Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

След опит за подкуп е задържан бившият министър на отбраната Николай Цонев

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Дневник"

Бившият министър на отбраната Николай Цонев е задържан във Военна болница в София след разкрита схема за подкуп на съдия, съобщи МВР.

По-рано стана известно, че освен него е задържан и съдията от Софийския градски съд (СГС) Петър Сантиров, който е поискал пари, за да се "уреди" делото на бившия военен министър Николай Цонев. Арестуван е и бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов и бивш член на ръководството на Българския енергиен холдинг, уточни МВР.

"С днешните арести МВР демонстрира системен и последователен подход, в който трудно могат да се открият политически пристрастия", заяви пред "Фокус" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Според него очевидно става въпрос за вече изградена схема за решаване на съдебно дело в предварително определена посока. "Парите, които е носил в себе си Тенчо Попов, е трябвало да стигнат до съдията, за да бъде решено делото на бившия министър Николай Цонев по удобен за него начин", заяви още министър Цветанов.

Арестът на Тенчо Попов е станал в офис на бул. "Патриарх Евтимий", докато Попов предавал на магистрат сумата от 20 000 евро. Парите били предложени от бившия министър на отбраната чрез посредничеството на Попов и на Сантиров, за да бъде осуетено наказателното преследване, образувано и водено срещу Цонев за щети в размер на над 120 милиона лева. Сантиров е задържан в дома му в столичния квартал "Гоце Делчев".

"В хода на производството са събрани достатъчни данни за предварително изградената престъпна схема", заяви пред "Фокус" главният секретар на МВР Калин Георгиев. Според него по време на действията е постигната много добра координация между службите на прокуратурата, ДАНС и МВР.
"Самият факт, че до самото реализиране на операцията не е допуснато изтичане на информация от нито една от ангажираните служби е достатъчно показателно. Избягната бе една от хроничните слабости на досегашната работа", уточни Калин Георгиев.

Прокуратурата внесе обвинението срещу Николай Цонев в съда началото на март 2010 г. Бившият военен министър е обвинен, че в периода 12 февруари - 1 юни 2009 г. е нарушил служебните си задължения, в резултат на което се е стигнало до значителни вредни последици за бюджета на Министерството на отбраната в размер на 8 025 825.45 лева.

Николай Цонев е третият министър от кабинета "Станишев" с повдигнато обвинение. Такива имат бившата социална министърка Емилия Масларова и Валери Цветанов - бивш министър на земеделието.
От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional