Свободата днес и тук 20 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Страстна седмица за Първанов

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Дневник"

Точно 21 дни след като финансовият министър Симеон Дянков влезе на среща с президента Георги Първанов, разговорът от която беше публикуван и предизвика междуинституционален сблъсък, 162 депутати от ГЕРБ, "Атака", "Синята коалиция" и независими поискаха вече официално предсрочно прекратяване на пълномощията на държавния глава (проекторешението беше внесено в петък в 9.51 часа).

Първанов отказа да коментира мотивите за искането за импийчмънт и в неделя продължи атаката си към кабинета "Борисов", използвайки отново болезнената тема за антикризисните мерки на правителството.

През уикенда възникна и сблъсък между президентството и парламента, след като главният секретар на президентската администрация Красимир Стоянов разобличи грешка на НС - в Държавен вестник е била обнародвана законова поправка, за която не е издаден указ на президента, както изисква конституцията (виж текста долу). Това даде възможност на Първанов да атакува в нарушение на основния закон именно институцията, която го обвинява в същото.

Велика сряда*

Мотивите за импийчмънта (виж карето) ще бъдат обсъждани в пленарна зала в сряда. "Този материал се очертава като единствената възможна антикризисна мярка, като единствения документ, който обединява четворната коалиция и нейните лидери - Борисов, Костов, Сидеров и Янев", заяви президентът, който използва посещението си в Петрич за Цветница, за да коментира актуалните въпроси. Едва след като чуе дебата в парламента, той щял да коментира мотивите по същество.

Първанов отново заобиколи въпросите и съсредоточи всичките си коментари, атакувайки действията на кабинета срещу кризата. Той дори обвини правителството, че в момента е абдикирало от подготовката на антикризисните мерки.

"Те се работят в един тесен експертен кръг, от време на време, слава Богу, се включват синдикати и работодатели с ценни, разумни предложения", коментира президентът. И добави, че в същото време са загубени осем месеца, които са фатални за голяма част от бизнеса и за населението.

Осем месеца те не намериха време, сили, експертен ресурс, за да се обединят около най-необходимите, належащи, неотложни мерки за изхода от кризата и за една по-леко поносима социална цена на тази криза, каза Първанов. "Това е големият проблем на България, не имитационните действия по линия на отношенията между институциите", измести темата за отстраняването си Първанов.

Попитан как би тълкувал дистанцията, която пази премиерът по темата за импийчмънт, президентът каза: "Вие вярвате ли?" Борисов продължава да избягва да коментира процедурата, обяснявайки, че това е нещо, което се случва в парламента, и на свой ред отговаря с въпроси.

В петък вечерта в "Панорама" той няколко пъти каза: "Аз само поставям въпроса - сега ли беше моментът и защо беше атакувано правителството, и то в сфери, в които предишната тройна коалиция носи пряката вина?" Борисов дори намекна, че предишният кабинет като Гърция е излъгал Брюксел за определени разходи, защото ги е "скрил" и не са били заложени в бюджета.

(Не)възможна изненада

Докато Първанов пренасочва вниманието към правителството, на "Позитано" 20 през уикенда се притесняваха, че партията не прави достатъчно в защита на президента. Въпреки че не очакват искането за импийчмънт да издържи в Конституционния съд (в който президентът е излъчил една трета от членовете и разполага с т.нар. блокираща квота плюс още двама конституционни съдии, излъчени от парламента в предишното мнозинство), социалистите чертаят сценарии какъв може да бъде успешният ход на Първанов оттук нататък.

Все пак той ще бъде първият президент в историята на България, за когото парламентът ще внесе обвинение в Конституционния съд и това неминуемо ще повлияе на обществените нагласи, коментираха членове на ръководството на БСП, пожелали анонимност. Те говорят дори за възможен изпреварващ ход на Първанов - той сам да се оттегли като президент с аргумента, че няма доверието на Народното събрание.

Така хем вицепрезидентът му Ангел Марин ще довърши мандата, хем Първанов ще има време да подготви новия си политически проект, с който да участва на изборите догодина, разсъждаваха социалистите. По думите им активът на БСП по места разпознавал Първанов като единствената алтернатива на сегашното управление.

В подкрепа на тази теза може да се чете и изказването на евродепутата от БСП Илияна Йотова в петък в Добрич, че оттук нататък в лицето на Георги Първанов ще има истинска нова алтернатива за друг тип управление на държавата.

Според нея настоящият премиер е на път да превърне Първанов в "обединител на всички хора, които мислят ляво". Начинът, по който започна управлението на  Борисов, и войната, която поде с всички  институции в държавата, не могат да обещаят дълъг живот на това правителство, заяви  Йотова.

Други представители на БСП (като Румен Петков) засилиха прогнозите за предсрочни избори. Логично погледнато, Първанов има полза да се оттегли само ако предстоят избори през тази година, особено извънредни.  

Според анализатори, близки до Първанов, той има интерес искането за импийчмънт да влезе в КС, където според тях то няма да издържи заради юридически необоснованите мотиви. След като то падне в съда, Първанов ще изчисти името си и в ролята на "жертва" щял да увеличи шансовете за подкрепа на новия си политически проект. 

Из мотивите към искането за предсрочно освобождаване на държавния глава

- Със силно натоварените си политически изказвания и действия по време на скандала с министър Симеон Дянков президентът наруши основни конституционни норми и принципи на политическата система - на народния суверенитет, разделението на властите и политическия плурализъм;

- Конституционният принцип на парламентарно управление е, че парламентарното мнозинство има мандат да управлява. Президентът не е равнопоставен на този мандат, й не трябва да се състезава с парламента и кабинета, както е в един полупрезидентски или президентски режим... вербалните актове на президента нарушават парламентарните принципи на конституцията и я подлагат на полупрезидентска интерпретация;

- Конституционният съд трябва да се произнесе и по обсъждания в обществото факт за принадлежност на президента към службите на Държавна сигурност, като секретен сътрудник Гоце, който факт е укрит от него към момента на избора му и признат след това;

- Действайки при условия на некомпетентност и злоупотреба с права президентът не е упражнил контрол върху начина, по който вицепрезидентът Ангел Марин е изпълнявал делегираните правомощия при издаване на документи за българско гражданство и условията за предоставяне на убежища за бежанци.

*Докато приключвахме броя, стана ясно, че и лидерът на БСП Сергей Станишев е направил паралел с дните преди Великден. Пред БНР той е коментирал: "Сряда е денят, в който Юда за 30 сребърника продава Христос. Така че всеки може да си направи своите асоциации за тези 162-ма народни представители..." - бел. ред
От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional