Свободата днес и тук 03 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Защитата на Цонев контраатакува: Следователят поиска подкупа

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петя Владимирова

Кой е инициирал плащането на подкупа е основният въпрос, по който се появиха сериозни противоречия четири дни след ареста на бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър В. Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Обвинението срещу тях е за опит да подкупят следователя Петьо Петров.

След заседанието на Софийския градски съд в неделя, на което беше потвърдено постоянното задържане на тримата, адвокатът на Цонев - Васил Василев, обяви, че според обвиняемите инициатор за подкупа е самият Петров, като данните от специални разузнавателни средства (СРС) за тримата не били убедителни за обратното. Защитата се закани да изпрати сигнал до прокуратурата да бъде подведен под наказателна отговорност Петьо Петров за провокация към подкуп. "Не ме притеснява нищо, аз съм изпълнил дълга си, те защо не са сигнализирали, че се готви престъпление, ако аз съм поискал подкупа", коментира пред БНР в понеделник следователят.

До заседанието известната информация беше, че Николай Цонев с посредничеството на финансиста Попов чрез съдията Сантиров е предложил подкуп в размер на 60 000 евро, за да бъде осуетено разследването на проекта за оптична мрежа на армията "Странджа 2" (виж карето). "Офертата" е била към следователя Петров, който работи по това дело. Още на влизане в съдебната зала в неделя Тенчо Попов предизвика въпроси с изявлението си пред журналистите, че не познава министъра.

Самото дело не даде възможност за изясняване на разликите в твърденията на обвинението и защитата, защото съдията Десислав Любомиров определи заседанието да е при закрити врати заради грифа "строго секретно" заради данни от СРС, с който е внесено обвинението. (При същия мотив друг съдия от СГС отказа да закрие заседание по делото срещу Алексей Петров).

След близо четиричасово заседание съдията дори не съобщи определението си публично. И така разказът какво се е случило в залата остана само от адвоката на Цонев. От своя страна следователят Петров отхвърли атаките на защитника и обясни, че е изпълнил задълженията си.

"Проблемът е, че в нашия Наказателен кодекс провокацията към подкуп е криминализирана, заради което длъжностните лица избягват да сигнализират, ако някой им предложи плащане, тъй като се страхуват да не бъдат обвинени, че те са си го поискали. Същевременно обаче наистина се случва държавни служители сами да поискат пари, тъй че е въпрос на висок професионализъм на полицията и прокуратурата да докажат твърденията си", коментира пред "Дневник" адвокат Михаил Екимджиев от асоциация "За европейска интеграция и права на човека".

Цонев, Сантиров и Попов бяха арестувани в зрелищна акция на полицията на 1 април, като бившият военен министър беше закопчан в болница, а арестът му ще се запомни с репликите на прокурора Роман Василев пред камерата на МВР (виж другия текст). Три дни по-късно той се извини за поведението си и обяви, че днес ще си направи отвод от делото. Отвод по "Странджа 2" щял да си направи и следователят Петров.

Гледането на мярката за задържане на тримата обвиняеми ще се запомни и с отказа на почти всички съдии в СГС да се ангажират със случая. Поелият го Десислав Любомиров е бил назначен в съда заедно с Петър В. Сантиров в средата на декември 2009 г. Според capital.bg "преди избора им двамата били "промотирани" от един и същи член на ВСС - Стефан Петров, който влезе в съвета от парламентарната квота, като предложение на ДПС".

В неделя магистрати коментираха като странно обстоятелството, че Николай Цонев и посредниците му въобще са допускали възможността следовател да осуети дело без знанието на прокурор. Особено когато става въпрос за дело срещу бивш военен министър, което се наблюдава и от Брюксел. Освен че според НПК прокурорът преценява заключението на разследващия, при делата с висок обществен интерес всеки ход на следователя се обсъжда и направлява от прокурора (в случая - Николай Русинов). "Тримата арестувани, единият от които е съдия, трябва да са големи наивници, за да си помислят, че прекратяването на такова дело зависи от един следовател", заключиха пред "Дневник" юристите.

Освен това магистрати, познаващи случая със "Странджа 2", твърдят, че по сделката не фигурирал никъде подписът на бившия министър, затова остава неясно защо той предлага подкуп точно по това дело. Цонев е обвиняем и в други престъпления по служба (виж карето).

Премиерът Бойко Борисов нарече случая "показателен". Пред "Нова телевизия" той коментира, че сега се вижда "как чрез подкуп се проваля едно дело, и то точно в тази фаза, между МВР, прокуратурата и съда. Много пъти всички сме се питали как може 20 години полицията да не събере годни доказателства по делата... Сиреч, когато вече делото е в съда, то е опорочено с провала на доказателствата. Затова аз се радвам,  че този път службите успяха да документират как всъщност се провалят делата."

На 8 април апелативният съд ще разгледа жалбата на Цонев, Сантиров и Попов срещу задържането им под стража.

Сделката "Странджа 2"

Разследването, по което бившият военен министър Николай Цонев е искал да бъде оневинен, е за сключване на неизгодна сделка по проекта за оптична мрежа на армията "Странджа 2" на стойност 120 млн.лв. Делото, образувано през есента на м.г., се води срещу неизвестен извършител и Цонев още не е бил разпитван по него.
Разследване на в. "Сега" показа, че министерството е започнало процедура по подмяната на комуникационната система на армиятабез конкурс, въпреки че министърът е имал оферти от 27 фирми.Целта на "Странджа" е била да изведе комуникациите на войската извън БТК. За изпълнител е избрана "Електрон Прогрес" ЕАД на близкиядо тройната коалиция бизнесмен Георги Крумов. "Електрон Прогрес" е изградила първия етап от "Странджа 1" и е получила спецпоръчката за"Странджа 2".
Решението е било взето от комисия, назначена от министър Цонев. Одобрила го неговата заместничка Камелия Нейкова в края надекември 2008 г. На фирмата са преведени авансово 40 млн. лева.
"Сделката е изключително неизгодна ие просто безсмислена, тъй като натовските ни партньори казват, че такава система не върши работа по време на военни действия, защото енеобходимо изграждането на ефирна връзка, а не на оптичен кабел", заяви зам. главният прокурор Бойко Найденов. "Странджа 2" не е излишна,пести милиони на армията", коментира Красимир Пингелов, директор на "Електрон Прогрес" ЕАД пред в. "24 часа".

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional