Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"И аз ще имам нужда някой да ми сложи диагноза. Кой ще ме лекува?“

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Мартина Бозукова

Новият здравен министър Анна-Мария Борисова прояви характерната за нея ексцентричност и при първата си пресконференция след избирането й в сряда. От думите й стана ясно, че в следващите три месеца пак започва да се прави анализ на системата, а след това ще бъде предприета реформа. Същото до момента правеше и предшественикът й Божидар Нанев. Новият министър не даде конкретни отговори за посоката, в която ще върви реформата, а някои от изказванията й дори си противоречаха. “Реформа – да, но реформа, в центъра на която ще бъде болния. Всичко в името на болния. Но реформа, при която ще има удовлетвореност от медицинските специалисти. Те трябва да се чувстват удовлетворени от своята работа във всякакъв смисъл“, декларира Борисова.

“Ще бързаме, защото сме безумно закъсняли, но ще бързаме бавно, премерено, обмислено, подготвено. Три месеца ще се готвим, за да имаме визията, да имаме постановката“, обясни тя.

Борисова каза, че има три приоритета в следващите три месеца – да се направи анализ на моментното състояние на лечебните заведения, да се направи статистика за съответствието на лечебните заведения на медицинските стандарти по отделните специалности и да се изготви национална здравна карта. Освен това ще й е нужна около седмица, за да си сформира екипа, което се оказало трудна задача.

Борисова разкри и едно от най-големите си притеснения – липсата на лекари и сестри. Тя дори поръча на журналистите да напишат изречението: “Всеки ден един лекар напуска България“. “Кой ще остане тук? Кой ще ни лекува? Аз съм също жена на възраст и след години и аз ще имам нужда някой да ми сложи моята диагноза и да ме лекува правилно. Кой ще ме лекува? Кой вас ще ви лекува?“, сподели тревогите си Борисова.

От думите й стана ясно още, че тя и премиерът са обсъждали кандидатурата за бъдещ шеф на Здравната каса, но имат спорове по нея. По-късно обаче Бойко Борисов каза, че няма противоречие с новия здравен министър относно избора на директор на НЗОК и допълни, че "ще бъде спазен принципът за уважение към институциите".

Никоя болница няма да бъде затваряна

Борисова поръча на журналистите да напишат големи заглавия: “Никоя болница няма да бъде затваряна“ и “Нито един лекар и медицински специалист няма да остане без работа“. Малко преди това тя констатира, че болниците в България са прекалено много. “Има огромно нарастване на броя на болниците и всички черпят обществен ресурс, който е един и същи“, коментира Борисова. Тя даде пример, че на 100 хил. души население в България има между 3.8 и 4.6 болници, докато за ЕС те са 3. “Не че не трябват болници. Напротив. Много хубави болници се сформираха напоследък. Кардиологичните болници са един пример за това“, каза Борисова. Преди малко повече от месец стана ясно, че заради надписаните клинични пътеки в инвазивната кардиология броят на тези манипулации се е увеличил драстично, а клиниките и специализираните болници се роят.

“Ние не сме против нарастване броя на болниците, но трябва да има регламент. А регламент в момента липсва“, каза Борисова.

Има и нещо друго

Тя обеща да бъда решен проблемът с болничните дългове и с нередовното плащане към лечебните заведения, без обаче да каже как ще стане това. “Забавянето в плащането на болниците ще бъде решено. Много усилено го обсъждаме. Междувпрочем вече има движение по този въпрос от няколко дни“, каза Борисова.

На въпрос на Mediapool разбрала ли е на какво се дължи забавянето в плащанията на болниците – на лоша събираемост на здравни вноски или нещо друго, Борисова отговори: “И това, което казвате, а и нещо друго. Няма да го кажа другото, но има и нещо друго“. “Всичко това ще бъде проучено. И другото, и събираемостта“, обеща Борисова.

Новият здравен министър е против отмяната на тоталната забрана за пушене

Борисова изненадващо обяви, че е против отмяната на тоталната забрана за пушене на обществени места, предложена от депутати от ГЕРБ. Зам.-председателят на парламента и председател на здравната комисия в НС Лъчезар Иванов, който присъства на пресконференцията, отказа коментар на тази нейна теза под предлог, че поводът за брифинга е друг и с такива въпроси журналистите обиждат Анна-Мария Борисова. Самата тя също имаше критики към репортерите за начина, по който я отразяват.

“Навсякъде в културния свят във всички учреждения, питейни заведения , ресторанти е забранено. Знаете, в Париж всички са на тротоарите и там си пушат, колкото си искат. В България трябва да приемем парижкия модел – на тротоарите“, каза Борисова.

Частни фондове – най-рано в средата на следващата година

По отношение на демонополизацията на НЗОК Борисова коментира, че това ще стане, но в по-далечна перспектива, защото в момент на криза, това не е най-важната задача. По думите й това ще стане най-рано в средата на следващата година.

Борисова обяви, че е спряла всички обществени поръчки за купуване на апаратура, докато не е готов прегледът на болниците в страната и не се види къде от какво точно има нужда.

Борисова каза, че административна реформа ще се прави в цялата държава и здравеопазването няма да прави изключение.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional