Свободата днес и тук 01 Март 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Русия си придърпа Украйна със сделката "Газофлот"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Дневник"

В рамките само на седмица украинският президент Виктор Янукович успя да осъществи най-дръзките мечти на Кремъл, като в замяна на по-евтин газ привърза икономически Украйна към Русия в степен, наподобяваща времената на СССР.

Парламентите на двете страни синхронно ратифицираха вчера договор за оставане на руския боен флот в Севастопол до средата на века срещу 10-годишно споразумение за евтин газ за украинците.

Предната вечер руският премиер Владимир Путин предложи на Киев (и властите приеха с готовност да обсъдят) сливане в общ холдинг на цялата ядрена индустрия на двете държави и още по-тясно сътрудничество в самолетостроенето и корабостроенето.

На хаотичното заседание на парламента в Киев набързо бе ратифициран договорът за газа и флота, кръстен от медиите "Газофлот", както и зависимият от него бюджет за 2010 г. На практика Русия ще плати чрез евтиния газ на Украйна общо 40 млрд. долара, а наемът на базата от 100 млн. долара е капка в морето.

"Цената (за наема - бел. ред) е прекалена. Аз за тези пари жив бих изял президента ви", заяви с ирония Путин. "За нас обаче това е въпрос не само на пари, но и на сътрудничество с Украйна, което в крайна сметка е най-важното", добави той.

Руски издания като "Комерсант" отбелязаха перфектното оркестриране и запазването на гръмката сделка в тайна до последно, въпреки че по нея са работили десетки специалисти от двете страни.

Безпрецедентна е и активността на най-високо ниво - от избирането на Янукович на 7 февруари е имало 5 срещи между премиерите и държавните глави, а на 17-18 май предстои още една визита в Киев на президента Дмитрий Медведев.
 

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional