Свободата днес и тук 01 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Службите казват кой става за властта

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Премиерът Бойко Борисов съобщи във вторник, че при избора на кандидати за ръководни постове тръгва от проверките на службите. Той обяви, че държавата е "превърната в схема", има изключително малко "неоцапани хора". Затова той е силно затруднен в намирането на управленски кадри, тъй като за повечето хора след проверките в службите и прокуратурата излизало, че "трябва да почнеш да го разработваш, а не да го издигаш".

"Аз ги избирам по документи. От проверките на службите, тръгвам отзад-напред. Тези, за които няма материали, почвам тях да търся", посочи Борисов пред бТВ.

Той съобщи още, че така е стигнал и до кандидатурата за здравен министър на Анна-Мария Борисова, която трябва да замени на поста подалия оставка, след като прокуратурата му повдигна обвинение за неизгодни сделки, Божидар Нанев.

Само преди седмица и вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов разви същата идея, като обяви, че назначенията в съдебната система трябва да стават след запознаване на членовете на Висшия съдебен съвет с разработки на тайните служби за кандидатите.

"Запознах се с новия здравен министър на един разклон преди Търново"

"Просто не излезе нищо от проверките. И в същото време, когато разговарях с нея, аз се запознах, свързах се с нея по телефона. Г-жа Анна-Мария Борисова я намерих и се срещнах с нея там, преди Търново, на един разклон. Поговорих с нея около половин час, горе-долу разбрах какво мисли и сиреч в една и съща посока са ни разбиранията по реформата, по съкращенията, по безкомпромисното действие...", разказа Бойко Борисов.

"Не знам дали вашите зрители ще ми повярват, но от 20 кандидати, при проверките 20 не ставаха. Нещо повече, след проверките службите трябва да почнат да работят и по тези хора. Не само че не стават за министър или за здравна каса, а когато се провери в масивите на две-три служби, плюс в прокуратурата има ли образувани преписки или нещо проверява ли самата прокуратура, този човек не само не става за министър или за шеф на здравна каса, или за това, за което си го потърсил, или е направил такива дългове в болниците, че трябва да почнеш да го разработваш, а не да го издигаш", посочи Борисов.

"Цялата държава е схема, няма неоцапани"

"Не съм предполагал, че може цялата държава да е превърната в схема, във всяка една сфера", заяви още премиерът.

Според него "не само в партиите, в държавата има изключително малко неоцапани хора, изключително малко".

"Тези 20 години преход са направили всички, които имат възможности, умения и приспособимост, да се приспособяват към схемите", посочи Борисов. Затова за него "т. нар. комуникативност или диалогичност“ имала "лошо значение".

"Това означава човек, към който всички могат да отидат да се разберат, статуквото да продължи", добави премиерът.

От тази гледна точка той обясни и забавянето на здравната реформа: "Първо, няма пари. Тези схеми всичките са ги източили. Второ, яви се много голяма диалогичност вътре в здравното министерство, това забавя реформата. Мисля, че сега ние ще наваксаме..."

"Почнеш ли да угаждаш на много хора, станеш ли диалогичен за тях, комуникативен, приключваш като министър. За съжаление. Защото всичко е направено във вид на схема. Схеми с лекарства, схеми с болници, схеми с държавни поръчки", добави премиерът.

"Обичам хората и не искам да им нанасям вреди и щети"

Борисов коментира, че цял свят предприема непопулярни антикризисни мерки и "в цял свят те не сработват". Той сравни икономическата криза с вулканичния "облак, който се разстла из Европа“, заради който "всички сме в безизходица, защото това не ни се е случвало“.

"Пари да можех отнякъде да намеря, да раздам на хората, и тук г-н Костов е абсолютно прав като ме обвинява в ляв популизъм. Аз обичам хората и не искам да им нанасям вреди и щети", заяви Борисов.

"Жал ми е да посегна с големия сатър да изрежа всичко, което в момента трябва да се изреже", заключи премиерът.

Ако трябва, ще сменям министри на два месеца

В същото време премиерът е готов без всякаква жал да се разделя с хора от екипа си. Ако трябва, ще сменям на два месеца министри, заместник-министри и всеки, които попадне под ударите на прокуратурата, и мисля, че това е правилната политика, хората това очакват от нас; било каквото било, няма да крадат повече, коментира Борисов пред репортери след като откри най-големият търговски център в страната.

Попитан какво ще направи правителството, за да могат хората да харчат парите си в новите търговски центрове, премиерът заяви, че правителството арестува всеки ден тези, които са похарчили парите на българите.

По думите му схемата била такава - "заместник-министър, началник на политическия кабинет отива и взема парите... Съдия, следовател, министри, главен секретар на ведомство, и в един момент цялата схема лъсва как са проваляни делата и как са източвани парите."

От - http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional