Свободата днес и тук 29 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

СДС и ДСБ показват жълт картон на ГЕРБ заради липса на реформи

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

СДС и ДСБ отправиха ясно предупреждение, че ще може да оттеглят досегашната парламентарна подкрепа за ГЕРБ поради блокираните реформи и неефективни антикризисни мерки.

Различието и разделението между ДСБ и ГЕРБ ще се задълбочат, ако правителството се откаже от реформите, заяви  на пресконференция в понеделник лидерът на ДСБ Иван Костов, след заседание на националното партийно ръководство. Ако управляващите сменят намеренията си за промени в различните
сектори, ще се стигне до обезсмисляне на функциите на ДСБ като гарант  за реформите, посочи той.
 

Костов уточни, че не става дума за пълно оттегляна на подкрепата, а за по-дистанцирано отношение към управляващите.

Евентуално пълно оттегляне на подкрепата на Синята коалиция, която също като ГЕРБ е част от ЕНП, няма да е фатално за ГЕРБ, но това ще е лош знак за кабинета на Борисов, тъй като ще остане зависим единствено от гласовете на "Атака".

Относно намерението за увеличаване на ДДС до 22%, той направи паралел с решението на Жан Виденов да увеличи данъка от 18 на 22% през 1996 година. "В главата ми е Жан Виденов. Сега се върви по същия път", каза Костов. Той смята, че въпреки положителните сигнали от увеличения износ и намаляването на безработицата, кризата в България се задълбочава и се превръща в криза на фиска.

От СДС заявиха също, че принципна подкрепа за правителството не е давана и няма да бъде давана.

Двете партии от Синята коалиция имат резерви към пакета от 60 антикризисни мерки, които бяха представени преди 10 дни.

На съвместна пресконференция лидерите на СДС и ДСБ изразиха "притеснението си" от изпълнението на бюджета за 2010 година.

Действията на кабинета – "популизъм" и "проформа"

Лидерът на СДС Мартин Димитров определи действията на кабинета като "популизъм" и "проформа", а Костов заяви, че отказът от реформи е "ляв популизъм". Лидерът на ДСБ допълни, че точно това са правили правителствата на Симеон Сакскобургготски и на тройната коалиция. 

"Тези 60 измислени от работодатели и синдикати мерки няма да получат нашата подкрепа. Досега с тях не се е идентифицирали министрите от кабинета, дори и самият премиер. Единствено Симеон Дянков. Без смели реформи няма да излезем от кризата, независимо какво се случва в другите европейски държави, защото те нямат нашите проблеми", заяви Костов.

По думите му премиерът Бойко Борисов давал сигнал, че може да се откаже от реформите. "ГЕРБ не може да потъва в блатото на популизма. Без необходимото лидерство не може да се излезе от кризата"

ДСБ настоява за незабавни реформи в здравеопазването, образованието, пенсионната и осигурителната системата. "В момента правителството търси допълнителни пари, за да поддържа скъпоструващи и неефектни системи. Да се търсят пари, за да не бъдат реформирани, е възможно най-неправилната политика", каза Иван Костов.

"При това положение не можем повече да бъдем гарант за европейската перспектива", заяви той и допълни, че ДСБ ще продължи да "изисква" от ГЕРБ да бъдат проведени необходимите реформи.

СДС и ДСБ прогнозираха, че ако необходимите реформи не бъдат направени през тази година, то те ще бъдат извършени през следващата година, но под натиска на Европейската комисия и МВФ.

Бъдещият здравен министър да представи финансов план

От "Раковски" 134 показаха дистанцирано отношение и към номинираната за нов здравен министър проф. Ана-Мария Борисова. "Нашата подкрепа ще бъде давана не за личности, а за политики", каза депутатът от СДС Ваньо Шарков.

СДС и ДСБ настояха още във вторник проф. Борисова да сподели своя финансов план за излизане от кризата в здравеопазването, да обясни приоритетите си при реформирането на сектора и да каже как ще води лекарствената си политика. Ако в Синята коалиция не бъдат убедени във визията на кандидата, той няма да бъде подкрепен. "Реформите в здравеопазването са спрени от 9 години поради нежелание и страх", каза Костов.

СДС и ДСБ ще се явяват самостоятелно на изборите догодина

След острата критика срещу бездействието на кабинета "Борисов", лидерите на СДС и ДСБ заявиха готовност двете партии да се явят заедно на местните и президентските избори през 2011 година. Форматът ще бъде "Синята коалиция плюс", което означава, че ще бъдат водени разговори за приобщаване и на други партии. "Синята коалиция, в качеството си на реформаторска десница, ще бъде сериозен конкурент на предстоящите избори, включително и на ГЕРБ", каза Костов

Мартин Димитров съобщи, че листите за кметските избори ще бъдат решавани от местните организации, а националните ръководства ще има само координираща роля. 

От - http://mediapool.bg/ 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional