Свободата днес и тук 19 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Има ли мрежа, която да спаси гръцкия акробат

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петър Карабоев

Ситуацията около дълговата криза на Гърция тази седмица заприлича на истински трилър, от който някой на борсите се опитва да направи доста пари.

Напрежението се създава от няколко актьори - основно от тези, които искат да вземат парите, и от онези, които не искат да ги дават. Иначе казано, от акулите на валутните борси и от Европа (разбирай по-скоро Германия), която още не е изяснила как ще изглежда "спасителната мрежа" за Гърция, кой ще я изплете, как и кога ще я разпъне.

До края на най-драматичната част от спектакъла остават не повече от 6 седмици - период, в който гърците трябва някак да намерят 11 млрд. евро, за да си погасят плащанията по дълга. Ако това не стане, акробатичните усилия на правителството в Атина да избегне банкрут може да завършат с катастрофа.

За сравнението на ситуацията с цирк говори тази седмица и Пол Тейлър от "Ройтерс". Ефективността от спасителната мрежа зависи от това къде я окачвате, писа той. "Нали си спомняте от детските години трика с въжеиграча - мрежата е достатъчно ниско, за да може публиката да го вижда, но и достатъчно високо, за да го спаси, ако падне.

Само че спасителната мрежа на еврозоната за Гърция не издържа този цирк тест. От споразумението за създаването й излиза, че по настояване на Германия тя ще бъде опъната миг преди гръцкият акробат да си е строшил врата."

Освен това решението за опъването ще се вземе с единодушие, т.е. и германците ще трябва да държат единия край. На другия би трябвало да е МВФ, но пък там още не знаят при какви условия ги канят, какво точно ще правят и дали всъщност Гърция изобщо ги иска.

Няма как в тази ситуация финансовите играчи и притежателите на гръцки дългови книжа (общо за 300 млрд. евро) да не употребят ситуацията.

Вчера Европейската централна банка формално позволи на Гърция да продължи и догодина да заема от нея евтини кредити срещу все по-слабо обезпечение, а управителят й Жан-Клод Трише заяви, че не вижда никаква причина да се задейства международната помощ.

Това означава, че Атина може да дръпне глава от гилотината на рейтинговите агенции, заплашващи я с понижение и непоносимо оскъпяване на кредитите от свободния капиталов пазар.

Точно в същия момент старши икономист от "Фич" призова гърците да поискат незабавно задействане на спасителната мрежа и да вземат пари от ЕС и МВФ. Негови колеги от капиталовите пазари бяха още по-категорични пред "Блумбърг". "Пазарите дадоха ясен сигнал, че не искат да кредитират Гърция.

Те казват, че ако Папандреу не вдигне веднага телефона, Гърция ще гръмне. В момента страната е на ръба", каза Ерик Шани от AXA Group. "Хазартната игра на Европа се провали впечатляващо. Изстрелването на лихвените нива, при които някой би отпуснал пари на Гърция, показва, че е все по-невероятно страната да се измъкне от фискалната черна дупка единствено ако някой извън пазарите й подаде ръка", допълни Ник Кунис, старши икономист в банка "Фортис".

А пазарите вчера наистина полудяха и вдигнаха цената на застраховката срещу гръцки фалит (търговията с т.нар. CDS впрочем се смята по-скоро за откровен хазарт, а не за финансово застраховане) до 7.46% - ниво доста над приемливото за Атина.

И това със сигурност не е краят, защото Пийт Ламенс от банка КВС каза за "Ройтерс", че дори цената да стигне и 13%, "това няма да убеди инвеститорите да купуват гръцки дълг - смятам, че вече няма път назад". "Гърция вече прилича на "Титаник", произнесе зловеща присъда и Ричард Кларида от американската Pacific Investment Management.

Натискът им ще продължи поне до 9 май - на тази дата в Германия има важни местни избори и канцлерът Ангела Меркел с нокти и зъби няма да разреши пари на данъкоплатците да спасяват фискално безотговорните гърци. "След това очакваме до края на май Гърция да получи европейския пакет, последван от този от МВФ", прогнозира вчера Лоран Билке, бивш икономист в ЕЦБ, а сега служител на банка "Номура" в Лондонското сити.

Защо цитираме толкова подробно коментарите на финансистите? Защото с колоритността си те разкриват на масовата публика какво си мислят (или искат да ни накарат да повярваме, че наистина си го мислят) инвеститорите за Гърция, защо покачват напрежението да кресчендо и как в цирковия спектакъл те не гледат нагоре триковете на акробата, а следят има ли мрежа отдолу. Това са хората, които могат да принудят с "варварски" лихви Папандреу да вдигне телефона и да поиска спешна помощ.

Но и след това за години наред остава необходимостта от спасителен пояс, за да не потъне Гърция, а с нея и еврозоната. Много анализатори вече си позволяват да говорят за това колко "дебел" трябва да е този пояс - поне 40-50 милиарда евро.

Дори това може да не впечатли пазарите, защото страната трябва да заеме над 53 млрд. евро само тази година. Да се изненадваме ли, че в Гърция плъзнаха слухове за масов износ на капитали в чужбина и че хората теглят спестяванията си в банкноти по 200 и 500 евро и ги крият в банкови трезори или в дюшеците?

Можеше ли всичко това да се избегне?

Вероятно много главоболия щяха да бъдат спестени, ако регулаторите навреме бяха сложили усмирителна риза на търговията със спекулативните CDS или направо ги бяха обявили извън закона. Европейската комисия се кани да предложи за дебат подобни мерки... наесен.

Определено нямаше да гледаме изтръпнали днешния гръцки трилър, ако големите играчи бяха по-малко егоисти и си имаха повече доверие и умение за координирани действия.

Със сигурност криза изобщо нямаше да има, ако елитът в Атина беше запазил достатъчно авторитет пред гражданите и в чужбина, за да може днес свободно прокарва решителни фискални мерки.

Така се стигна до ситуация, в която никой не смее да направи първия ход. Ако трупането на напрежение продължи още малко, ще последва сериозен трус. За всеки случай затегнете коланите.

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional