на 15 000 лева за изготвяне на експертизите, които бяха "намерени" в началото на септември.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional