Свободата днес и тук 21 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Недосегаемото

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Атанас Чобанов

То е стъклено, тумбесто, с фалшив бандерол за над 1 милиард лева.

Вчера директорът на митниците Ваньо Танов говори за него в качеството си на свидетел, призован от немският разследващ журналист Юрген Рот в процеса за клевета заведен срещу него от Румен Петков.

Бившият шеф на ГДБОП разказал на съда при закрити врати същите неща, които разказа на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност, относно разработка на ГДБОП за контрабанда, възпрепятствана от висшето политическо ръководство на МВР.

Офицерите, разследващи престъпните схеми в тази разработка, са Васко Гочев, началник на направление "Контрабанда" и Илия Митев. Те разплитат схемата, но не успяват да идентифицират едно лице с прякор "Запалката". Прякорът е отбелязан с три удивителни в разработката.

На 8 януари 2007 г. Васко Гочев и Илия Митев докладват на ген. Ваньо Танов, видимо притеснени, че е засечен разговор на разследвана началничка на митническо бюро, в който тя казва, че е "образувано дело срещу началника на кабинета на "Запалката"” и "дали нашата далавера няма да се обърка” (цитатите са от ген. Ваньо Танов).

Началник на кабинета на Румен Петков към този момент е Сашо Петров и срещу него наистина има образувана преписка в прокуратурата. Очевидно е, че "Запалката" е Румен Петков.

Уплашен, Илия Митев решава да излезе в пенсия, а Васко Гочев е пенсиониран след като ген. Ваньо Танов напуска на 15 юли 2007 г.

По този повод арестуваният за подкуп заместник-началник на ГДБОП Иван Иванов – Рилски, съобщава на собствениците на винпрома "Пещера" АД, от които е получавал подкупи, "че e отрязал главата на един, отрязаната глава е на началника на направление "Контрабанда" Васко Гочев." (цитат от ген. Ваньо Танов)."

Министър Цветан Цветанов също говори за Недосегаемото по БНР в неделя 11 април 2010. Ето дословно думите му:

"И знаете ли какво ми каза бившият главен секретар Павлин Димитров? Вика: "г-н министър, когато имахме информация 2007 година за един от винзаводите за фалшиво количество, което започна една разработка, лично министърът ми се обади да каже, че това са наши хора, наши момчета и просто не е хубаво да правим нещо подобно." Като тогава главният секретар е казал "ама това е по разпореждане на прокуратурата, от една окръжна прокуратура". И нещата нали си представяте как са завършили в онзи момент по реализацията на тази операция за фалшивия алкохол? Просто всичко е архивирано, всичко е прекратено и няма достатъчно данни за образуване на някакво наказателно преследване".

"Прочетете си разработките" - настоява на няколко пъти ген. Ваньо Танов пред парламентаристите, които го изслушват в комисията. Той твърди, че всичко казано от него е документирано в тези разработки. Но щом всичко е прекратено и архивирано, явно не са четени от когото трябва. А тези неща трябва да се четат от прокурор.

Пита се луди ли са тези, които виждат достатъчно данни за наказателно преследване в свидетелствата на едни от най-информираните хора в държавата срещу Румен Петков за това, че е извършил престъпление по чл. 288 от Наказателния кодекс:

НК Чл. 288. Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6. (лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност б.авт.)

Ако не са луди, то защо министър Цветанов се прави на луд?

А кои ли са "нашите момчета", които в момента се греят на меката топлина излъчвана от Недосегаемото?

Блогът на Атанас Чобанов - http://www.atanas.fr/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional