Свободата днес и тук 25 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Икономическото министерство: Не търсим руско финансиране за "Белене", а европейско съучастие

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Цветелина Катанска

България не търси руско финансиране за изграждане на проекта АЕЦ "Белене", а европейско съучастие. Това заяви зам. икономическият министър Мая Христова на провелата се в Народното събрание кръгла маса "Проектът АЕЦ "Белене" и европейската енергийна сигурност: Българските дилеми". Дискусията беше организирана от Надежда Нейнски, член на Европейския парламент, Българската асоциация за външна политика и фондация "Конрад Аденауер".

Христова обясни, че икономическото ведомство е отказало категорично предлаганите в края на миналата година 2 млрд. евро от руска страна. "Трябва да бъде избран консултант за проекта, който да направи анализ на енергийния пазар, икономическата и правната рамка за изграждането на ядрената централа, така че решим дали да продължим проекта", обясни зам.-министърът. Според нея все още не може да се каже дали досега вложените в "Белене" средства са погрешно изхарчени. "Без европейска воля проектът няма да продължи", допълни Христова.

Ядрената централа в "Белене" остана без стратегически инвеститор през есента на 2009 г., когато германската компания RWE се оттегли от проекта. Досега страната търси дружество заместител, но такова не е намерено. "Не може да изберем стратегически инвеститор, без да знаем дали ще изградим централата, това ще ни каже консултантът, който ще изберем до средата на юни", каза Христова.

"Не е желателно в момента площадката на АЕЦ "Белене" да остава в това състояние, необходимо е тя да се консервира и това ще струва около 7.5 млн. евро", каза Генадий Тепкян, вицепрезидент на "Атомстройекспорт - Експорт". Той обясни, че в момента работата по проекта продължава, както и изработването на реактор за нея. "Ако България не иска готовия ни реактор, ще го вложим другаде, все пак строим още мощности извън страната", каза Тепкян. "Наистина в основата на реактора има замръзнала вода, която може да наруши качеството й, но не ни дадоха да вложим 7 млн. евро за дренажи", допълни Богомил Манчев, енергиен експерт и консултант по проекта АЕЦ "Белене". Той допълни, че в момента проектът "вегетира", но по него са направени "достатъчно много неща".

"Основните проблеми, свързани с изграждането на централата, са сеизмичността на региона, липсата на решение за ядрените отпадъци и оползотворяването на използваното ядреното гориво, както и липсата на прозрачност по проекта", каза енергийният експерт Георги Касчиев. "Не е ясно къде потъват парите за "Белене", защото от отчета на НЕК се вижда, че отпуснатите средства не са отишли там", допълни той.

Към проекта има доста сериозен скептицизъм в момента, обясни Джефри ван Орден, член на Европейския парламент. "Важно е бъде гарантирана енергийна сигурност, диверсификация на доставките, обществена прозрачност и защита на икономическите интереси", категоричен беше Орден. Той допълни, че България е тази, която трябва да вземе решение за българите, и че само от управляващите зависи изготвянето на нова енергийна стратегия за страната.

"В деня на 24-годишнината от трагедията в "Чернобил" трябва да обърнем внимание преди всичко на безопасността на ядрената централа и икономическата й сигурност", каза американският посланик в България Джеймс Уорлик. Той напомни, че решенията, които ще вземе сега българското правителство, ще оказат въздействие върху целия регион, а финансовите последици от тях ще се плащат от поколения българи. "Важно е решението за ядрената ви централа да бъде взето на базата на разумна икономическа мисъл, прозрачност и сигурност", допълни Уорлик.

"Идеите, които ще осъществи България по отношение на ядрената й политика, трябва да бъдат съгласувани с изискванията на Европейския съюз", каза испанският посланик в България Хорхе Фуентес. По думите му "Русия е добър съсед и трябва да стимулираме добрите си отношения с нея". В момента Испания е председател на Европейския съюз и един от водещите й приоритети е енергийната политика. "Европейският съюз няма определена стратегия за развитие на атомната енергетика, има две групи страни, такива, които твърдят, че тя е екологично чиста и евтина, и такива, които смятат, че трябва да се залага на развитието на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ)", допълни Фуентес. Той увери, че "нито Испания, нито ЕС като цяло ще се мешат пряко в решенията на България, но ще следи внимателно какво става тук".

"Не трябва да се забравя, че проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" има всякаква поддръжка и одобрение от ЕС", каза атомният експерт Владимир Казанчев, който е старши съветник по проекта.  По думите му и България, и Русия се стараят да намерят европейско финансиране, като Русия е готова да преотстъпи дела си на евроинвеститори. "Около 30% от строителството се изпълнява от български фирми, а цената на проекта не е категорично определена", допълни Казанчев.

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional