Свободата днес и тук 28 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Алексей Петров висял без работа в НСС, но никой не успял да го махне

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Степан Хиндлиян

Обвиненият за глава на "Октопода" бивш съветник в ДАНС Алексей Петров е бил назначен погрешка в секретния щат на контраразузнаването през 2001 г., след това са правени безуспешни опити на началниците му да го уволнят, но той остава там на някакъв "висящ щат", без заплата и без възложени задачи, до осветяването му през 2008 г. като офицер под прикритие и повишението му като съветник на първия председател на ДАНС Петко Сертов.

Така изглежда кадровото досие на Алексей Петров от свидетелствата с днешна дата, направени от двама поредни шефове на Национална служба "Сигурност" (Атанас Атанасов и Иван Чобанов) и един бивш вътрешен министър (Емануил Йорданов).

За пръв път Петров постъпва в службата през 2001 г., когато Атанасов оглавява НСС, а Йорданов е министър.

Според неофициална информация на Mediapool Петров бил препоръчан като полезен заради отличните си контакти с посланика на важна близкоизточна държава.

Тогава Алексей Петров е бил назначен в секретния щат на НСС като офицер за оперативно внедряване, стана ясно в четвъртък след заседанието на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, която проучва кадровото развитие в службите на настоящия обвиняем №1 в държавата.

Само преди седмица председателят на комисията Волен Сидеров заяви, че Петров бил постъпил в НСС като кадрови служител, което бе опровергано от Атанас Атанасов.

Алексей Петров не пожелал да напусне

След като даде "показания", Иван Чобанов бе доста неубедителен пред журналистите в обясненията си, защо не е изпълнил двете заповеди на министър Георги Петканов за уволнението на Петров от НСС.

По-рано този месец на свое запитване Mediapool получи официален отговор от ДАНС, която съхранява архива на НСС, че със заповед от 28 януари 2003 г. министър Петканов уволнява Алексей Петров от НСС, заради съкращение в щата. Заповедта на министъра е трябвало да влезе в сила от 1 февруари 2003 г. Тя обаче не е изпълнена, тъй като Петров по това време е бил в болнични, защото половин година по-рано срещу него е извършен атентат.

Петканов издава втора заповед на 26 март 2003 г., която е частично изменение на първата. В нея се казва, че заповедта влиза в сила, когато Алексей Петров я получи лично.

Предложението за уволнение идва от Иван Чобанов, който трябва да изпълни заповедта на министъра.

Петканов твърди, че не е издавал подобни заповеди. Бившият му подчинен Чобанов обаче индиректно потвърди наличието на такава заповед. Той заяви пред журналисти, че тя не е била изпълнена поради "правно-технически възможности и особености".

През 2002 г-2003 г. НСС бе преструктурирана, бяха закрити цели направления в основните структурни звена. Уволнението бе заради съкращаване на щата, но Алексей Петров не можеше да бъде уволнен, ако има друг свободен щат, каза Чобанов. Другият свободен щат, по думите му, бил явният, но той не искал да го назначава там.

Ако не го бяхме назначили някъде, съдът щеше да го направи, защото Алексей Петров тръгна да съди НСС, каза Чобанов.

"На някакъв резервен щат", без задачи и заплата

Така Петров не бил нито в явния, нито в тайния щат на службата, а е "висял на някакви резервни щатове" поради това, че е имал болнични листове, допълни Чобанов.

Той не можа да обясни на каква работа се е водил Алексей Петров през декември 2006 г., когато урежда среща на тогавашния вътрешен министър Румен Петков с "оперативно интересните" братя Галеви.

По това време шеф на НСС бе именно Чобанов. Той обаче оправда незнанието си за тази среща с мотива, че тя "не се е провела на ларгото".

Чобанов каза, че приносът на Петров за контраразузнаването е бил твърде скромен. Той посочи, че докато е оглавявал НСС, на Петров не са били възлагани задачи, не е получавал заплата, не имал допуск до класифицирана информация. Много трудно ми е да повтарям "не", ядоса се Чобанов, на поредицата от въпроси.

Атанасов: Аз бях в ролята на "измамения", не се гордея

Преди това Атанас Атанасов коментира, че не се гордее с назначаването на Алексей Петров в НСС. "Това е една много успешна операция на бившата Държавна сигурност, която е успяла да внедри в тогавашната НСС една спяща клетка, която впоследствие, както видяхме през 2008 г. (тогава Петров става съветник на председателя на ДАНС Петко Сертов – бел.ред.) беше активирана", каза Атанасов. Добави, че неговата роля тогава е била на "измамения".

Алексей Петров е привлечен като източник на информация, добави Атанасов. "За съжаление, струва ми се, че тук с тези изслушвания, които прави Волен Сидеров, обслужва защитната теза на Алексей Петров", продължи той.

След като напуснах службата, хора, които са близки с Алексей Петров, ми организираха няколко процеса. Водиха ми дела, включително и за това, че съм написал доклад за корупцията, коментира бившият шеф на НСС. Преди да се случат тези неща, бяха изгонени от България определен кръг чужденци, един от които е Майкъл Чорни.

Попитан каква връзката на Алексей Петров с протеста на таксиметровите шофьори пред парламента през 2001 г., Атанасов отговори: "Тази история пред парламента с таксиметровите шофьори беше класическо мероприятие, организирано от Държавна сигурност. Там има много неизяснени неща и никой впоследствие не се хвана да ги изяснява. Аз помня този ден по едно друго обстоятелство. Това бе денят, в който аз бях на доклад при външния министър Надежда Михайлов и този ден бе извикан във външно министерство тогавашния руски посланик и му бе заявено, че трябва трима дипломати на руското посолство да напуснат България", коментира още бившият шеф на НСС.

Накрая Сидеров коментира, че никой от изслушаните не може да обясни какво е работил Петров в службите. "Няма задачи, няма изпълнение на задачи, но по един много странен начин той минава като щафета от правителство в правителство. Явно е имал висока протекция. Това е моето логическо заключение", заключи Сидеров.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional