Свободата днес и тук 28 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Президентът сезира Конституционния съд за НПК

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

Вътрешният министър Цветан Цветанов обяви в петък президента за пречка в борбата с престъпността, след като държавният глава заяви намерение да сезира Конституционния съд за промените в Наказателно-процесуалния кодекс.

В сряда Народното събрание отхвърли неговото вето върху текстовете за "резервния защитник" и възможността да се постановяват присъди въз основа на тайни доказателства.

"Дебатът при повторното гласуване на НПК не промени разбирането, че атакуваните разпоредби нарушават основните права и свободи на гражданите, участващи в наказателното производство", заявява Първанов. Той вече е подписал указа за обнародване на промените в НПК.

В съобщението на президентството засега не се уточнява по кои точно текстове от основния закон ще бъдат атакувани промените на ГЕРБ. По всяка вероятност Първанов ще атакува НПК за влизане в противоречие с чл. 31 ал.4 от конституцията, в която се казва, че "не се допускат ограничения на правата на обвиняемия, надхвърлящи необходимото за осъществяване на правосъдието".

Според множеството противници на промените в кодекса назначаването на "резервния защитник" ограничава правата на обвиняемия.

"Усеща се съпротивление срещу реалната борба с организираната престъпност и корупцията и запазване в някакъв вариант на статуквото, което наблюдаваме вече 20 години. Сезирането на Конституционния съд е пореден опит по някакъв начин да се забавят така желаните реформи.", коментира Цветанов, заявявайки своята "категорична убеденост", че няма нарушение на конституцията.

Той обясни, че промените са "така желани от българското общество" и срещат подкрепата на "цялата дипломатическа общност". Цветанов заяви, че не иска да коментира повече, за да не стане нов скандал с президентство, който не би се отразил добре на институциите.

В мотивите за налагане на президентството вето се казваше, че фигурата на резервният защитник "противоречи на чл. 6, т. 3 от Европейската конвенция за защита правата на човека, прокламиращ, че всяко лице, обвинено в извършването на престъпление, има право “да се защитава лично и да ползва адвокат по свой избор”.

Сега НПК вече ще дава възможност при неявяване по неуважителни причини на упълномощения адвокат и на обвиняемия резервният защитник да предприема процесуални действия без знанието на тъй наречения му довереник. Най-оспорваният момент е, че в рамките на досъдебното производство този адвокат се назначава от прокурора. Това на практика означава, че обвинителят ще си назначава своя противник в процеса. По време на съдебната фаза "резервата" ще се назначава от съда.

Първанов се позова и на Европейската конвенция за защита правата на човека, която гласи, че никой не трябва да бъде съден само въз основа на тайни доказателства. Промените в НПК създават именно тази възможност, след като съдът ще може да осъжда само върху показанията на анонимен свидетел и данни от специални разузнавателни средства.

Още по време на парламентарния дебат от БСП заплашиха, че ще сезират Конституционния съд, но Първанов ще предприеме това действие вместо тях.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional