Свободата днес и тук 21 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Обвиняем по делото "Октопод" е бил в "алианс" с висши магистрати

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Росен Босев, Лора Филева

Адвокат Николай Велков*, който беше арестуван в операция "Октопод" и е сред обвиняемите с Алексей Петров за участие в организирана престъпна група, е бил член на правно сдружение с висши магистрати. Регистрите показват, че той бил в УС на на Алианса за правно взаимодействие заедно с висшия прокурор Христо Манчев, подалия оставка член на ВСС Иван Димов, съветника на президента Сашо Пенов, председателя на ВАС Константин Пенчев, конституционния съдия Румен Ненков.  

Миналата седмица, когато СГС гледа мярката за неотклонение на оставените в ареста за ръководене на престъпна група Алексей Петров и Марчело Джотолов, стана ясно, че разследващите са засекли разговор в ареста между Николай Велков и Пламен Стоянов (единия от т.нар. братя Дамбовци).

Според цитираните на заседанието части от разговори, записани със специални разузнавателни средства (СРС) в килиите, Велков се похвалил, че държи три-четири гласа във ВСС и навремето помогнал чрез тях на поста му да бъде избран висш магистрат.

Велков дори споменал името на конкретен член на ВСС. Председателят на съдебният състав Весислава Иванова обаче отказа да разкрие за кого конкретно говори адвокатът. Мотивът на съда тогава беше, че обявяването на имената може да попречи на евентуално разследване на връзките на обвиняемите в съдебната система. 

До вчера обаче прокуратурата не беше започнала да разследва контактите на Велков с магистрати. Източници от ВСС разказаха, че главният прокурор Борис Велчев е заявил пред тях, че не вижда основание да започне проверка. Председателят на етичната комисия ВСС Цони Цонев заяви миналата седмица, че е взето решение да поискат все пак Велчев да се обърне към наблюдаващия разследването срещу Алексей Петров обвинител, който да провери дали не може да извлече информация по темата от СРС-тата, приложени по делото. 

Междувременно във вестник "Монитор" се появиха твърдения, че в килията Велков е споменал името на бившия член на ВСС Иван Димов, но информацията не е официално потвърдена. 
 
Официални връзки 

Иван Димов и Николай Велков наистина се познават. Преди три години Димов предлага Велков за член на сдружение с нестопанска цел, в чието управление е самият той (виж разказа му в интервюто). Справка в регистрите показва, че на 5 март 2007 г. Велков става член на УС на Алианса за правно взаимодействие (АПВ).

Тогава в управлението на НПО-то освен Иван Димов, Константин Пенчев, Христо Манчев и Румен Ненков членове са и политикът Димитър Абаджиев, бившият председател на градския съд Емил Марков, адвокатите Мария Серкеджиева и Георги Чорбов. Заедно с Велков в УС влиза и президентският съветник Сашо Пенов.  

Адвокатът остава в алианса около година и половина и е освободен в началото на септември 2008 г. Димов твърди, че това също е станало по негово предложение, защото Велков се опитвал да използва присъствието си в АПВ за лобизъм (виж интервюто). 

Освен Димов никой друг от юристите, с които Велков е работил в УС на сдружението, не е бил член на настоящия състав на ВСС. А самият Иван Димов подаде оставка от съвета през есента на 2009 г., след като стана ясно, че активно (33 проведени разговора) е говорил с плевенския "лобист" Красимир Георгиев-Красьо Черничкия. Заедно с него си тръгна и военният съдия Стойко Стоев, който беше посочен от председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов като близък на Алексей Петров. Преди двамата да напуснат съвета, нарочна комисия установи, че с поведението си Стоев и Димов са уронили престижа на съдебната власт.

Въпреки това те бяха оставени да напуснат доброволно, а впоследствие бяха назначени като съдии - Стойко Стоев във Военноапелативния съд, а Иван Димов - като граждански съдия в Сливенския окръжен съд (за него ВСС откри дори допълнителен щат в съда). 

Ако Велков има други контакти с членове на ВСС, то за тях няма данни през сдружения или фирми. Обвиняемият по "Октопод" отказа да коментира пред "Дневник", докато не приключи досъдебното производство. 

Другите членове, с които е работил в алианса, бяха лаконични за познанството си с него и твърдяха, че почти не са контактували. 

Константин Пенчев, който сега е председател на Върховния административен съд, заяви за "Дневник", че участието му в сдружението е било по-скоро символично и че е присъствал на едно заседание. Той е станал член на АПВ през ноември 2001, докато е бил депутат от НДСВ. 

"Идеята беше да подпомагаме развитието и обучението на магистрати", обясни пред "Дневник" Христо Манчев. Той твърди, че не се е занимавал от три години с организацията, но бил разбрал, че е спечелен "някакъв проект". Казаното от бившия зам. главен прокурор обаче се разминава с документите в делото на алианса, което се съхранява във фирменото отделение на СГС. В подписаното от него заявление за напускане на сдружението от 29.01.2009 г. той благодари на членовете на УС и на останалите за "продължителната съвместна и ползотворна работа."

Манчев влиза в управлението през октомври 2000 г. - тогава той е зам. главен прокурор и съдия от ВКС. По същото време се присъдинява и Емил Марков. Любопитен факт е, че вписването, при което Манчев става член на сдружението (видно от платената държавна такса, приложена по делото на сдружението), е направено от адвокат Янчо Ангелов - тогава член на Държавната комисия за ценни книжа, а малко преди това областен управител на Бургас. Днес Янчо Ангелов е член на надзорния съвет на Корпоративна търговска банка, контролирана от Цветан Василев.

Помолена да коментира участието на Иван Димов и Николай Велков в сдружението, Стефания Петрова, която е настоящ председател на УС, заяви: "Всеки е невинен до доказване на противното." Според нея Димов е напуснал сдружението отдавна, но заради тромавите процедури това е отразено по-късно. Помолена да разкаже за дейностите на сдружението, Стефания Петрова препрати към сайта им и отказа повече коментар. 

Историята на алианса 

На сайта си АПВ се представя като "българската организация - представител в Европейската асоциация на организации на юристи към Европейския антикорупционен офис на Европейската комисия - OLAF, и участва активно и в разработването на проектите на ОЛАФ".

Видно от устава сдружението то има за цел да съдейства за "утвърждаване принципите и нормите на правовата държава"; "ефективното правно и информационно взаимодействие между законодателната, съдебната и изпълнителната власт, както между тези власти и гражданското общество"; "подпомагане развитието на институциите и органите на държавната власт и на неправителствените организации в правната сфера"; "хармонизиране на българското законодателство с това на ЕС и съобразяване с поетите от България международни ангажименти"; "организиране на постоянен арбитражен съд по международни и вътрешни частноправни имуществени спорове" и т.н.

Сдружението е било създадено през 1997 г., като учредител и негов председател до миналата година е Иван Димов, тогава депутат от ОДС. Според протокола от учредителното събрание останалите основатели са колегите на Димов - Димитър Абаджиев и Елиана Масева и Атанас Атанасов, Никола Филчев (тогава зам.-министър на правосъдието), Румен Ненков (тогава съдия от ВКС), близкият до Стефан Гамизов юрист Асен Дюлгеров и др. 

В началото на 2009 г. АПВ получава финансиране по оперативна програма "Административен капацитет", управлявана от несъществуващото вече Министерство на държавната администрация и административната реформа (МДААР) с министър Николай Василев. Проектът на сдружението се казва "Медиация и арбитраж – извънсъдебни способи за решаване на спорове" и е на стойност от 316 002 лв. От проектното предложение става ясно, че целта на проекта е "повишаване компетентността на структурите на гражданското общество в областта на алтернативното правораздаване за подобряване диалога с местната администрация". Финансирането е одобрено от управляващия орган по ОПАК, който е пряко свързан с министерството на Николай Василев. По това време координатор проекти в алианса е столичният адвокат Марина Тодорова. Днес тя е мениджър правни въпроси във финансовата група "Експат Капитал", където управляващ партньор е Николай Василев.

Докато управляваното от Иван Димов АПВ е усвоявало средства по ОПАК, той е ръководел комисията по "Международно правно сътрудничество" във ВСС, която пък е управлявала проектите по ОПАК, по които бенефициент е самият ВСС.

В УС на алианса в момента освен Стефания Петрова (председател) са още Кирил Горянов, Александър Величков (юристконсулт на "Лукойл"), адвокатът Георги Чорбов и Янчо Ангелов (член на надзорния съвет на Корпоративна търговска банка).

*Разследването срещу Велков 
Прокуратурата разследва Велков по показания на Пламен Тимев-Ганди. Той разказал, че е бил принуден да вземе заем от 500 хил. евро от Велков срещу 6% лихва, който пък му казал, че е взел парите от Алексей Петров срещу 3% лихва. Велков казал на Тимев: "Нали знаеш, че съм лихвар и искам да си легализирам парите?" Прокуратурата съобщи за Велков, че има акции в Корпоративна търговска банка и е в контакти с банковите и финансовите среди. Велков, който работи в консултативния съвет на омбудсмана Гиньо Ганев, беше пуснат от апелативния съд под парична гаранция от 20 хил. лв.  
Малко след като беше арестуван, Алексей Петров също заяви, че се познава с Николай Велков от съвместните им срещи при омбудсмана. Тогава самият Гиньо Ганев изложи пред "Капитал" своята версия: "Николай Велков е участвал в Консултативния съвет към омбудсмана, присъствал е на "някои от заседанията, когато са обсъждани въпроси, свързани с отношенията между бизнеса и администрация, обжалваемосттта на административните актове и други подобни."
 

 

Бившият член на ВСС Иван Димов пред "Дневник" за контактите си с обвиняемия по "Октопод" Николай Велков и общото им участие в "Алианс за правно взаимодействие":


С какво се занимава всъщност Алиансът за правно взаимодействие?
- Това е една от успешните неправителствени организации, която през последните 12 години работи по много проекти с европейски организации и има сериозен принос в развитието на законодателството и на взаимоотношенията на отделни субекти в управлението на държавата. Необходимостта  от създаването й беше по-доброто взаимодействие между трите власти.

Как се запознахте с Николай Велков?
- Запознах се с него като член на консултативния съвет на националния омбудсман Гиньо Ганев през 2006 г. Господин Ганев горещо ми препоръча  Велков и знаейки за дейността на алианса, в прав текст, ми заяви, че той ще е много полезен за тази организация. За мен господин Ганев е много авторитетна личност и неговата дума за мен е безспорна. Тъй като имаше свободно място в УС - в началото на 2007 г. включихме Велков в сдружението. 

Защо Николай Велков напусна сдружението?
- Неговото присъствие беше доста временно и приключи след решение на общото събрание на 1 септември 2008 г. Тогава той преустанови своето членство в организацията. Аз бях човекът, който настоя за това нещо, тъй като прецених, че неговото присъствие не допринася по никакъв начин за дейността на организацията. Останах с впечатлението, че интересите му са в друга сфера - по-скоро имат лобистка насоченост, отколкото чисто в развитието на правото и целите на правния алианс.

Ако се окаже, че наистина Велков е говорил за контактите си с вас в килията?
- Аз останах изключително учуден, когато в някои издания прочетох, че Велков е направил изявление и е свързал моето име по някакъв начин. Защото за мен е абсурдно позоваването му по каквато и да е причина, още повече да защитавам подобни интереси. Имам два варианта - или е искал да се похвали с някакво име, или се цели поредното злепоставяне... Не съм го виждал много отдавна.  
 

 

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional