Свободата днес и тук 01 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Дилема: Да признаем лъжа с дефицита или да се простим с еврозоната

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

В ЕС всички са "много изплашени" покрай кризата с Гърция, така че сега е "най-неподходящото време дори да повдигаме темата за приемане на България в Европейския валутен механизъм." Това заяви в петък пред репортери премиерът Бойко Борисов, който участва на срещата на европейските лидери в Брюксел.

"Надявам се заради Гърция да не накажат нас, защото в момента това се получава," добави той.

Въпреки това разговорите за присъединяването на България към ERMII - "чакалнята на еврозоната"- продължават. Премиерът бе придружаван в Брюксел от вицепремиера Симеон Дянков и управителя на БНБ Иван Искров. "Проведохме важни срещи на всички нива и по всички теми, които касаят влизането ни в еврозоната," информира Борисов, но отказа подробности.

Скрит дефицит от над 2 млрд. лв.

От думите му се разбра, че правителството е пред дилема заради 2.160 млрд. лв. по договори от миналата година, които не знае дали да прекрати или разплати.

"Не знам по какъв начин ще бъдат представени тези 2.160 милиарда лева през 2009 г., за които говорим. Защото, ако ги признаем за валидни, от това автоматично ще излезе, че и ние като Гърция сме лъгали и сме правили скрити дефицити," обясни Борисов. "А отнесем ли договорите за тази година значи, че въпросът с еврозоната приключва, отиваме в дефицит от 6-7%," поясни той.

Борисов призна, че в тази ситуация няма полезен ход. "Сиреч, тройната коалиция ни е нанесла непоправима щета и в тази област", заключи той.

В същото време премиерът открои "добрата новина."

Подкрепихме Гърция и "мога си отдъхна"

"Добрата новина за България е, че Европейският съвет и Европейската централна банка подкрепихме Гърция, с което се капитализират и техните банки и мога да си отдъхна, тъй като над 30 на сто от българските банки са собственост на гръцки и едно поднасяне в тази посока щеше да доведе до сериозен проблем в България," посочи Борисов.

Така той коментира постигнатото в четвъртък вечерта споразумение между Германия и Франция, подкрепено от останалите страни в ЕС, по план за подпомагане на Гърция. Програмата, възлизаща на 22 млрд. евро, предвижда двустранни координирани заеми от страни от еврозоната и подкрепа от МВФ. Тези пари обаче не са достъпни за Гърция в момента и идеята е да бъдат използвани само в краен случай, като целта на приетия план е най-вече да успокои финансовите пазарите и да облекчи цената, на която Атина заема финансиране, както и да стабилизира разклатеното евро.

Бойко Борисов също напомни, че общата валута е в критичен период. "Страните в еврозоната сега много пазят еврото. Никой не може да си позволи да го дестабилизира," каза той, коментирайки защо е неподходящ моментът България да повдига въпроса за членство в еврозоната.

"Все пак и председателят на ЕЦБ, и лидерите на големи държави като Ангела Меркел и Никола Саркози, изразиха задоволство, че България спазва добра финансова дисциплина," изтъкна премиерът.

"Много е интересно - поотделно абсолютно всички ни казват "Браво, вие сте отличник, заслужавате да ви толерираме, но когато са заедно в Съвета, са много внимателни," допълни той.

Борисов, Папандреу и Ердоган ще обикалят застрашени от наводнения места

Борисов информира, че по време на срещата на върха в Брюксел е разговарял няколко пъти с премиера на Гърция Георгиос Папандреу, за да бъде реализирана идеята за съвместно заседание на българското и гръцкото правителство, каквато договорка има. Те ще говорят и с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган за обща обиколка по местата в Гърция и Турция, които се наводняват най-често от български реки, както и за да се обсъди съвместното участие в европейски проекти за предотвратяване на подобни бедствия.

Барозу поискал писмена информация за "асфалта"

Борисов каза още, че председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу е поискал да му се предостави бързо писмена информация по кои български проекти не може да бъде усвоено европейското финансиране, за да се действа за прехвърляне на средствата към рехабилитация на инфраструктура.

Наскоро министър Росен Плевнелиев каза, че ще искаме от ЕК да разреши 1 млрд. евро от еврофондовете да се пренасочат за пътища.

Преди седмица, по време на посещението на председателя на ЕНП Вилфред Мартенс в София, Борисов каза, че моли колегите си от ЕНП да лобират за среща с Барозу, на която да иска финансова помощ от Брюксел, защото "българският асфалт е на 30 години, а в момента в Германия правят такъв, който да надмине 30 години.“

Във връзка с обсъдената от Европейския съвет икономическа стратегия "Европа 2020", българският премиер изтъкна, че тя трябва да стане обект на един по-широк дебат в България. При обсъждането в Съвета е станало напълно ясно, че всички държави в ЕС говорят за вдигане на пенсионната възраст, тъй като населението застарява и работещите намаляват.

Съветът е отхвърлил идеята за изравняване на горната граница за пенсиониране между мъже и жени, но във всички европейски държави стои въпросът за повишаване на възрастта за пенсиониране.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional