Свободата днес и тук 12 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Борисов: Съдебната власт да си пише сама плана за реформа

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип на Mediapool

Премиерът Бойко Борисов поиска "колегите" от съдебната система да прочетат упреците на Брюксел и да изработят плана, с който да се самореформират. Министър-председателят направи този коментар по време на официалното си посещение в Катар, няколко часа след публикуването на междинния доклад на ЕК.

"Обръщам се към колегите от съдебната система – да прочетат всички упреци, всичко, което е написано в доклада. Ясно се посочва, че правителството има воля, така трябва и те да предложат на нас (правителството, бел.ред) и на Брюксел план, който да изведе съдебната система от това – във всеки доклад тя да бъде посочена с пръст. Ако искат сега – да напишат писмо до Барозу и Брюксел, да поискат да им се извини... Ако го приеме Брюксел, ще го приемем и ние", коментира министър-председателят.

Той отново акцентира на отбелязаната в доклада "политическа воля" на настоящото правителство за реформи и справяне с проблемите.

Въпросът защо съдебната система е така, не трябва да се отправя към мен, а към президента и партиите от тройната коалиция ДПС, НДСВ, БСП, заяви Борисов.

Според него ЕС също трябва да поеме своя дял от отговорността:"След като са ни приели с тази нереформирана съдебна система, сега те трябва да бъдат водещи в реформирането й."

Според него "за първи път в последните 3-4 години докладът на ЕК за България е по-добър от този за Румъния." Той добави, че "за наше най-голямо съжаление", българските институции все още се нуждаят от процедурата по проверка, защото "докато не ни се посочи отвън нещо с пръст, ние не го правим."

Борисов заяви, че приема всички констатации и ще бъдат предприети нужните мерки. Той поясни, че докладът посочва и добрата работа на прокуратурата.

"Те и техните лидери трябва да отговорят защо са я конструирали така и са поставили такива хора, които да фигурират във всеки доклад на Брюксел с въпроса: кога ще я оправите", каза Борисов.

Само преди седмица министърът на правосъдието Маргарита Попова обяви, че разработва дългосрочна стратегия за реформа в съдебната власт. Не става ясно как точно Висшият съдебен съвет ще пише план за реформи, след като е поставен и под заплахата от разпускане.

Вицеприемърт Цветан Цветанов, който е най-гласовитият критик на съдебната власт, коментира пред Mediapool, че докладът отразява реалното състояние на държавата в момента. Той също акцентира на факта, че се отчита политическа воля за справяне с проблемите, но това "не може да ни успокоява."

"Усилията трябва да се концентрират, за да се постигнат реални резултати, които да се отчет в летния доклад", каза Цветанов, според когото дотогава трябва да са налице присъди по определени дела.

В отговор на въпрос той потвърди, че в Брюксел се чака изход от процеса за източване на програма САПАРД и прането на пари срещу групата "Николов- Стойков".

Важно е как ще стартират в съдебна фаза делата срещу бившите министри, добави Цветанов. Към момента с повдигнати обвинения да Емилия Масларова, Николай Цонев и Валери Цветанов.

Министърът на правосъдието Маргарита Попова смята оценката на Брюксел за "окуражаваща", защото отчита "значително развитие" за последните 6 месеца.

"Докладът оценява конкретните стъпки за продължаване на реформата, предприети в съответствие с препоръките на ЕК от Годишния доклад през 2009 година", заяви Попова. Като пример тя дава пакета от законодателни промени в Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и закона за комисията "Кушлев".

От своя страна ВСС определи доклада на ЕК "като обективен, реалистичен и коректен".

Външно министерство обърна внимание на обстоятелството, че за първи път от 2007 г. текстът на доклада е резултат от равноправно взаимодействие в обмена на данни и изводи между българската страна и ЕК. "Това показва, че механизмът е процес за сътрудничество и проверка, а не само механизъм за контрол на Брюксел над София, каквато бе практиката до юли 2009 година", заявяват още от министерството.

В ГЕРБ са напълно удовлетворени от похвалните оценки в доклада, заяви депутатът от партията и председател на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрола на европейските фондове Светлин Танчев. Според него досега страната ни не е получавала толкова положителен доклад от ЕК, като единствените критики били към съдебната система.

От доклада става пределно ясно, че ЕК вижда рязка промяна в управлението на страната, добави Танчев. В отговор на критиките на левицата, че докладът отчита политическа воля и желание, но "все още липсват много резултати", Танчев посочи, че резултатите са по-бавни и отнемат време, а предишното управление дори не е
полагало усилия.

Лидерът на БСП Сергей Станишев предпочете да не атакува правителството за липсата на резултати, а да обясни, че част положителните констатации в доклада са заслуга на неговото правителство. Последният доклад на ЕК излезе през юли и кабинетът "Станишев" практически нямаше време да отговори на унищожителните критики.

Бившият премиер коментира, че висока оценка получава работата на създадения при предишното правителство Инспекторат към ВСС, както и съвместните екипи между МВР, ДАНС и прокуратурата.

По думите на Станишев в доклада се посочва, че при политическа воля и желание, все още липсват много резултати. "Това е и политическа оценка, въпреки че докладът е технически", заяви червеният лидер.

Станишев смята, че наложеният от вътрешния министър Цветан Цветанов стил на говорене "ние ги хващаме, те ги пускат" няма да помогне за борбата срещу престъпността и корупцията.

В своя материал за докладите "Ройтерс" разчита позицията на Брюксел като критична. Агенцията припомня, че през 2008 г. ЕК замрази милиони евро европейски помощи за инфраструктурата и земеделието поради неуспехи в справянето с корупцията.

"Комисията призовава България да увеличи усилията си в областта на реформата, за да постигне конкретни, измерими и значими резултати", пише "Ройтерс".

Партиите от Тройната коалиция и президентът трябва да отговарят за критиките на Европа към съдебната система, каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от Фокус.

В коментар на междинния доклад на ЕК, публикуван днес, Борисов заяви пред български журналисти в катарската столица Доха, че съдебната система "е направена по партиен квотен принцип от Тройната коалиция плюс президентството през тези осем години".

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional