Свободата днес и тук 26 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Над съдебната власт виси облакът "Красьо Черния"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

"Над Висшия съдебен съвет виси облакът "Красьо Черния", нали разбирате, това е облакът, който виси над цялата българска съдебна система", заяви в петък американският посланик Джеймс Уорлик след срещата си с главния прокурор Борис Велчев. Двамата разговаряха около 40 минути.

"Нека погледнем истината в очите – в страната има корумпирани съдии. Г-н премиер, г-н министър на вътрешните работи, трябва да се справите и да обърнете внимание на този проблем. Трябва да имате добра идея как да се справите с това, защото светът ви гледа”, призова посланикът.

Той отправи и послание към опозицията да поеме отговорност за това, което се случва, защото "това е вашата страна”.

"Това е проблем (корупцията в съдебната система, бел.ред.), който трябва да се реши и той трябва да се реши сега", каза Уорлик и повтори, че светът наблюдава България.

Така посланикът на САЩ резюмира доста точно ситуацията с българското правораздаване, която на този етап властите не решават, а всичко се ограничава до взаимни обвинения и словесни престрелки през медиите.

Казусът с "брокера" по върховете на съдебната власт Красимир Георгиев (Красьо Черния) стана известен миналото лято. След запознаване със случая парламентарни комисии заявиха, че той е оплел и политици, и магистрати, и бизнесмени, но досега така и няма официални данни от разследването.

Нестихващите обвинения на вътрешния министър Цветан Цветанов за "Октопода" в съдебната власт се посрещат на нож от магистратите, които искат конкретни доказателства и от своя страна обвиняват изпълнителната власт в непозволен натиск.

Само преди ден се проведе среща между Цветан Цветанов и членовете на Висшия съдебен съвет, определен по-рано от него като "абсолютно дискредитиран" и рожба на "Октопода". В отговор на въпрос на Mediapool министърът обясни, че много трудно се събират доказателства срещу магистрати и посочи успешната акция срещу съдия Петър Сантиров от Софийския градски съд.

Цветанов "описателно" разказа за засечени със със специални разузнавателни средства два случая на контакти на съдии с лица с повдигнати обвинения. Той обаче не даде подробна информация на членовете на ВСС, защото нямат допуск до класифицирана информация.

И вътрешният, и правосъдният министър са на мнение, че членовете на ВСС трябва да кандидатстват за такъв допуск, което означава да бъдат подложени на проверка от службите. Освен това Цветанов настоява ВСС да взема кадрови решения на базата на данните, които МВР и службите предоставят за кандидатите. Магистрати смятат, че всичко това ще доведе до пряко вмешателство в кадровата политика на ВСС.

Скандалът "Красьо" замеси над 30 магистрати от цялата страна. Двама членове на ВСС от парламентарната квота подадоха оставки, двама бяха отстранени от системата, но осталите остават на ключови позиции.

Огромният скандал около "черничкия човек с ланците" обаче се фокусира основно върху съдебната система. До този момент все още не са разкрити неговите връзки с политици. Въпреки обещанието на Цветан Цветанов през ноември "до десетина дни" да обяви контактувалите с Красьо полицаи, това още не се е случило.

Мнението на посланик Уорлик съвпада изцяло с моето, коментира по-късно в петък председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев.

"Говоря като човек, който го боли, който е виждал как системата умишлено се съсипва. Може да съм дал мои идеи, но не мога да кажа какво да се направи - има управляващо мнозинство", допълни той. Пенчев припомни, че у нас започна да се говори за корумпирани магистрати, когато ЕС ни каза, че правосъдието ни не е ефективно и когато ОЛАФ написа доклад и когато един друг посланик каза, че по едно дело не може да има оправдателна присъда.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional