Свободата днес и тук 26 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Терористите", "Регистраторите" и "Сладурите " на колене

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Службите проведахо ударно три спецакции само за една нощ. Арестувани са общо 17 души, засега. Една от операциите е насочена срещу група, занимаваща се с производство и търговия на оръжие, а другите две акции са били срещу хора, източвали бюджета чрез различни далавери.

Системният и проактивен подход на МВР за привеждане на контингента в известност и за документиране на престъпната дейност на различни "лица и хора" продължи от Казанлък. Във вторник вечерта, малко преди 22.00 часа, вътрешният министър Цветанов съобщи пред Агенция "Фокус", че при поредна спецоперация са конфискувани пет автомата "Калашников". Това се е случило в Казанлък в момент на сделка за бойния арсенал. Малко по-късно той се включи в новините на националната телевизия и добави, че са задържани трима души.

Операция "Терористи", която е насочена срещу група за производство и продажба на оръжие, се провежда от МВР, ДАНС, полицията в Стара Загора и Националната следствена служба. Тя е под ръководството на заместник-градския прокурор на София Роман Василев. Случаят се е наблюдавал от две месеца.  

Фактът, че предмет на продажба са били автомати "Калашников", говори, че последиците са непредвидими и оръжието няма да се ползва за лов, например, коментира министър Цветанов.

Той не уточни има ли някаква връзка между групата, военния завод "Арсенал" в Казанлък и ВМЗ – Сопот.

Около три часа сутринта в сряда министърът съобщи отново пред Агенция "Фокус", че арестуваните "терористи" вече са седем. Някои от тях били задържани многократно за незаконно притежаване на оръжие. Шест от заключените са български гражданин, а един е чужденец с право на постоянно пребиваване в страната.

В ранните сутрешни часове Цветанов разкрива, че сделката за оръжието се е правила в   гориста местност, западно от Казанлък, в района на язовир "Копринка". Автоматите били 7,62-милиметрови, със сгъваем приклад. При претърсванията в района на село Енина и в работилница са намерени шест заглушители за автомат "Калашников" и пистолет "Макаров". В работилницата е открита и заготовка за производство на заглушители.

 

Четири часа по-късно, около седем сутринта, Цветанов вече е на вълна "Сладурите". Той съобщава пред същата агенция, че тази операция се провежда в Раднево и Стара Загора. Малко преди това ранобудният читател е "подгрят" от новината, че в района на двата града има засилено полицейско присъствие. За да не остане някоя телевизия ощетена, министърът се включва и по бТВ.

Той съобщава, че "Сладурите" били група от хора, които търгували с резервните части на специализираните трактори, с които се работи в района на мините "Марица изток", Раднево и Гълъбово. Задържани са трима души в Раднево и двама в Стара Загора. "Сладурите" извършвали доставки и ремонти на завишени цени, те са били свързани със свои "партньори" във Варна, които на базата на завишените цени са източвали ДДС от държавата.

По-същото време информационните агенции съобщават за засилено присъствие на полиция в столичния квартал "Мусагеница", в Студентски град и в софийското село Негован. На тези места МВР е стартирало операция "Регистраторите". В нейните рамки са задържани шест човека. Двама от тях са освободени по-късно пред деня, тъй като са станали свидетели, а другите четирима са задържани за 72-часа. Полицията издирва още двама "регистратори".

Групата се занимавала с регистрацията на автомобили в КАТ като е заобикаляно плащането на екотакси. Арестуваните досега не били познати на полицията. По този случай работел и отдел "Вътрешна сигурност" в МВР, защото дейността на "Регистраторите" била продпомагана от служители на столичния КАТ.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional