Свободата днес и тук 20 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Докладът на Брюксел: Има воля, няма резултат

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Ирина Новакова, Брюксел, Павлина Желева

Съдебната система е главен адресат на критиките в техническия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в борбата с корупцията и организираната престъпност. Документът, който не съдържа политически, а само експертни оценки, беше представен вчера в Брюксел.

"Докладът отразява продължаващо слабите резултати на съдебната система да разследва, преследва и отсъжда по случаите на корупция на високо ниво и организирана престъпност", заяви говорителят на комисията Марк Грей.

Коментарите в България бяха в стил "доволни сме, че Брюксел оценява волята ни за реформа, съдебната система трябва да се постарае повече". Висшият съдебен съвет (ВСС) и Министерството на правосъдието за първи път реагираха на евродоклад с писмени изявления, а не с брифинги на живо.

За поредна година ЕК коментира липсата на достатъчно присъди по знакови дела и особено факта, че нито един високопоставен служител не е осъден за корупция от юли 2009 г. досега. Нов критичен елемент е скандалът за търговия с влияние във ВСС, свързан с Красьо Черния, който според Грей "подкопава репутацията на цялата съдебна система".

Коментира се и "липсата на отчетност" на главния прокурор и оценката е по повод на делото, спечелено в Страсбург от вдовицата на убития прокурор Николай Колев. Документът споменава и убийството на Боби Цанков през януари 2010 г. За разлика от черновата на доклада в крайния му вариант Цанков не е наречен "ключов свидетел по дело за организирана престъпност", а само "евентуален свидетел по важно дело".

За втори път Еврокомисията предупреждава, че съществуващата съкратена съдебна процедура е довела до "неоправдана снизходителност" по дела, при които обвинението е било напълно подкрепено с доказателства.

Според зам. вътрешния министър Веселин Вучков ЕК е оценила положително промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се въвежда по-строг регламент за намаляването на наказанията при съкратеното съдебно следствие.

Предупреждение е отправено и към държавната администрация, управляваща европейските фондове. От нея Брюксел очаква "по-бързи и подробни проверки по притесненията, изразени от комисията, за нередности, конфликт на интереси и измами".

"България трябва да засили административните усилия да избягва нередности в обществените поръчки", както и да промени закона, така че да гарантира ефективна защита срещу измами и корупция при търговете, настоява ЕК.

Българските власти са показали напредък в следването на препоръките на Еврокомисията най-вече за създаването на допълнителни съвместни екипи между МВР, ДАНС и прокуратурата за разследване на тежката организираната престъпност. Брюксел оценява положително и промените в Закона за конфликт на интереси и НПК.

Поправките в кодекса минаха трудно през правната комисия в парламента и предстои да бъдат гласувани в пленарната зала. Докладът отчита, че предложените промени в НПК са "подобрения", защото ще осигурят по-кратки и ефективни разследвания и съдебни производства.

Похвално според Еврокомисията е, че ВСС следи делата от обществен интерес, но това не е довело до ускоряването им. Брюксел не дава никаква оценка, а само споменава проектозакона за конфискация на незаконно придобито имущество. Промените, които предвиждат отнемане на имоти без присъда, вече бяха разкритикувани от Венецианската комисия към Съвета на Европа.

"България е започнала многобройни важни инициативи, които показват воля за реформа и нарастващо осъзнаване на нуждата от значителни и амбициозни реформи", каза говорителят на комисията Грей.
Доста по-критична е оценката за Румъния. Според Брюксел реформите там са се забавили в последните шест месеца, а резултатите в съдебната реформа са ограничени.

В северната съседка също се бавят делата за корупция на високо ниво, а санкциите на съда са "непоследователни и твърде леки". И в двете страни остава да се свърши доста работа и това трябва да е национален приоритет, посочи Марк Грей. Комисията препоръча на България "да засили усилията за дълбока реформа на съдебната система".

Според Грей ЕК има добро сътрудничество и открит диалог с правителствата в София и Букурещ и "те смятат, че механизмът за проверка има позитивен принос". "Продължителността на наблюдението на съдебната система и борбата с корупцията зависят не от Европейската комисия, а от България и Румъния. Брюксел не отговаря за реформите - те са в ръцете на двете страни", каза говорителят.

Похвали и критики

Предприети са важни стъпки за реформа, което е похвално, но усилията трябва да се разширят
Създадени са допълнителни съвместни екипи за разследване на тежката престъпност и измамите с еврофондовете
Предложени са добри промени в Закона за конфликт на интереси и Наказателно-процесуалния кодекс
Предприета е структурна реформа в НАП и митниците

- Съдебната система показва все така слаби резултати в преследването и присъдите за корупция на високо ниво и организирана престъпност
- Търговията с влияние във ВСС вреди на репутацията на цялата система
- Администрацията не е достатъчно активна в разкриването на нередности, конфликт на интереси и измами с еврофондовете
- Липсва отчетност в институцията на главния прокурор
Похвали и критики

Предприети са важни стъпки за реформа, което е похвално, но усилията трябва да се разширят
Създадени са допълнителни съвместни екипи за разследване на тежката престъпност и измамите с еврофондовете
Предложени са добри промени в Закона за конфликт на интереси и Наказателно-процесуалния кодекс
Предприета е структурна реформа в НАП и митниците

- Съдебната система показва все така слаби резултати в преследването и присъдите за корупция на високо ниво и организирана престъпност
- Търговията с влияние във ВСС вреди на репутацията на цялата система
- Администрацията не е достатъчно активна в разкриването на нередности, конфликт на интереси и измами с еврофондовете
- Липсва отчетност в институцията на главния прокурор

 

Мнения

Кристалина Георгиева, еврокомисар

В България темата засяга добруването на хората. Това си е наша тема. Това, че Европейската комисия прави доклади по нея, помага на хората в България и дава възможност на институциите да търсят начини да работят едни с други. Добре е, че имаме тласък по тези теми. Винаги и за всяко нещо трябва да се питаме каква е ползата за нас. От докладите има полза, защото никой не би казал, че не иска работеща съдебна система. Като си свършим работата, тогава ще отпадне механизмът за наблюдение. Важно е да се стъпи здраво на педала.

Бойко Борисов, премиер, изявление от Катар
За наше най-голямо съжаление на България й трябва този мониторингов доклад. Докато не ни се посочи отвън нещо с пръст, ние не го правим. Нашият доклад е много по-добър, отколкото на Румъния. Това не се е случвало от три-четири години. В доклада ясно се казва, че има политическа воля, мерките, които се предприемат, ще доведат до резултат. След като са ни приели с тази нереформирана съдебна система, сега те трябва да бъдат водещи в реформирането й. Обръщам се към колегите от съдебната система да прочетат всички упреци. Ясно се посочва, че правителството има воля, така трябва и те да предложат на нас и на Брюксел план, който да изведе съдебната система от това във всеки доклад тя да бъде сочена с пръст. Ако искат сега да напишат писмо до Барозу и Брюксел, да поискат да им се извини.

Съобщение на Министерството на правосъдието
Удовлетворени сме от насърчението да продължим похвалните реформаторски усилия, които да се превърнат в национален приоритет. Едновременно с това имаме ясното съзнание за позицията на Европейската комисия, намерила място в доклада, че значимостта на усилията би могла да се оцени едва след като бъдат приложени... В междинния доклад за напредъка на България ЕК отбелязва "значително развитие" за страната в последните шест месеца.

Становище на Висшия съдебен съвет
Висшият съдебен съвет оценява доклада на ЕК относно напредъка на България като обективен, реалистичен и коректен. Значително място е отделено на случая "Красимир Георгиев". Коректно е отбелязано, че липсата на правно основание е попречило за дисциплинарни мерки спрямо двамата членове на ВСС. След окончателното приключване на дисциплинарните производства срещу магистрати, уличени в контакти с Георгиев, ще бъде изготвен задълбочен и всеобхватен анализ по случая.

Сергей Станишев, лидер на БСП
Немалка част от положителните констатации в доклада се основават на усилия, започнати от предишното правителство. Висока оценка получават работата на създадения при предишното правителство инспекторат към Висшия съдебен съвет, както и съвместните екипи между МВР, ДАНС и прокуратурата. За да се постигне ново качество на борбата с организираната престъпност и корупцията, е необходимо реално взаимодействие между правителство, прокуратура, следствена служба и съдебна система, а не конфронтация и война, каквато вицепремиерът Цветан Цветанов налага като стил на говорене и като заплахи към съдебната система.

Христо Бисеров, зам.-председател на ДПС
Доволни сме от отчетения напредък, но прави впечатление, че се отчита липсата на конкретен, измерим и съществен резултат.

Константин Димитров, зам. външен министър
Докладът показва, че има напредък в борбата с корупцията, организираната престъпност и в първите стъпки на една съдебна реформа.
Особено високо се оценява фактът, че има повдигнати обвинения срещу най-малко двама бивши министри, бивши депутати и един директор на агенция. Ясно е казано, че има политическа воля. Очевидно е, че нуждата от прогрес е преди всичко в съдебната система.

Весела Чернева, говорител на външното министерство
Министерството на външните работи констатира, че заключенията и препоръките на междинния доклад на ЕК вярно отразяват както прогреса, така и необходимостта от допълнителен напредък в изпълнението на критериите, заложени в механизма за сътрудничество и проверка. В доклада се признава категорично политическата воля на правителството, произтичаща от ясния мандат на българските граждани за борба с престъпността и за реформиране на правоприлагащите органи. Отбелязваме със задоволство, че за първи път от 2007 г. текстът на доклада е резултат от едно действително равноправно взаимодействие в обмена на данни и изводи между българската страна и ЕК, а не само механизъм за контрол на Брюксел над София, каквато е била практиката до юли 2009 г., предопределена от действията на тройната коалиция. 

От: http://dnevnik.bg/

Мнения

Кристалина Георгиева, еврокомисар
В България темата засяга добруването на хората. Това си е наша тема. Това, че Европейската комисия прави доклади по нея, помага на хората в България и дава възможност на институциите да търсят начини да работят едни с други. Добре е, че имаме тласък по тези теми. Винаги и за всяко нещо трябва да се питаме каква е ползата за нас. От докладите има полза, защото никой не би казал, че не иска работеща съдебна система. Като си свършим работата, тогава ще отпадне механизмът за наблюдение. Важно е да се стъпи здраво на педала.

Бойко Борисов, премиер, изявление от Катар
За наше най-голямо съжаление на България й трябва този мониторингов доклад. Докато не ни се посочи отвън нещо с пръст, ние не го правим. Нашият доклад е много по-добър, отколкото на Румъния. Това не се е случвало от три-четири години. В доклада ясно се казва, че има политическа воля, мерките, които се предприемат, ще доведат до резултат. След като са ни приели с тази нереформирана съдебна система, сега те трябва да бъдат водещи в реформирането й. Обръщам се към колегите от съдебната система да прочетат всички упреци. Ясно се посочва, че правителството има воля, така трябва и те да предложат на нас и на Брюксел план, който да изведе съдебната система от това във всеки доклад тя да бъде сочена с пръст. Ако искат сега да напишат писмо до Барозу и Брюксел, да поискат да им се извини.

Съобщение на Министерството на правосъдието
Удовлетворени сме от насърчението да продължим похвалните реформаторски усилия, които да се превърнат в национален приоритет. Едновременно с това имаме ясното съзнание за позицията на Европейската комисия, намерила място в доклада, че значимостта на усилията би могла да се оцени едва след като бъдат приложени... В междинния доклад за напредъка на България ЕК отбелязва "значително развитие" за страната в последните шест месеца.

Становище на Висшия съдебен съвет
Висшият съдебен съвет оценява доклада на ЕК относно напредъка на България като обективен, реалистичен и коректен. Значително място е отделено на случая "Красимир Георгиев". Коректно е отбелязано, че липсата на правно основание е попречило за дисциплинарни мерки спрямо двамата членове на ВСС. След окончателното приключване на дисциплинарните производства срещу магистрати, уличени в контакти с Георгиев, ще бъде изготвен задълбочен и всеобхватен анализ по случая.

Сергей Станишев, лидер на БСП
Немалка част от положителните констатации в доклада се основават на усилия, започнати от предишното правителство. Висока оценка получават работата на създадения при предишното правителство инспекторат към Висшия съдебен съвет, както и съвместните екипи между МВР, ДАНС и прокуратурата. За да се постигне ново качество на борбата с организираната престъпност и корупцията, е необходимо реално взаимодействие между правителство, прокуратура, следствена служба и съдебна система, а не конфронтация и война, каквато вицепремиерът Цветан Цветанов налага като стил на говорене и като заплахи към съдебната система.

Христо Бисеров, зам.-председател на ДПС
Доволни сме от отчетения напредък, но прави впечатление, че се отчита липсата на конкретен, измерим и съществен резултат.

Константин Димитров, зам. външен министър
Докладът показва, че има напредък в борбата с корупцията, организираната престъпност и в първите стъпки на една съдебна реформа.
Особено високо се оценява фактът, че има повдигнати обвинения срещу най-малко двама бивши министри, бивши депутати и един директор на агенция. Ясно е казано, че има политическа воля. Очевидно е, че нуждата от прогрес е преди всичко в съдебната система.

Весела Чернева, говорител на външното министерство
Министерството на външните работи констатира, че заключенията и препоръките на междинния доклад на ЕК вярно отразяват както прогреса, така и необходимостта от допълнителен напредък в изпълнението на критериите, заложени в механизма за сътрудничество и проверка. В доклада се признава категорично политическата воля на правителството, произтичаща от ясния мандат на българските граждани за борба с престъпността и за реформиране на правоприлагащите органи. Отбелязваме със задоволство, че за първи път от 2007 г. текстът на доклада е резултат от едно действително равноправно взаимодействие в обмена на данни и изводи между българската страна и ЕК, а не само механизъм за контрол на Брюксел над София, каквато е била практиката до юли 2009 г., предопределена от действията на тройната коалиция. 

Похвали и критики

Предприети са важни стъпки за реформа, което е похвално, но усилията трябва да се разширят
Създадени са допълнителни съвместни екипи за разследване на тежката престъпност и измамите с еврофондовете
Предложени са добри промени в Закона за конфликт на интереси и Наказателно-процесуалния кодекс
Предприета е структурна реформа в НАП и митниците

- Съдебната система показва все така слаби резултати в преследването и присъдите за корупция на високо ниво и организирана престъпност
- Търговията с влияние във ВСС вреди на репутацията на цялата система
- Администрацията не е достатъчно активна в разкриването на нередности, конфликт на интереси и измами с еврофондовете
- Липсва отчетност в институцията на главния прокурор
Похвали и критики

Предприети са важни стъпки за реформа, което е похвално, но усилията трябва да се разширят
Създадени са допълнителни съвместни екипи за разследване на тежката престъпност и измамите с еврофондовете
Предложени са добри промени в Закона за конфликт на интереси и Наказателно-процесуалния кодекс
Предприета е структурна реформа в НАП и митниците

- Съдебната система показва все така слаби резултати в преследването и присъдите за корупция на високо ниво и организирана престъпност
- Търговията с влияние във ВСС вреди на репутацията на цялата система
- Администрацията не е достатъчно активна в разкриването на нередности, конфликт на интереси и измами с еврофондовете
- Липсва отчетност в институцията на главния прокурор


Мнения

Кристалина Георгиева, еврокомисар
В България темата засяга добруването на хората. Това си е наша тема. Това, че Европейската комисия прави доклади по нея, помага на хората в България и дава възможност на институциите да търсят начини да работят едни с други. Добре е, че имаме тласък по тези теми. Винаги и за всяко нещо трябва да се питаме каква е ползата за нас. От докладите има полза, защото никой не би казал, че не иска работеща съдебна система. Като си свършим работата, тогава ще отпадне механизмът за наблюдение. Важно е да се стъпи здраво на педала.

Бойко Борисов, премиер, изявление от Катар
За наше най-голямо съжаление на България й трябва този мониторингов доклад. Докато не ни се посочи отвън нещо с пръст, ние не го правим. Нашият доклад е много по-добър, отколкото на Румъния. Това не се е случвало от три-четири години. В доклада ясно се казва, че има политическа воля, мерките, които се предприемат, ще доведат до резултат. След като са ни приели с тази нереформирана съдебна система, сега те трябва да бъдат водещи в реформирането й. Обръщам се към колегите от съдебната система да прочетат всички упреци. Ясно се посочва, че правителството има воля, така трябва и те да предложат на нас и на Брюксел план, който да изведе съдебната система от това във всеки доклад тя да бъде сочена с пръст. Ако искат сега да напишат писмо до Барозу и Брюксел, да поискат да им се извини.

Съобщение на Министерството на правосъдието
Удовлетворени сме от насърчението да продължим похвалните реформаторски усилия, които да се превърнат в национален приоритет. Едновременно с това имаме ясното съзнание за позицията на Европейската комисия, намерила място в доклада, че значимостта на усилията би могла да се оцени едва след като бъдат приложени... В междинния доклад за напредъка на България ЕК отбелязва "значително развитие" за страната в последните шест месеца.

Становище на Висшия съдебен съвет
Висшият съдебен съвет оценява доклада на ЕК относно напредъка на България като обективен, реалистичен и коректен. Значително място е отделено на случая "Красимир Георгиев". Коректно е отбелязано, че липсата на правно основание е попречило за дисциплинарни мерки спрямо двамата членове на ВСС. След окончателното приключване на дисциплинарните производства срещу магистрати, уличени в контакти с Георгиев, ще бъде изготвен задълбочен и всеобхватен анализ по случая.

Сергей Станишев, лидер на БСП
Немалка част от положителните констатации в доклада се основават на усилия, започнати от предишното правителство. Висока оценка получават работата на създадения при предишното правителство инспекторат към Висшия съдебен съвет, както и съвместните екипи между МВР, ДАНС и прокуратурата. За да се постигне ново качество на борбата с организираната престъпност и корупцията, е необходимо реално взаимодействие между правителство, прокуратура, следствена служба и съдебна система, а не конфронтация и война, каквато вицепремиерът Цветан Цветанов налага като стил на говорене и като заплахи към съдебната система.

Христо Бисеров, зам.-председател на ДПС
Доволни сме от отчетения напредък, но прави впечатление, че се отчита липсата на конкретен, измерим и съществен резултат.

Константин Димитров, зам. външен министър
Докладът показва, че има напредък в борбата с корупцията, организираната престъпност и в първите стъпки на една съдебна реформа.
Особено високо се оценява фактът, че има повдигнати обвинения срещу най-малко двама бивши министри, бивши депутати и един директор на агенция. Ясно е казано, че има политическа воля. Очевидно е, че нуждата от прогрес е преди всичко в съдебната система.

Весела Чернева, говорител на външното министерство
Министерството на външните работи констатира, че заключенията и препоръките на междинния доклад на ЕК вярно отразяват както прогреса, така и необходимостта от допълнителен напредък в изпълнението на критериите, заложени в механизма за сътрудничество и проверка. В доклада се признава категорично политическата воля на правителството, произтичаща от ясния мандат на българските граждани за борба с престъпността и за реформиране на правоприлагащите органи. Отбелязваме със задоволство, че за първи път от 2007 г. текстът на доклада е резултат от едно действително равноправно взаимодействие в обмена на данни и изводи между българската страна и ЕК, а не само механизъм за контрол на Брюксел над София, каквато е била практиката до юли 2009 г., предопределена от действията на тройната коалиция. 


Мнения

Кристалина Георгиева, еврокомисар
В България темата засяга добруването на хората. Това си е наша тема. Това, че Европейската комисия прави доклади по нея, помага на хората в България и дава възможност на институциите да търсят начини да работят едни с други. Добре е, че имаме тласък по тези теми. Винаги и за всяко нещо трябва да се питаме каква е ползата за нас. От докладите има полза, защото никой не би казал, че не иска работеща съдебна система. Като си свършим работата, тогава ще отпадне механизмът за наблюдение. Важно е да се стъпи здраво на педала.

Бойко Борисов, премиер, изявление от Катар
За наше най-голямо съжаление на България й трябва този мониторингов доклад. Докато не ни се посочи отвън нещо с пръст, ние не го правим. Нашият доклад е много по-добър, отколкото на Румъния. Това не се е случвало от три-четири години. В доклада ясно се казва, че има политическа воля, мерките, които се предприемат, ще доведат до резултат. След като са ни приели с тази нереформирана съдебна система, сега те трябва да бъдат водещи в реформирането й. Обръщам се към колегите от съдебната система да прочетат всички упреци. Ясно се посочва, че правителството има воля, така трябва и те да предложат на нас и на Брюксел план, който да изведе съдебната система от това във всеки доклад тя да бъде сочена с пръст. Ако искат сега да напишат писмо до Барозу и Брюксел, да поискат да им се извини.

Съобщение на Министерството на правосъдието
Удовлетворени сме от насърчението да продължим похвалните реформаторски усилия, които да се превърнат в национален приоритет. Едновременно с това имаме ясното съзнание за позицията на Европейската комисия, намерила място в доклада, че значимостта на усилията би могла да се оцени едва след като бъдат приложени... В междинния доклад за напредъка на България ЕК отбелязва "значително развитие" за страната в последните шест месеца.

Становище на Висшия съдебен съвет
Висшият съдебен съвет оценява доклада на ЕК относно напредъка на България като обективен, реалистичен и коректен. Значително място е отделено на случая "Красимир Георгиев". Коректно е отбелязано, че липсата на правно основание е попречило за дисциплинарни мерки спрямо двамата членове на ВСС. След окончателното приключване на дисциплинарните производства срещу магистрати, уличени в контакти с Георгиев, ще бъде изготвен задълбочен и всеобхватен анализ по случая.

Сергей Станишев, лидер на БСП
Немалка част от положителните констатации в доклада се основават на усилия, започнати от предишното правителство. Висока оценка получават работата на създадения при предишното правителство инспекторат към Висшия съдебен съвет, както и съвместните екипи между МВР, ДАНС и прокуратурата. За да се постигне ново качество на борбата с организираната престъпност и корупцията, е необходимо реално взаимодействие между правителство, прокуратура, следствена служба и съдебна система, а не конфронтация и война, каквато вицепремиерът Цветан Цветанов налага като стил на говорене и като заплахи към съдебната система.

Христо Бисеров, зам.-председател на ДПС
Доволни сме от отчетения напредък, но прави впечатление, че се отчита липсата на конкретен, измерим и съществен резултат.

Константин Димитров, зам. външен министър
Докладът показва, че има напредък в борбата с корупцията, организираната престъпност и в първите стъпки на една съдебна реформа.
Особено високо се оценява фактът, че има повдигнати обвинения срещу най-малко двама бивши министри, бивши депутати и един директор на агенция. Ясно е казано, че има политическа воля. Очевидно е, че нуждата от прогрес е преди всичко в съдебната система.

Весела Чернева, говорител на външното министерство
Министерството на външните работи констатира, че заключенията и препоръките на междинния доклад на ЕК вярно отразяват както прогреса, така и необходимостта от допълнителен напредък в изпълнението на критериите, заложени в механизма за сътрудничество и проверка. В доклада се признава категорично политическата воля на правителството, произтичаща от ясния мандат на българските граждани за борба с престъпността и за реформиране на правоприлагащите органи. Отбелязваме със задоволство, че за първи път от 2007 г. текстът на доклада е резултат от едно действително равноправно взаимодействие в обмена на данни и изводи между българската страна и ЕК, а не само механизъм за контрол на Брюксел над София, каквато е била практиката до юли 2009 г., предопределена от действията на тройната коалиция. 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional