Свободата днес и тук 18 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Алексей Петров не бил секретен, а кадрови офицер

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Степан Хиндлиян

Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, който в момента е обвиняем №1 в републиката като глава на престъпната група "Октопод", е бил назначен за пръв път в службите през 2001 г. като кадрови служител, а не като секретен. Това показва кадровото досие на Петров, съобщи в четвъртък пред репортери лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който е новият ротационен председател на комисията за контрол на ДАНС.

Фактът, че Петров е бил назначен в НСС през 2001 г. не е новост, но според известната досега информация той е бил секретен сътрудник до 2008 г., когато бе "осветен" като такъв. Срещу бившия вътрешен министър Румен Петков дори бе заведено дело за "осветяването" на Алексей Петров, но бе оправдан.

Комисията е проучила кадровото досие на Петров, от което обаче не ставало ясно какви задачи са му били възлагани от НСС и впоследствие от ДАНС, затова ще бъдат изискани допълнителни материали, каза Волен Сидеров.

Според неофициална информация Алексей Петров е бил назначен за сътрудник под прикритие до 2005 г., а след това на щат с чин капитан.

Алексей Петров, който бе арестуван на 10 февруари т.г. в рамките на операция "Октопод", твърди, че всичко, което е вършил, е било в качеството му на офицер под прикритие. Кадровото му досие обаче все още не е представено пред съда, който на последното си заседание посочи, че не може да се ориентира какви задачи са били възлагани.

Волен Сидеров съобщи, че Петров бил назначен за кадрови служител от вътрешния министър Емануил Йорданов по предложение на тогавашния директор на НСС Атанас Атанасов. И двамата ще бъдат извикани в комисията, за да обяснят какви са били мотивите им.

Разяснения пред комисията за несъстоялото се уволнение на Алексей Петров ще дават бившият вътрешен министър и настоящ конституционен съдия Георги Петканов и шефът на НСС по негово време Иван Чобанов. Както съобщи Mediapool на 9 април, през 2003 г. Петканов е издал две заповеди за уволнението на Алексей Петров, но и двете не са изпълнени, като формалната причина е, че предложеният за освобождаване бил в болнични. Това сочи официалната справка, предоставена на Mediapool от ДАНС. Георги Петканов обаче отрича да е издавал заповед за уволнение на Алексей Петров.

Следващият вътрешен министър Румен Петков, който сега е депутат от БСП, също има какво да обяснява. По негово време Алексей Петров на два пъти е бил преназначаван – през 2006 и 2007 година – тоест, преди и след уредената от секретния офицер среща на министъра с братя Галеви.

Едно обясненията за това е обективно – през 2006 г. МВР се девоенизира, а следващата година бе приет нов закон за МВР, което е наложило преназначения на целия щат.

 

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional