Свободата днес и тук 04 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Константин Пенчев: Някой да провери необяснимо богатите магистрати

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Павлина Желева


"Необяснимо богатите магистрати в момента си живеят необезпокоявано, тъй като няма орган който да провери разминаването между доходите и имуществото им", алармира председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев.

Той е установил празнотата в закона и Етичния кодекс на магистратите по повод поредния случай на хотелиер в съдебната власт. Младши съдията Деница Урумова и дъщеря на шефа на отделение във ВАС Николай Урумов, която вече работи в Благоевградския окръжен съд, строи хотел в Приморско, а правото на строеж е получила като социално слаба през 2007 г., съобщи бургаският в. "Десант", а след него и в. "Струма".

"Ако написаното е вярно, за мен е непонятно как може един младши съдия да строи хотел на морето", заяви Пенчев пред "Дневник". Според него при потвърждаване на информацията за Урумова случаят ще е подобен на скандалните заменки, които той определи като "низ от безобразия на отделни органи".

"Първо някой е решил, че това софиянче има нещо общо с Приморско, а след това е обявено за крайно нуждаещо се и вместо да получи апартамент в панелка, получава право да си построи къща на брега на морето", коментира шефът на ВАС. И.д. председателят на Благоевградския окръжен съд Катя Бельова заяви за "Дневник", че случаят ще бъде изпратен за проверка на Висшия съдебен съвет (ВСС), тъй като тя самата не може да го разследва.

Според Пенчев и съветът няма правомощие да следи за необяснимо богати магистрати и затова трябва да се направи промяна в съдебния закон. Приходната администрация пък само проверява дали магистратите са декларирали едно и също пред нея и Сметната плата и дали са платили данъци.

Комисията "Кушлев" се намесва само при престъпление. Сега ВСС може да провери дали не е уронен престижът на съдебната власт, ако както пише местната преса, позовавайки се на адресната регистрация на 27-годишната Урумова, тя е живяла само седем дни в Приморско и e картотекирана като социално слаба и крайно нуждаеща се.

Имотът, който е получила, е на носа Боруна в Приморско и гледа към бившата резиденция на Тодор Живков. Справка на в. "Десант" в архива на община Приморско показва, че там е записано, че Урумова дели жилище с още четирима души и затова й се дава право да строи на брега на морето.

Проверка на "Дневник" установи, че Урумова е декларирала пред Сметната палата, че притежава право на строеж върху 469 кв.м в Приморско, което е купила за 1830 лв. Същата година, когато получава това право като социално слаба, тя е купила и апартамент от 66 кв.м в морското с. Лозенец за 26 хил. лв.

Отделно младши съдията е декларирала, че има налични 20 хил. евро и 15 хил. лв., а в банки - влогове в левове, долари и евро за 38 хил. лв. Урумова не беше открита за коментар.
 

 

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional