Свободата днес и тук 01 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Архивът на Държавна сигурност окончателно напуска МВР и става публичен

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Христо Христов

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов и председателят на Държавна агенция "Архиви" проф. Георги Бакалов подписаха историческо споразумение, според което документите на Държавна сигурност и полицейските досиета преди 9 септември 1944 г. стават окончателно достъпни.

"Споразумението се подписва за изпълнение на закона за досиетата, приет през 2006 г., който още не е изпълнен", заяви министър Цветан Цветанов. "За нас е изключително важно всичко свързано с архивите на ДС да стане публично и да има по-голяма достъпност за проучването на тези архиви", допълни той.

Министърът даде пример за това как предишни ръководства са прикривали определени материали с кадровото досие на бившата барета Алексей Петров, което не е било предадено от МВР на комисията по досиетата, въпреки че неколкократно е било изискано от нея. Едва при сегашното ръководство на МВР досието е предадено на комисията.

Споразумението предвижда всички архиви на ДС във вътрешното министерство да бъдат предадени до края на годината на комисията по досиетата. Така наречените "полицейски" архиви в периода 1923 г. - 9 септември 1944 г. пък ще бъдат предадени от МВР на Държавна агенция "Архиви".

Председателят на агенцията проф. Бакалов обясни, че полицейските досиета са чисто исторически архиви със 70-годишна давност, които не са били предадени от МВР въпреки подписано споразумение от 2007 г. между тогавашния министър Румен Петков и тогавашния председател на агенция "Архиви" Боряна Бужашка. Съгласно закона за досиетата предаването на полицейския архив трябваше да стане до март 2007 г. Проф. Бакалов потвърди, че всички полицейски досиета до 9 септември 1944 г. ще бъдат публични, а министър Цветанов открои сред тях досието на Тодор Живков и материалите свързани с разстрела на поета Никола Вапцаров.

Въпреки, че са чисто исторически и по време на управлението на тройната коалиция за изследователите съществуваха пречки за проучване на тези полицейски архиви.

Председателят на комисията по досиетата благодари на министъра на вътрешните работи и на неговия екип за доброто взаимодействие между двете институции и обясни, че процедурата по предаването на архива на ДС ще започне с материалите, които се съхраняват в областните дирекции на МВР. "Споразумението е добра гаранция да успеем да направим така, че архивите на ДС да бъдат отворени веднъж за винаги", посочи той.

Министър Цветанов не се ангажира с точния обем на архивите на ДС. "Става въпрос за изключително сериозно количество материали, поради което извозването им ще става с камиони", посочи той.

На въпрос на "Капитал" как ще коментира факта, че от огласените доклади на комисията по досиетата за сътрудниците на ДС в МВР се вижда ясна реставрация на кадри на Държавна сигурност на ръководни постове в системата, той отговори, че неговият екип следва друга политика за издигането на ръководни постове млади и необременени с ДС-миналото полицейски служители. "Ние не участваме в реставрацията по подобни кадри", увери министърът.
От: http://www.capital.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional