Свободата днес и тук 06 Декември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

27 апр 2010, 18:04, 936 прочитания НСО наследила ръководен състав от 73 сътрудници на Държавна сигурност

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Христо Христов

Над 50 процента от ръководния състав в Националната служба за охрана (НСО) след промените в България е формиран от бивши кадрови служители на Пето управление на ДС – Управление за безопасност и охрана, известно повече като УБО и съществувало до февруари 1990 г.

Такъв е изводът от решението на комисията по досиетата, която днес обяви общо 73 служители - сътрудници на бившата Държавна сигурност, заемали различни ръководни постове в НСО.

Проверката е обхванала общо 134 лица в НСО, които в периода 1990-2010 г. са били на следните постове: началник, заместник-началник, началник на отдел и началник на сектори в Националната служба за охрана.

Според данните, изнесени от комисията по досиетата, от всичките 73 служители на ДС към момента действащ е само един – Красимир Михов (1957), който е главен секретар на НСО от януари 2008 г. За разликата от повечето сътрудници, той не е бил щатен служител на УБО, а агент на Трето управление на ДС - военното контраразузнаване (ВКР) от 1980 г. под псевдонима Петков.

Освен него в списъка фигурира още един агент на ВКР, двама щатни служители на военното контрарузнаване, един агент на Шесто управление на ДС и един на Софийско градско управление на МВР. Всички останали 67 души са били щатни служители в УБО преди промените.

Само няколко от обявените сътрудници са заемали ръководни постове в НСО до 2008-2009 г. В по-голямата част бившите от ДС са сменени през първата половина на 90-те години.

Сред имената на огласените кадрови служители излиза това на директора на НСО ген. Димитър Владимиров (1992-2004), на заместника му Чавдар Томов (1992-1999), както и на Пандали Бозаджиев, зам.-директор на службата до 1992 г.

Ето и какви длъжности са заемали бившите от ДС:

Началник на НСО – 1;

Зам.-началник на НСО – 2;

Началник на УБО – 1;

Зам.-началник на УБО – 2;

Главен секретар на НСО – 1;

Началник на сектор – 21;

Началник на отдел – 7;

Зам.-намалник на отдел – 8;

Началник на отделение – 29;

Началник направление – 1.

НСО е първата специална служба, в която бившите служители на ДС се осветяват извън мащабната проверката на МВР, която продължава да тече в момента.
Подобни доклади се очакват и за другите специални служби – ДАНС, Националната разузнавателна служба, както и военното разузнаване и контраразузнаване. Всички те фигурират в 16-та точка от списъка на публичните длъжности, подлежащи на проверка съгласно закона за досиетата.


Пето управление на ДС и неговият наследник

Националната служба за охрана (НСО) получава името си в началото на 1990 г. като правоприемник на съществуващото до тогава Пето управление на ДС – Управление за безопастност и охрана (УБО).

УБО е известно като едно от трите суперуправления в Държавна сигурност, което отговаря не само за охраната на висшата партийна върхушка на БКП, но и за всички нейни битови и социални нужди. Това е управлението, което изцяло обслужва комунистическия елит. То отговаря и поддържа резиденциите и ловните стопанства при комунизма, в които достъп има само висшата комунистическа каста.

Началникът на УБО пък раздава на ръка безотчетни средва в размер на хиляди левове на т. нар. правоимащи лица от Политбюро на ЦК на БКП, ЦК и Секретариата на ЦК, както и на членове на Министерския съвет и на ръководители на други важни държавни институции.

Необходимостта от специална структура в Държавна сигурност, която да се грижи за охраната на партийните лидери, възниква с пристигането на Георги Димитров през 1946 г. от Москва, въпреки че той идва със съветска охрана. Първоначалният отдел за охрана се учи от съветския опит, а УБО се разраства при управлението на Тодор Живков в периода 1956-1989 г. То остава на негово пряко подчинение и се води на отчет към държавните органи, които генералният секретар на БКП оглавява. Когато Живков е министър-председател (1962-1971) УБО се води към Министерския съвет, а когато е председател на Държавния съвет (1971-1989) управлението е прехвърлено към този държавен орган.

По 18 години началници на УБО са ген. Димитър Гръбчев и ген. Илия Кашев, а след самоубийството на последния през 1986 г., управлението е оглавено от ген. Георги Милушев.

Скоро след принудителната оставка на Живков на 10 ноември 1989 г. ген. Милушев е сменен от новия генерален секретар на БКП Петър Младенов с близкия му ген. Сава Джендов.

УБО е преименувано на НСО. Негови ръководители след промените са ген. Димитър Владимиров (1992-2004), ген. Румен Миланов (2004-2007) и настоящия му шеф ген. Димитър Димитров (2007).

НСО се води на подчинение на президента и е една от двете специални служби (другата е Националната разузнавателна служба), която осъществява своята дейност вече 20 години без структурен закон.

Въпреки че при осъществяването на редица важни международни мероприятия и посещения на множество световни лидери в България НСО е изпълнявала своите охранителни задачи, не са един или два скандалите, които периодично НСО е генерилало във вътрешен план.

През 2002 г. стана ясно, че действащи служители на службата охраняват скандалния радиоводещ Боби Цанков, което доведе до оставката на директора на НСО ген. Владимиров.

През 2006 г. бившият служител в НСО Николай Марков пък публично заяви, че от 2002 г. службата събира нерегламентирано информация за охраняваните от нея лица.

Повече от една дузина са пътните инциденти с автомобили на НСО, като един от най-тежките е катастрофата на кортежа на малтийския президент при посещението му в България през 2001 г., а последният – катастрофата на военния министър Аню Ангелов на бул. "България" в столицата преди две седмици.

От: http://www.capital.bg/

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional