Свободата днес и тук 21 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

И докладът "Анти-Станишев“ пое към прокуратурата

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Таня Николова

Мнозинството одобри в петък доклада на специалната парламентарна комисия, която разследва разходите, сделките и назначенията на кабинета "Станишев“ в последната година от управлението му. Документът, който се основана предимно на медийни публикации без комисията да е правила собствени проучвания, бе подкрепен от 114 народни представители, 42-ма от БСП и ДПС бяха против, нямаше въздържали се. Приетото решение гласи още, че копие от доклада за нарушенията ще бъде изпратено на главния прокурор Борис Велчев, за да бъде направена проверка по тях.

В края на миналия месец прокуратурата съобщи, че е започнала разследване на 150 договора, сключени от 13 министерства по времето на тройната коалиция. Разследването се води срещу виновни длъжностни лица за нарушения по Закона за бюджета и на Закона за обществените поръчки.

Прокуратурата вече е буквално затрупана от сигнали и материали, свързани с разкрити нарушения на предходния кабинет, включително неизгодни замени на гори и земи.

В центъра на парламентарния доклад е именно непрозрачното и ударно харчене на бюджетни средства в последната година от мандата на предходния кабинет.

Депутатът от ГЕРБ Стоян Мавродиев, който е шеф на комисията, по-известна като "Анти-Станишев“, се обърна към БСП и ДПС с думите: "Четирите милиарда, които похарчихте в края на мандата, всъщност са 2 млрд. – огромна сума за всяка държава. Ако тези пари ги имаше Исландия или Латвия, Исландия нямаше да фалира.”

Бившият финансов министър и настоящ депутат от левицата Пламен Орешарски му отговори, че докладът всъщност е "бяла книга“, в която почти нищо "не е вярно“. "Този доклад ще мине и ще замине, но в цялата статистика на новата българска държава от края на 19 век ще останат цифри. От 2005 до 2008 г. сме реализирали неизменно излишъци на касова основа от 3% и над 3% спрямо Брутния вътрешен продукт“, заяви Орешарски.

По думите му 2008-а е годината с най-добрите фискални резултати в годините на преход.

"По фискалната политика сме сред най-добрите, заяви Орешарски. Той припомни, че за 2009 г. фискалният резултат към средата на годината беше излишък от 180 млн. лв. В месеца на смяната на правителствата дефицитът бе от 360 млн. лв. Това е най-добрият фискален резултат сред 27-те държави членки на ЕС“, каза още той. Допълни, че фискалният резерв в средата на миналата година е бил малко над 8 млрд. лв. Държавният дълг бе под 15%.

"В доклада има вътрешно противоречие, което може да се схване от начинаещ студент. Първо е казано, че няма антикризисна програма на кабинета "Станишев“, а после има цяла глава, която атакува антикризисната програма. Има или няма?”, попита той. Накрая завърши, че "който не оценява това, което има, е обречен да го загуби“.

В отговор Стоян Мавродиев посочи, че методологията на предишното правителство за изчисляване на излишъка не отговаря на европейската. Вие го изчислявате на база на касова основа, а Евростат използва начислената основа, така по Евростат излишъкът ви е 1.8 на сто, а вие го изчислявате 3 на сто, отбеляза той. 

Мавродиев каза, че в бюджета за 2008 г. планираните средства за усвояване само от еврофондовете са 3 млрд. лева, а са усвоени 0.7 млрд. лева - т. е. С 2.3 млрд. лв. по-малко, които са компенсирани с плащания от националния бюджет. Част от разходите за 2008 г. са похарчени "под черта" и тези пари не са отчетени в бюджета, коментира още той. Мавродиев даде пример как тези средства са били похарчени - с 500 млн. лв. е трябвало да бъде увеличен капиталът на Българския енергиен холдинг, за Национална компания "Железопътна инфраструктура" - 100 млн. лв., за различни общини - 155 млн. лв., за нанотехнологичен център - 100 млн. лв. 

Мавродиев освен това отбеляза, че в България няма фалирали банки заради късмета на по-изостаналата и по-консервативна система.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional