Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Първанов блокира генералските назначения заради кариера на свой съветник

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов

Президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов блокира висшите назначения в армията, съобщи военният министър Аню Ангелов след извънредно заседание на парламентарната комисия по отбрана. Ангелов каза, че причината за неразбирателството се крие в нежеланието му да предложи за повишение лансиран от Първанов човек. Въпроса за кое лице става дума министърът препрати към президентството. “Ако е водена стенограма, да бъде публикувана“, каза Аню Ангелов.

По информация на Mediapool става дума за Николай Николов, съветник на президента по военната сигурност. Първанов е предлoжил той да бъде повишен от контраадмирал на вицеадмирал. Запознати коментираха обаче, че повишаването в длъжност на представител на президентската администрация е подготовка за назначаването му на висша длъжност във въоръжените сили.

Аню Ангелов разказа, че е дал на държавния глава предложенията за назначаване и повишаване в длъжност в рамките на процеса по съгласуване между Министерския съвет и президентството. Президентът е имал допълнителни предложения към списъка, като с огромната част от тях Аню Ангелов се е съгласил и е изготвил втори вариант на предложенията.

“Междувременно беше поискано един офицер извън състава на въоръжените сили да бъде повишен в следващо генералско звание. Аз изтъкнах мотиви, че съм против това предложение и то беше обсъдено на извънредно заседание на Съвета по отбраната, където девет души бяха против него и само двама го подкрепиха. И във втория вариант на предложението това име не влезе. Това е единственият момент, по който не сме постигнали съгласие“, обясни Аню Ангелов.

Президентът обаче върнал целия пакет от 21 предложения. По процедура Министерският съвет предлага длъжностите на президента, след което той трябва да подпише укази за назначенията и повишенията.

Това е един от основните инструменти на държавния глава за влияние в системата на отбраната, която все още не може да се изтръгне от хватката на стария "генералитет". При всички приказки за реформи, президентът на практика е съдействал за съхраняване на статуквото, включително чрез съпротивата да се отнемат привилегии на военнослужещи или да се правят съкращения.

Преди година Първанов наложи за началник на Щаба на отбраната кандидатурата на ген. Симеон Симеонов, въпреки несъгласието на тогавашния военен министър Николай Цонев.

Независимо от разкритията за огромни злоупотреби в областта на отбраната, и през двата си мандата като президент Първанов не е изразявал каквито и да е тревоги в това отношение. Той не реагира нито веднъж на скандалните сделки, довели армията на ръба на фалита, но в същото време реагира остро всеки път, когато правомощията му на върховен главнокомандващ можеха да бъдат ограничени.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна не демонстрира особен интерес към състоянието на армията (с изключение на една показна обиколка в МО в началото на мандата, станала известна като акция "розовите БМВ-та"). Неговите очаквания към въоръжените сили се изчерпват с предложението му военни да охраняват реколтата.

След заседанието на комисията по отбрана депутати от БСП изразиха недоволство, че колегите им са подкрепили предложенията на министър Аню Ангелов за назначаване, повишаване в длъжност и освобождаване на висши военни. Според депутата от Коалиция за България Ангел Найденов комисията е била употребена и излизането със становище за предложенията на министъра е процедурно недопустимо и правно необосновано.

Аню Ангелов коментира от своя страна, че ако не се стигне до разбирателство, традиционните назначения на висши военни около Гергьовден няма да се реализират.

От президентството съобщиха лаконично, че са върнали предложенията за повишения в звания, назначения и освобождаване от длъжност на офицери от Българската армия. Процедурата по съгласуване продължава, добавят от "Дондуков" 2.

Тази година Аню Ангелов предлага да бъдат произведени петима нови генерали. Ще има и нов началник на Инспектората на МО, след като братът на Румен Петков – Володя Цветанов е решил да стане военно аташе. Военното разузнаване обаче остава без нов шеф, въпреки че ген. Пламен Студенков трябва да се пенсионира през септември. Служба "Военна полиция", която е към министъра на отбраната, също традиционно влиза в сферата на интереси на върховния главнокомандващ.

В същото време без особени драми минава съгласуването на посланически назначения. Вероятно поради обстоятелството, че от оповестените към момента  имена, повечето са на дипломати, близки до президента и БСП.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional