Свободата днес и тук 12 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ЕК иска да се разследват съмненията за корупция във ВСС

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов

Междинният доклад на ЕК отчете във вторник като "малобройни“ резултатите,  постигнати от съдебната власт, по дела за корупция на високо равнище и организирана престъпност. Според ЕК е необходимо цялостно разследване на твърденията за сериозна корупция, свързани с назначения на високи постове в съдебната система и засягащи членове на ВСС. В същото време комисията оцени като "похвални" инициативи от последните шест месеца, които показват "желание за реформа“.

В междинния технически доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешния ред са посочени предприетите мерки от правителството и описани притеснителни практики. Акцентира се на скандала "Красьо" във Висшия съдебен съвет без да се посочва конкретно името на митичния бизнесмен медиатор на съдебната система. Отразени са и нов случай на улично убийство от януари (б.ред. Боби Цанков) и законодателните инициативи на управляващите.

В доклада се посочва, че преди следващата оценка през юли е необходимо да се предприемат по-бързи и по-всеобхватни административни действия във връзка с опасенията на комисията относно нередности, конфликт на интереси и измами при усвояване на средства от фондовете на ЕС.

Похвални инициативи, но недостатъчни

Европейската комисия отчита, че през последните шест месеца България е предприела редица важни инициативи, които са "похвални" и показват желание за реформа. Комисията отбелязва обаче, че тяхната стойност може да се оцени единствено с оглед на ефективния им принос към борбата срещу корупцията и организираната престъпност, след като бъдат осъществени.

ЕК отбелязва, че, за да постигне значим брой практически и измерими резултати, България трябва да засили още повече своите усилия за реформа. Реформите, препоръчани от Комисията през юли 2009 г., трябва да се превърнат в национален приоритет, като е необходимо те да бъдат предприети в повече области, за да бъде осъществена задълбочена реформа на съдебната система.

Докладът отчита, че от средата на 2009 г. са извършени редица арести и предприти разследвания във връзка с организирани престъпни групи.

В доклада се посочва, че на 5 януари 2010 г. в София бе убит евентуален свидетел по важно дело, свързано с организираната престъпност. Като цяло разглежданите от съда дела за организирана престъпност отбелязват слаб напредък от средата на 2009 г. и за същия период не е докладвано за издадени присъди.

Докладът отразява и решението да се укрепят структурите за съдебно преследване в борбата срещу тежките престъпления, като използването на съвместни екипи за разследване се разшири, за да обхване някои приоритетни случаи, свързани с корупция на високо равнище и организирана престъпност. Освен това България е предприела структурна реформа на Националната агенция за приходите и агенция "Митници“ и е започнала работа по всеобхватна стратегия за борба срещу корупцията и организираната престъпност.

До началото на март се отбелязват общо шест предявени обвинения, в т.ч. срещу двама бивши министри, двама членове на Народното събрание и един бивш директор на държавна агенция.

България е укрепила и капацитета на съвместния екип за разследване за противодействие на злоупотребата със средства от фондовете на ЕС и докладвала, че от общо 125 дела, разследвани от екипа през 2009 г., 108 случая са били предадени на съда.

В доклада се отбелязва и приетата от Министерския съвет "амбициозна“ стратегия за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, която ще бъде прилагана в целия публичен сектор с помощта на план за действие и с чуждестранна подкрепа.

Нередностите в обществените поръчки остават

ЕК продължава да отчита недостатъчен контрол на административно равнище за предотвратяване на нередности и откриване на административни нарушения.

България трябва да засили административните усилия за предотвратяване на нередности в областта на обществените поръчки и да предприеме последващи действия относно опасения, свързани с усвояването на средства от фондовете на ЕС.

"Ще бъде важно резултатите от парламентарната дискусия относно измененията на Закона за обществените поръчки да гарантират ефективна защита срещу измами и корупция в областта на обществените поръчки", се посочва в доклада.

Репутацията на съдебната система бе подкопана

От ЕК посочват, че през втората половина на 2009 г. репутацията на съдебната система е била подкопана от подозрения за тежка корупция при назначения на висши длъжности и тези случаи трябва да бъдат задълбочено проучени. Тогава са станали обществено достояние твърдения за търговия с влияние и корупция във връзка с назначаване на висши магистрати, засягащи членове на ВСС.

От ЕК посочват обаче, че тъй като прокуратурата не е открила наказателно производство срещу нито един от засегнатите магистрати, твърденията не са могли да бъдат проверени по същество.

ЕК отбелязва, че атестирането на магистратите продължава да бъде обект на критики, тъй като повечето магистрати получават най-високите оценки.

Забавянето на делата продължава

Висшият съдебен съвет продължи да следи хода на дела от широк обществен интерес по отношение на бързината на тяхното разглеждане в съдебната фаза. От петдесет такива дела за девет е било докладвано, че е издадена присъда. Осем от деветте присъди са били издадени през първата половина на 2009 г., а последната – през юли 2009 г. Не е докладвано относно размера на наказанията, нито дали присъдите са били приведени в сила, се отбелязва в доклада.

За някои дела ВСС е открил причини за забавянето и издал допълнителни препоръки. Въпреки това прекаленото забавяне по някои важни дела е продължило, посочват от ЕК.

Комисията посочва, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) е продължил да отбелязва добри резултати при осъществяване на проверки. В същото време обаче сегашната практика показва, че налаганите от ВСС санкции често са леки. Освен това някои дела са били прекратени поради изтичане на давностния срок.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional