Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Взривовете в Москва - добре дошли за чекисти и "патриоти"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Аркадий Дубнов

Бившият шеф на ФСС Николай Патрушев. Снимка: проспект

Зная кое пречи да се разследва наказателното дело за терористичните акции в московското метро. Това са изявленията на Николай Патрушев, секретаря на руския Съвет за сигурност, и на представителя на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин. Във вторник вечерта, на 30 март, секретарят на Съвета за сигурност заяви пред журналисти, че специалните служби ще проверят версията за “грузинска връзка” в атентатите в московското метро.

“Разполагахме с данни, че хора от грузинските специални служби поддържат контакти с терористични организации от руския Северен Кавказ. Трябва да проверим също и тази версия за терористичните акции в Москва”, каза Патрушев. По думите му, поведението на грузинския президент Михаил Саакашвили е непредсказуемо, той “веднъж вече разпали война” и “не е изключено да го стори отново”. Патрушев отбеляза освен това, че “основната терористична заплаха” идва тъкмо от Северен Кавказ.

Вчера обаче Следственият комитет към прокуратурата (СКП) на Руската федерация призова медиите да не разпространяват слухове и непроверена информация за атентатите в московското метро, което би могло да попречи на разследването и да застраши живота на някои участници в наказателния процес. “След терористичните акции от 29 март в московското метро печатните и електронните медии са пълни с различни версии, имена, фотороботи, които често пъти нямат нищо общо със същинската картина на престъпленията. Всичко това се отразява негативно върху разследването на наказателното дело, поражда нездрави слухове, създава реална заплаха за някои участници в наказателния процес и за роднините им”, се казва в обръщението на СКП към журналистите. Напълно е очевидно, че щом трябва “да бъде проверена също и тази версия”, както заяви Патрушев, съобщените от него данни за връзка между грузинските тайни служби и експлозиите в московското метро са “непроверени” и “се отразяват негативно върху разследването на наказателното дело”.

Дмитрий Рогозин също и пет пари не дава за препоръките на СКП. Темпераментен политик и руски патриот, заел мястото на професионален дипломат в Брюксел благодарение на криволичещата кремълска политическа конюнктура, той също има свое послание “към Града и Света”. Ето какво каза Рогозин вчера в ефира на радиостанция “Руска служба за новини”: “Днешното ръководство на Грузия е враг на Русия. Саакашвили е враг на Русия и е лесно да си представим как разпорежда на своите спецслужби да подпомогнат създаването на проблеми за Русия, включително като организират всевъзможни големи неприятности за страната ни. Дали има пряка връзка между тези действия и днешните терористични акции в Москва, не мога да ви кажа, това ще е спекулация от моя страна. Сигурно трябва да го потвърдят представители на специалните служби”. Тоест самият Рогозин не се съмнява в това, а специалните служби само “трябва да го потвърдят”.

Има обаче друго нещо, с което Рогозин може да “спекулира” и без да търси никакви спецслужби. Грузинска телевизия излъчи изявление, в което лидерът на чеченските сепаратисти твърди, че нямат нищо общо с експлозиите в метрото. Нашият патриот е убеден, че това “сочи само едно: виждаме пряко доказателство, че грузинското политическо ръководство е замесено в създаването на нелегална терористична организация в Северен Кавказ”. (Бел.ред. - на 31 март вечерта се появи информация, че във видеозапис Умаров поема отговорност за атентатите).

Смайваща логика. Ако я следваме, как ще се изтълкува показаният тези дни от руска телевизия репортаж, разказващ за трудностите пред бойците от “Хамас”, принудени да копаят подземни коридори към Египет, за да доставят оттам оръжия, с които да стрелят по израелски цели? Ще излезе, че Москва подкрепя терористичните акции на хамасовците. И също според логиката на Рогозин, щом телевизиите в САЩ показват видеоклипове с изявления на Бин Ладен, това означава, че Вашингтон подкрепя действията на Ал Каида. Бихме желали да чуем от г-н Рогозин смели публични откровения с “преки доказателства” и за тия “връзки”. “Ако има нещо, което да сочи към Грузия, нека дойдат и ни го кажат. И сме готови за сътрудничество (…) За целта си има специални формати”, заяви вчера в отговор на нападките от страна на руски чиновници Темур Якобашвили, грузинският държавен министър по въпросите на реинтеграцията.

Няма да дойдат обаче и нищо няма да кажат. Как тъй ще сътрудничат с “врагове на Русия”, макар и за да спасят свои собствени граждани?  У нас е прието враговете или да бъдат пречуквани в клозета, или разобличавани. Щом не става ни едното, нито другото, вместо тях ще страдат хора, които са от същата кръв. Съответно секретарят на руския Съвет за сигурност и представителят на Русия в НАТО са готови да разпалят нова антигрузинска истерия. Нашите чекисти и професионални патриоти явно се блазнят от лаврите на ония началници ксенофоби, които през 2006 г. дадоха команда да се издирват и регистрират грузинските деца в московските училища, а порасналите вече грузинци с неясни характеристики да бъдат депортирани от Русия.

Спомням си как през септември 1999 г., когато Русия бе разтърсвана от експлозии в жилищни сгради, генерал Патрушев - навремето шеф на Федералната служба за сигурност (ФСС), покори населението с невъзмутимия си характер. В някакво мазе в град Рязан откриха тогава чували с нещо, което мязало на експлозив - хексоген. Вдигна се паника и всички хора от сградата бяха изкарани навън посред нощ. На другия ден Патрушев се показа на телевизионните екрани и обяви, че това било учение на ФСС. Той не понечи да се извини пред бабичките, озовали се изведнъж на улицата, наметнати с каквото дойде и в прединфарктно състояние. Генералът си има други задължения - той отговаря за нашата сигурност.

По БТА

От: http://e-vestnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional