Свободата днес и тук 25 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Нещо става в депутатската държава

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Тази сутрин главният прокурор Борис Велчев опроверга информацията в някои медии, че има разследване в Прокуратурата срещу Ахмед Доган за пране на пари. „Такова нещо към момента няма. Някой си е измислил нещо и аз сега трябва да го обяснявам”, каза Борис Велчев.

В рамките на деня по-късно обаче Борис Велчев призна, че прокуратурата извършва проверки. Вярно , не за пране на пари, а на имотите и на консултантския договор, по който лидерът на ДПС Ахмед Доган е получил 1,5 млн. лева, както Дарик съобщи още вчера.

А по-рано Велчев обясняваше, че трябвало да има свален имунитет, за да разследват депутат. Какъв ли скоротечен процес на преосмисляне и прегрупиране е протекъл по телефоните между върховете в държавата?

Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов събуди България с телефонно включване в студиото на БНТ с разказ за извършена операция. Този път тя се казва “недосегаемите”. Както бях сънен, направо подскочих: “недосегаемите”?

Значи са арестували Доган, помислих си първосигнално веднага. Защото от доста време насам тази “парола”, според която в България има недосегаеми, начело с Доган, е част от политическото говорене на сините и особено на преомразния (на кого ли не извън партията му) Иван Костов – същият, който отдавна беше заявил, че Доган е “проклятието на България”, за което беше дъвкан безжалостно и още не е изплют от медиите. На тях Костов никога не им присяда, пък ако не само с петима депутати да остане, а и напълно сам да с окаже.

Недосегаемото проклятие обаче не е арестувано. Явно не бях единственият, който си е помислил точно това за задържане на Доган като “недосегаем”, защото водещата на БНТ се оказа по-голям “костовист” от мен ( всеки , който спомене името костово, без да припомня каква гад е, у нас минава за “костовист”). Успокои ни лично Цветанов, който заяви, че са арестувани само “криминално проявени”.

Раздавачите на порциите в държавата тепърва се проверяват за някои факти и обстоятелства, както деликатно се изрази главният прокурор.

Медиите, които проследиха промяната в позицията на Велчев за няколко часа от “измислица” до “има такова нещо” използваха думата “признание”. В смисъл, че Велчев вече е “признал”, че има такова нещо. Как ли са го инквизирали, докато си признае?

Мен мъчи обаче друга мисъл. БСП покани на “откровен разговор” ДПС. Направи си насред Кърджали национално съвещание и самокритика, че не работи достатъчно сред “смесеното население” . т.е. занемарила е след “възродителния процес” родолюбивата си дейност по приласкаването на българските турци- къде с ритници и депортации в стил БКП, къде със създаване на етническа партия по нареждане на Луканов.

Май нещо взеха да странят от Доган неговите коалиционни партньори, щом му обсаждат кърджалийската крепост, символ на електоралното му могъщество. Нещо става в депутатската държава! Пренареждат се порциите, щом посягат на раздавача им.

Криза е. Порциите намаляха. Край казана на властта се трупат социално бледни субекти, изпосталели олигарси. Дори и най-постната държавна поръчка вече привлича лакоми погледи. А на обществото, засега , подхвърлят за успокоени супа от греховете на един октопод.

Само че колко дълго може да бъде държан зад решетките октопод, преди да изпълзи? Решетки са това, колко му е на гъвкавия звяр.

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional