Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Еврозоната ще спаси Гърция с 30 млрд. евро

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Дневник"

След продължили повече от два месеца преговори в неделя следобед страните от еврозоната най-после излязоха с конкретен пакет за 30 млрд. евро в подкрепа на държавния бюджет на Гърция през тази година. Още 15 млрд. евро се очаква да добави и Международният валутен фонд.

Надеждите са, че сумата е достатъчно голяма, за да впечатли финансовите пазари, които седмици наред избутват Атина към ръба на пропастта.

На извънредна телеконференция финансовите министри от валутния съюз решиха как да се сглоби спасителната мрежа, с която при нужда да предотвратят първия за еврозоната държавен фалит.

В случай че Гърция поиска помощ, "разгръщането" на тази мрежа ще стане за броени часове след одобрение на Европейската централна банка и единодушно решение на 16-те страни с евро. Всяка от тях ще помага според собствените си възможности и законодателство, защото в еврозоната има и редица държави с проблемни бюджетни дефицити.

"Дадохме яснота по механизма, което беше нужно на пазарите. Те искаха да видят, че зад нашата подкрепа стои конкретна сума", заяви председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

Схемата ще е под формата на двустранни кредити, но за всички участници ще важи ставката от 5% при 3-годишен заем, посочи еврокомисарят по икономически и валутни въпроси Оли Рен.

В петък пазарите искаха от Гърция лихви в рамките на 7.5%. МВФ ще помага съгласно своите условия, т.е. вероятно ще предложи два пъти по-ниска лихва от около 2.7%. Не е ясно дали Гърция ще може първо да вземе от парите на фонда, защото са по-евтини.

В интервю за неделния брой на в. "Вима" гръцкият премиер Георгиос Папандреу сравни спасителния план със зареден пистолет, който се поставя на масата, за да респектира спекулантите. "Ако това не стане, механизмът съществува и ние можем да се възползваме от него.

Това не беше и все още не е нашето първо желание. Но той е тук, за да послужи като предпазна мрежа, ако имаме нужда от него", подчерта гръцкият премиер.
 

 

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional