Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Директорът на Здравната каса Жени Начева с две обвинения

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Степан Хиндлиян, Мартина Бозукова

Прокуратурата е повдигнала обвинения на директора на здравната каса Жени Начева, бившия зам.-здравен министър и председател на Управителния съвет на Здравната каса Емил Райнов и на Веладин Битолски, член на Националния съвет на БСП и бивш шеф на политическия кабинет на премиера Сергей Станишев.

На Начева са повдигнати две обвинения за престъпления по служба, а на Райнов – за търговия с влияние. Битолски е обвинен за това, че заедно с Райнов са искали пари от шефове на фармацевтичния дистрибутор “Търговска лига“.

Според прокуратурата обвиненията срещу бившия здравен министър Божидар Нанев и на шефката на бюджетния отдел в министерството Димитрина Николова и сегашните са плод на едно разследване. Обвиненията на "Търговска лига" към Райнов обаче датират отпреди година, когато Нанев все още беше председател на Българския лекарски съюз.

Начева е обвинена за това, че в периода февруари-май миналата година като шеф на бюджетна дирекция в НЗОК е превишила властта си и неправомерно и еднолично е разпоредила корекция в бюджета на районната каса в Сливен. С корекцията е бил завишен разполагаем лимит на специализираната болница “Хаджи Димитър“ в града без да са налице основания за това. По този начин е била набавена облага в размер на 800 000 лева.

Второто обвинение също е за престъпление по служба и е за това, че през март тази година Начева неправомерно е разпоредила на РЗОК София-град да се платят средства за извършена дейност над месечните лимити на болница “Токуда“. Плащането е за дейност, извършена от болницата през юли и септември 2009 и е на стойност 327 300. Парите са били отчетени от болницата през декември.

През март Начева е разпоредила на РЗОК София-град да бъдат изплатени средства над месечните лимити и на Военномедицинска акадамия (ВМА) за дейности, извършени през февруари 2010 година.

По закон Здравната каса има право да плаща на болниците за извършената от тях дейност, дори ако сумата надвишава лимитите, ако при проверка се установи, че работата е реално извършена.

Прокуратурата ще поиска отстраняването на Начева.

Начева оглави здравната каса през февруари тази година и беше предложена за поста от ГЕРБ, като кандидатурата й беше лансирана лично от финансовия министър Симеон Дянков. Преди това Начева оглавяваше бюджетната дирекция на НЗОК. С идването си на власт новото правителство обяви, че здравната каса е била управлявана безобразно, че е в лошо финансово състояние и дори, че е източвана. Това не попречи на управляващите да предложат за шеф на НЗОК именно Начева, в чийто ръце бе финансовото управление на институцията.

Райнов също е с две повдигнати обвинения – за търговия с влияние. Първото от тях е за това, че в периода юли-декември 2005 г. в гр. София, в съучастие с Битолски е поискал от изпълнителния директор на ”Търговска лига” АД Тони Веков 17.3 млн. лева, представляващи 7% от годишния оборот на компанията в доставките на лекарства по обществени поръчки на здравното министерство. Парите са искани, за да може Райнов в качеството си на зам.-здравен министър и шеф на УС на НЗОК да упражни влияние при вземането на решения при обществените поръчки. Второто обвинение е, че през юли 2007 година Райнов е поискал 11 млн. лева, отново представляващи 7% от оборота на компанията по обществените поръчки, за да упражни влияние върху длъжностни лица, от които е зависела акредитацията на болници и сключване на договори с НЗОК.

На кардиологичните болници в Ямбол, Велико Търново и Варна , собственост на ”Търговска лига”АД, бяха отказани договори с НЗОК в края на 2008 година, заради проблеми с акредитацията. Трите болници заплашиха тогава да си търсят правата по съдебен ред с всички "негативни финансови, наказателноправни и морални последици за НЗОК".

Райнов определи обвиненията към него като “глупости“. От прокуратурата не уточниха дали Райнов е взел исканите суми или не.

Битолски е с обвинение, че като помагач в съучастие с Емил Райнов е искал пари от “Търговска лига“ през 2005 година. Според прокуратурата Битолски “умишлено улеснил извършването на престъплението чрез разяснения, че ще получава от изпълнителния директор на “Търговска лига” АД и ще предава на Емил Райнов исканите суми“.

В средата на ноември миналата година беше проведена полицейска акция, при която бяха претърсени 11 адреса на бивши служители в Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Изпълнителната агенция по лекарствата. Сред претърсените бе и домът на Райнов.

Акцията беше по повод водено в Софийската градска прокуратура досъдебно производство за нарушения при лекарствената политика в трите институции. Тогава обаче подробности не бяха огласени.

Миналата година управителят на фармацевтичния дистрибутор "Търговска лига" обвини в корупция Райнов със сигнали до Европейската комисия и до в. "Интернешънъл хералд трибюн".

Обвинението бе, че Райнов, който бе с ресор лекарствена политика, е искал месечни рушвети от около 3 млн. евро. От "Търговска лига" обявиха, че са “отрязани“ от държавните поръчки на здравното министерство заради отказа на фирмата да плаща рушвети и корупционни комисионни. Тогава Райнов за кратко излезе в отпуск и призова ДАНС и прокуратурата да проверят твърденията срещу него.

В края на февруари пък премиерът Бойко Борисов предупреди, че операцията "Наглите" ще се пренесе в търговията с лекарства. Тогава стана ясно, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) проверява картерни споразумения при търговете с лекарства.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional