Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Бойко, не е време за успокоение!

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Георги Ангелов

Няма да има наказание за България заради бюджетния дефицит. Страната ни пак е сред най-добрите в Европа, тъй като има държави, чийто дефицит е много по-голям. Никога не е имало наказания по тази тема, няма да има и за нас, каза днес във Варна премиерът Бойко Борисов.


Бойко Борисов ни успокоява, а трябва да започне да се тревожи, защото:

1. Досега никой не е наказван, защото икономическите времена бяха добри и на бюджетните дефицити не се гледаше достатъчно критично. Сега вече не е така, точно обратното е.

2. Липсата на наказания за свръхдефицит доведе до сегашната ситуация – сега вече всички го знаят и ще започнат да наказват, ако искат да спасят стабилността на еврото.

3. Досега можеха да бъдат наказвани само страните от Еврозоната. Но, отскоро е в сила Лисабонският договор, който дава право да бъдат наказвани за свръхдефицит всички страни от ЕС. Малките страни от Източна Европа, разбира се, първи ще го отнесат.

4. Както стана с еврофондовете, може отново България да бъде първата наказана страна и за свръхдефицит. Само да дадем повод и веднага ще ни накажат, за да дадат урок на всички останали. Тъкмо няма да им се мотаем и за влизане в Еврозоната.

5. Най-важното, обаче, е друго. Гърция също не беше наказана от ЕС за лоша фискална политика. Но това не пречи на пазарите сега да я накажат стократно повече. А Гърция е в Еврозоната. За тези отвън, наказанието е по-бързо и сигурно (това се видя с Латвия, Унгария и пр.)


От днес държавният дълг на Гърция официално е "боклук". Кредитният рейтинг на Португалия също е рязко свален - въпреки че Португалия има доста по-малък свръхдефицит и дълг от Гърция. Португалия и Гърция са най-бедните страни в Западна Европа, винаги са били такива и винаги са давали сигнали, че са слаби, недисциплинирани и не могат да правят реформи. Това не е успокоително, особено ако си припомни, че България също е най-бедната страна (и то в целия ЕС) и в последно време доста реформи бяха "отложени", а целта за балансиран бюджет – забравена.


Затова – вместо успокоения, трябва да чуваме от премиера желязна решителност за намаление на разходите, балансиране на бюджета и реформи в публичния сектор и бизнес средата. Това е начинът за избягване на рисковете и постигане на икономически растеж.

Блогът за икономика - http://ikonomika.org/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional