Свободата днес и тук 03 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

С приятелско-роднинска схема Николай Цонев се опитал да подкупи честен следовател

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Дневник"

Следовател от Националната следствена служба е бил помолен от съдията в Софийския градски съд Петър Сантиров да осуети наказателно преследване срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев. Разследващият магистрат, на когото е бил предложен подкуп, веднага уведомил органите на реда и на базата на неговия сигнал МВР, ДАНС и прокуратурата 3 седмици са подготвяли операцията, довела днес до ареста на Цонев, съдията Сантиров и бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

Подробности по случая бяха оповестени днес следобед от главния секретар на МВР Калин Георгиев и зам. главния прокурор Бойко Найденов.

Военният министър в правителството на Станишев е следствен по едно от серията дела за сделки, сключени в ущърб на държавата. Конкретният случай е за поръчката на МО за изграждането на оптичен кабел (т.нар. "Странджа 2") на стойност 120 млн. лв, което по думите на Найденов е не само неизгодно, но и безсмислено от гледна точка на държавните нужди. Делото се води от края на миналата година и в момента е на фаза досъдебно производство.

Чрез посредничеството на съдията Сантиров и Тенчо Попов, Николай Цонев е предложил на следователя подкуп от няколко десетки хиляди евро. Първоначално сумата е била 60 хил. евро плюс евентуално още 20 хиляди за експерти (които да дадат неверни експертни заключения в разследването), но по-късно сумата е била намалена с 10 хил. евро. В продължение на 3 седмици органите на реда са проследили и документирали няколко срещи между засегнатите лица, в които са били уточнени конкретните параметри - какво се иска от следователя, какво му се предлага, кой предлага подкупа, какви са посредниците, обясни още Найденов.

По думите на зам. главния прокурор МВР, ДАНС и прокуратурата са имали готовност да осъществят арестите още преди 2 дни, но възникнал пазарлък в последния момент и в крайна сметка днес сутринта следователят е бил привикан в нотариална кантора в центъра на София, където са му били предадени 20 хил. евро. При предаването е арестуван Тенчо Попов, бивш главен секретар в Министерството на финансите.

Николай Цонев пък е бил задържан във Военна болница, в момент, в който е получавал болничен лист. Цонев е трябвало да се яви във вторник на разпит по делото срещу него, но било договорено да представи болничен и затова той е отишъл в лечебното заведение. Найденов обясни, че всичко това е било уговорено "под контрол", т.е. със знанието на органите на реда.

Заподозрените са задържани, а в момента се извършват процесуални-следствени действия и обиски в домовете и офисите на лицата. Според Найденов прокуратурата в максимално кратки срокове ще поиска постоянна мярка задържане под стража.

"Имаме достатъчно основания да повдигнем обвинение срещу Цонев за това, че е предложил на длъжностното лице следовател подкуп, за да не изпълни своите задължения, използвайки посредничеството на бившия главен секретар на министерството на финансите Тенчо Попов и на съдията от СГС Петър Сантиров", разясни зам. главният прокурор.

Той допълни, съдията има приятелски отношения със следователя, заради което се ползва с неговото доверие, а Попов бил близък по партийна линия с Цонев, тъй като и двамата били членове на НДСВ. Попов и Сантиров пък били роднини по сватовство.

Интересен момент е, че Сантиров досега се е ползвал с добро име сред колегите си. Найденов съобщи, че пред съдията са били водени разпити по важни дела, например "Наглите". Сантеров е работил преди години в Софийската районна прокуратура, след което отива в Софийския районен съд, а после и в СГС.

"За нас е първи случай, в което задържаме действащ магистрат, бивш министър и бивш главен секретар на ведомство в такава схема", каза още заместник-главният прокурор. Той изрази специални благодарности на следователя, чието име предпочете да запази в тайна, като обясни, че именно с подобни хора и постъпки може да се спечели битката срещу корупцията.

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional