Свободата днес и тук 01 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

След намеса на президента не е изпълнена заповед за уволнение на Алексей Петров

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Бившият шеф на НСС Атанас Атанасов (ДСБ) обяви в петък, че в личното кадрово дело на служителя под прикритие Алексей Петров е имало заповед от месец февруари 2003 г. за уволнение.  

”Този човек, по предложение на тогавашния директор на НСС Иван Чобанов, със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи и сега конституционен съдия Георги Петканов, е уволнен”, каза Атанасов пред Нова телевизия.

”Тази заповед е в делото, до ден днешен, тя не е отменена. Тя е част от това дело, а Алексей Петров е продължил да бъде служител до 2008 г” , посочи Атанасов.

”Защо, кой и как не приведе в действие тази заповед? На тези въпроси трябва на първо място да отговори Петканов, който е издал заповедта, и не на последно място Иван Чобанов, който е трябвало да изпълни тази заповед”, каза Атанасов.

”Моята информация е, че лично президентът се е намесил тогава и затова тази заповед не е преведена в действие. И е безсрамник за това, че си позволява по този начин да се държи”, заяви Атанасов. Той коментира, че неизпълнението на заповед за уволнение на практика е превишаване на власт и неизпълнение на задължения.

Ден по-рано президентът Георги Първанов заяви на пресконференция, че за Алексей Петров "трябва да се питат много хора в парламента и "този, който му е имал доверието да направят съвместна фирма".

На въпрос от кога разполага с тази информация Атанасов заяви: ”От скоро го знам, защото аз по него време не съм бил служител. Сега, когато започна разследването, ми стана известно това обстоятелство. Проверил съм го изключително детайлно и това е истината”.

По повод обявеното от Румен Овчаров преди ден намерение да сезира прокуратурата за подписаните от правителството на Иван Костов договори за изграждането на ТЕЦ "Марица Изток" 1 и за избора на партньор за рехабилитацията на ТЕЦ "Марица Изток" 3, Атанасов коментира: ”Явно му е запарило под краката на Румен Овчаров след сигнала, който подадохме в прокуратурата срещу него”.

В началото на седмицата от ДСБ обявиха, че предоставят на главния прокурор документи, свидетелстващи за нарушения на трима бивши министри на енергетиката - Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров – в периода 2004-2007 г.

”Ако прокуратурата проведе всестранно обективно разследване по този сигнал, който ние подадохме, Румен Овчаров му е сигурно изправянето пред съд и затова е толкова активен. Две неща искам да кажа по повод на договорите за Мариците, така наречените. Искам да припомня в кой период от време се сключваха тези договори. България в него момент, преди десет години, между другото Румен Овчаров се сетил след десет години да ги говори тези неща. Къде бяха десет години? Две правителства контролираха. Защо тези материали тогава не ги изпратиха на прокуратурата? Защото те са проверявани тези случаи многократно и нищо няма зад тях”, заяви Атанасов.

”В онзи период от време България се стремеше към членство в НАТО и Европейския съюз. На Балканите имаше война и никой не искаше тук да стъпи чужд инвеститор, защото нямаше никаква сигурност за бъдещите инвестиции. Тогавашният шеф на българската опозиция, сега държавен глава Георги Първанов, пишеше писма на Милошевич и организираше протести срещу НАТО тук" посочи Атанасов.

Според него, за да се привлекат чуждестранни инвестиции в България по онова време от Съединените щати, от Италия и други европейски страни, е трябвало да се преговаря и да се създадат подходящи условия.

"Това е политически погледнато, политическата страна на въпроса. А тези мощности бяха стратегически инвестиции в България на нашите бъдещи натовски партньори и аз смятам, че правителството на Костов трябва да се гордее с тези инвестиции в него момент”, допълни Атанасов.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional