Свободата днес и тук 28 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Кабинетът ″Станишев″ харчил ударно и на тъмно в края на мандата

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петя Йорданова

С познатите вече констатации, че правителството на тройната коалиция, оглавявано от Сергей Станишев (БСП) в последната година от мандата си е харчило "ударно пари по непрозрачен начин“ и така се е стопил значително фискалният резерв, излезе в четвъртък временната парламентарна комисия, популярна повече като "Анти-Станишев“. Обемистият документ от 120 страници, изготвен предимно информации от медиите, бе резюмиран почти един час от председателя на комисията Стоян Мавродиев (ГЕРБ).

В доклада, който трябваше да влезе за обсъждане преди месец, се препоръчва още прокуратурата да се запознае с него и да се самосезира за нарушенията. В своя защита Сергей Станишев заяви от трибуната, че доклада е "памфлет с някои претенции за макроикономически анализ, много препечатки от българските медии и констатации на Сметната палата".

"Предходното правителство успя за рекордно кратко време необезпокоявано да изхарчи огромен ресурс за финансиране на неясно дефинирани политики и множество спорни проекти. Често са използвани различни методи на заобикаляне на закона в името да бъдат усвоени до последно отпуснатите лимитите за разход. В периода, в който са правени тези разходи, поставя сериозни съмнения за предизборно харчене“, заяви от своя страна Мавродиев.

Констатациите

Като цяло в доклада са отбелязани многократно изнасяни от управляващите данни през последните месеци. Своето място е намерил и най-новият хит в обясненията на лошото финансово състояние на страната - необезпечените с финансиране 150 договора за 2.158 млрд. лв., сключени от 13 министерства през последната година от управлението на тройната коалиция.

"Водното огледало" в Кърджали, АЕЦ "Белене", замените на гори, ремонтът на кабинета на Станишев в МС, са само някои от проверяваните от комисията проекти от последната година на тройната коалиция.

Правителството на тройната коалиция през ноември и декември 2008 г. успява "ударно да похарчи огромен ресурс”, което стопява фискалния резерв с 30%, заяви още Мавродиев. Голяма част от тях можела да бъде спестена, особено в условията на настъпваща криза.

В периода на последната година от управлението на кабинета ″Станишев″ са налети големи суми в държавни предприятия като “Българския енергиен холдинг“ и Българскaта банка за развитие.

Засегнати са и "скандалните“ назначения в края на мандата на кабинета "Станишев“ в различните държавни органи, някои от които бяха незапълнени повече от 2 години.

Констатирано е още, че половината от жилищния фонд на Министерския съвет е зает от хора, които не са служителите във ведомството. Подробно са описани и огромните харчове на предишния кабинет по отбелязването на 100-годишнината от независимостта на България.

Предлага се копие от изготвения от тях доклад да бъде изпратено на главния прокурор.

Станишев: "На зла круша – зъл прът“

"Моята скромна прогноза е, че в следващия парламент едно от първите неща, които ще бъдат направени, ще е комисия за дейността на това правителство на ГЕРБ и на действията на коалицията. Не, защото сме отмъстителни. Никога няма да бъдем такива елементарни реваншисти, но такава е логиката на живота - "на зла круша – зъл прът", на "крива дупка – крив винт“, заяви Станишев от трибуната.

По думите му българските граждани "очакват от ГЕРБ да промени настоящето към по-добро заради бъдещето, но очевидно целта е друга - да се промени миналото, да се интерпретира, реинтерпретира и фалшифицира“.

Станишев посочи, че неведнъж в историята е имало опити да се промени миналото. Той цитира и книгата на Джордж Оруел "1984", където се разказва за отдел, който се занимава с подмяна на миналото. По думите му за това става въпрос и в доклада на комисията.

Бившият премиер посочи, че в края на управлението на Иван Костов, след приватизация на индустрията, фискалният резерв е бил под 3 млрд. лв., след управлението на кабинета "Сакскобургготски" - около 4.5 млрд. лв., а правителството на тройната коалиция е оставило 8.2 млрд. лв. фискален резерв. Станишев припомни и, че правителството му е представило пред Народното събрание програма за изразходване на излишъка - за здравеопазване, коледни пенсии, образование, БАН и т.н.

Станишев упрекна управляващите, че с комисията се създава прецедент и политиката се поставя над съда.

Дебатът по доклада ще продължи и в петък.

От: http://mediapool.bg/

 

  
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional