Свободата днес и тук 03 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Яне Янев иска Борисов лично да помоли за подкрепа срещу Първанов

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов

Възможността от провал на искането за отстраняване на президента става все по-реална, след като във вторник, ден преди насрочения дебат в парламента, лидерът на РЗС Яне Янев поиска Бойко Борисов да дойде лично в централата на РЗС и да помоли за подкрепа.

Ден по-рано Янев Янев даде ултиматум на Борисов до 17.00 часа във вторник да се откаже от думите си, че основната причина да се иска отстраняването на Георги Първанов, са критиките му срещу правителството.

Във вторник сутринта ГЕРБ излезе с декларация, че "партията и Борисов стоят твърдо зад мотивите по процедурата за отстраняване на президента Георги Първанов, подписани от 162 народни представители." Декларацията на управляващата партия може да се тълкува и като съобразяване с РЗС, въпреки че в документа това не е споменато изрично.

От РЗС обаче обявиха, че не е бил получен еднозначен отговор от Борисов дали се отказва от думите си.

"В същото време Борисов многократно по различни поводи е заявявал, че "не иска подкрепата на РЗС.” Затова настояваме Борисов лично да заяви пред Политическия съвет на РЗС в централата на бул. "Раковски” № 108 дали сега иска подкрепата на РЗС както по въпроса за импийчмънта, така и за управлението на ГЕРБ и дали подкрепя нашата кауза за провеждане на избори за Велико народно събрание с цел приемане на нова конституция", обявиха от партията на Янев, докато премиерът е на обиколка из страната.

В съобщението обаче не се посочва дали РЗС е готова да не подкрепи процедурата за отстраняване на Първанов. Без подкрепата на осемте депутати от РЗС искането за отстраняването на Първанов не може да бъде придвижено към Конституционния съд.

Сценарият с провалянето на импийчмънта бе предвиден от съветници на президента, които по-рано посочиха, че тъй като Бойко Борисов няма нужда от задълбочаване на конфликта с Първанов, ще се разбере с Яне Янев, който да разиграе някакъв скандал и да оттегли подкрепата си за процедурата.

До искането за отстраняване на Георги Първанов се стигна, след като той си позволи еднолично да запише разговора между него и вицепремиера Симеон Дянков и след това да публикува стенограмата.

"Поведението на Георги Първанов е безпрецедентна проява на незачитане на конституционни норми и принципи, които подробно са развити в мотивите. Последвалото политическо говорене на президента в нарочно организираната от него пресконференция, налага дебат в НС за правомощията му в парламентарната република", заявяват от управляващата партия.

В декларацията на ГЕРБ се посочва още, че Първанов е показал, че установените от конституцията на Република България норми могат да бъдат нарушавани дори от държавния глава.

"Този прецедент е белег за недопустим политически морал и затова се нуждаеше от ясна политическа реакция", посочват от партията и допълват, че поведението на президента е изключително лош знак към българското общество и гражданите.

В мотивите за импийчмънта, подписани от 162 депутати, се посочва, че Георги Първанов е спрял да бъде "олицетворение на нацията", каквото се очаква от него по конституция; че се бърка неправомерно в работата на парламента и правителството; записва граждани без тяхното знание; не упражнява контрол върху своя вицепрезидент и е прикрил истината за агентурното си минало.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional