Свободата днес и тук 23 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

През лятото излизаме от кризата, Еврозоната е постижима през 2011

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

"Няма стоп, няма край", напълно е възможно България да кандидатства за Еврозоната през 2011 г., заяви в неделя вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. В петък той и премиерът Борисов обявиха официално, че България се отказва от намеренията си да влезе в чакалнята на еврозоната ERM II през тази година.

Тогава Дянков обясни, че според последните изчисления на финансовото министерство бюджетният дефицит на България за 2009 г. възлиза на 3.7% от БВП и надвишава Маахстрихсткия критерий за максимален дефицит от 3%. Според него причината е в задълженията на държавата по скрити договори, поети от предишния кабинет.

В неделя вицепремиерът опроверга и прокобите на БСП, че България е пред катастрофа и тя ще се случи през лятото. Вече има признаци за излизане от икономическата криза, а до средата на годината българската икономика вече ще е излязла от нея, каза Дянков пред БНР. Той посочи, че износът върви нагоре вече четвърти пореден месец, а това е първият сигнал за малки икономики като българската, че производството се съживява. В същото време безработицата през март падна с около 5 хил. души и ако тази положителна тенденция се повтори през април, ще означава, че не само производството, а и някои други сектори започват да се съживяват.

Не вървим към свръхдефицит

Според финансовия министър засега не е необходима ревизия на бюджета, а за 2010 г. не вървим към свръхдефицит.

"Напротив, за 2010 г. бюджетното ни състояние е заедно с Естония – едно от двете най-добри бюджетни състояния в Европа. Ние определено ще останем в критериите под 3%. И точно това ще бъде всъщност начина, по който, макар и с тази допълнителна трудност, ние можем да продължим пътя към ERM II, което не е реално чакалня за Еврозоната. Това е като фитнес. Като влезеш там, правиш всичките реформи. Ние сме в рамките на бюджета. Бяхме казали още миналата есен, че ние януари-февруари и от части март ще влезем в дефицит, но предварителните данни за март са за много по-малък дефицит – около 200 млн. Април вече работим вече към нулев дефицит", заяви финансовият министър пред БНР.

За да изясни фактите, той посочи, че в конвергентната програма, която България е подала на ЕК в края на януари, за 2009 г. е отчетен на касова основа дефицит от 0.8 процента, а на начислена основа от 1.9. "Какво означава това? Касова основа значи пито-платено. Реално колко е изхарчено повече, отколкото приходите са били - 0.8 процента за 2009-та. Това заедно с Естония е най-добрият резултат в целия ЕС", повтори Дянков.

Той обаче поясни, че това е бюджетната статистика, която се използва в България, но ЕК "използва методология на начислена основа, което означава, ако в някоя година е подписан договор, или в случая, който е новият проблем - анекс, дори и да не е разплатен този анекс или този договор, той влиза в тази година."

Той подчерта, че това са законосъобразни договори. Около 200 млн. лв. по тях вече са изплатени, останалите ще бъдат платени следващата седмица по схема чрез Българската банка за развитие.

"Извън това дойде този неприятен сюрприз с анексите, за които се говори в последните седмици, където се оказа, че на начислена основа ние можем да стигнем до 3.7 процента", каза Дянков. Той уточни, че въпросът е предаден на прокуратурата, която работи "заедно с вътрешните одити на 13-те министерства, откъдето излязоха тези анекси, и заедно с Държавния финансов инспекторат към МФ."

Министърът посочи, че това ще отнеме месеци, а защото правителството искало да е честно към българския народ и към Европа, веднага е съобщило за проблема.

Честни пред Европа

Оценката на ЕК за представената от България конвергентна програма ще стане ясна идния петък. Дянков се надява на разбиране и каза, че дори вече среща разбиране.

"Обясних в каква трудна ситуация ни е поставило за пореден път правителството на тройната коалиция, но пък ние сме честни и прозрачни, за да могат да ни вярват и в бъдещето. Вярата е най-важното нещо във финансите и въобще в живота", заключи Дянков.

Според него е възможно до 2 януари 2011 да кандидатстваме официално за ERM II и това остава цел на неговия екип. "Няма стоп, няма отказване. Стана много по-трудно след тези зулуми пак на тройната коалиция, но продължаваме", коментира Дянков.

Той се надява България да избегне наказателна процедура от ЕК за свръхдефицит, след като доброволно сме коригирали данните за миналогодишния дефицит и сме представили новите мерки.

"В четвъртък и в петък моята тежка задача е да убедя моите партньори, че това е предизборно надуване на разходи. Всъщност от тези 3.7 процента е важно да кажа, че ние вече сме подготвили нотификация да се каже, че една трета от това, 1.2 процента, могат да минат, и се надявам, че Комисията ще го одобри, като предизборно харчене. В смисъл само еднократно такова извънредно харчене. Ако това стане, ние може би ще избегнем и наказателната процедура."

Засега не е нужно да се ревизира бюджета за 2010

Според него засега не е необходимо да се ревизира бюджета за 2010 г. "Ние сме в рамките на бюджета", каза Дянков и допълни, че заради неразплатените дългове от 700 млн. лв. се отчита дефицит за първите два месеца на годината, но от април вече се работи на нулев.

Той повтори, че правителството ще реализира ключовата антикризисна мярка, договорена със социалните партньори - намаляване с 10 процента на текущите разходи на държавната администрация.

"В сряда ще влезем с ново постановление в Министерския съвет, което ще направи това възможно", съобщи Дянков. Той посочи, че ще се съобразят с решението на Конституционния съд, според което МС не може самоволно да променя бюджетни параметри, записани в Закона за държавния бюджет, гласуван от парламента. Според Дянков обаче има начин съкращението на разходите да стане и без да се минава през Народното събрание, което също така не е нужно и да одобрява антикризсния пакет, както настояват БСП.

Министърът каза, че увеличението на приходите означава и борба с черната икономика, където "имаме някои успехи, особено в алкохола." "Борим се с цигарите, както знаете. С горивата е малко по-трудно. Но тази борба е трябвало да бъде в последните 20 години. Ние сега се опитваме в период на криза и с това да се занимаваме. Но аз съм убеден, че ще успеем", заяви Дянков.

До средата на годината икономиката ще е извън кризата

Той призна, че макар износът да расте, вътрешното потребление пада (за февруари с 13%). "Българите все още не са сигурни кога ще свърши кризата. Според мен, повтарям, до средата на годината вече българската икономика ще е извън кризата. Така че се надявам в следващите два-три месеца и българското потребление да почне да се вдигне, хората да почнат да купуват нови телевизори, да мислят за почивки по морето и по планината", заяви Дянков.

Той неколкократно призова българските граждани: не се притеснявайте за стабилността на валутния борд, не се притеснявайте за стабилността на банковата ни система.

"Парите не свършват през август...Парите за фирмите от обръчите на БСП, НДСВ, ДПС се надявам, че вече са свършили."

Дянков отхвърли твърденията, че е похарчил фискалния резерв. "Похарчили сме дупката в дефицита, която е около милиард и 400. Моят предшественик г-н Орешарски борави с неточни и всъщност грешни цифри и казва, че ми е оставил 8.2 милиарда, това беше в края на миналата година, но те за юли само изхарчиха 600 милиона, така че реално ми беше оставил много по-малко от това до края на юли. Ние успяхме да запазим резерва на 7.7 милиарда до края на миналата година", каза Дянков.

По думите му в момента има над 6. 300 млрд. лв. във фискалния резерв.

Според Дянков правителството едва сега е успяло да види какви "зулуми" са направени, защото проблемите са наслагвани с години – не само от правителството на тройната коалиция, а и от това на Сакскобургготски.

В момента за страната ни е важно да се намали дефицитът, защото може да получим и санкции от ЕК, предупреди пред БНР лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. Ако се започнат веднага драстични реформи, може да се подновят усилията за кандидатстване в Еврозоната през следващата година, смята той.

"Ако се следва политика на смели реформи, кризата може много бързо да бъде пресечена, вие си спомняте и 1991 г. и 1997 г. с много бързи решителни действия за около половин година, но наистина драстични реформи. Колкото повече се отлагат, толкова по-болезнени и драматични ще са тези реформи", каза Костов.

Според бившия зам.-министър на финансите Георги Кадиев (БСП) напоследък в Министерство на финансите се взимат много грешни в професионално отношение решения.

"Закриване на Агенцията за държавни вземания – защо? В момента принудителното изпълнение е изцяло спряно. НАП не прави нищо в тази посока. Закриване на 29 териториални дирекции на НАП и основаване на тяхно място на 5 нови централизирани. Централизация на ревизии – абсолютна грешка. Загуби се цялата информация, целият достъп до местния бизнес и контролът върху него. Големи съкращения в Агенция "Митници", които трябваше да се направят наистина, това беше хубаво и за съжаление много слаби резултати в борбата с контрабандата", коментира Кадиев. 

От - http://mediapool.bg/

 

  
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional