Свободата днес и тук 06 Декември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ДДС сюрприз II - най-малко 23%

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Стефан Антонов

Данък добавена стойност ще се увеличи и то с повече от 2 процентни пункта, въпросът е колко ще стигне – 23 или 24%. Това са цифрите, които се обсъждат на експертно ниво в правителството.

Вчера премиерът Бойко Борисов потвърди, че на 5 май кабинетът ще вдигне нагоре сегашната ставка от 20%. Според източници от "Дондуков"1 целта е непопулярната мярка за увеличаване на приходите в бюджета да се гласува бързо в парламента и да се приложи, ако може, още от 1 юни.

Срещу увеличението, което според икономисти ще се отрази със същата стъпка и в цените - 3 или 4% нагоре, се обявиха работодателите и синдикатите. Анализатори го определиха като "заместител на реформите в неефективните системи".

Правителството едва ли ще има проблем да прокара по-високата ставка през парламента. Депутатите от ГЕРБ, включително шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която беше неин противник, сега я подкрепиха като крайна стъпка при липсата на други алтернативи.

От "Атака" отказаха коментар, а телефонът на лидера им Волен Сидеров беше изключен, но досега и те са подкрепяли безрезервно Борисов и няма признаци за промяна в линията им. Така останалите парламентарни сили, които се обявиха срещу по-висок ДДС, нямат шанс да обърнат резултата.

Ако програмата максимум на управляващите се изпълни и промяната влезе в сила от 1 юни, правителството се надява до края на годината да събере между 507 млн.  и 670 млн. лв. повече приходи в бюджета, в зависимост от размера на ставката - 23 или 24%.

Преди ден изпълнителният директор на приходната агенция Красимир Стефанов съобщи, че до 17 април са събрани 600 млн. лв. приходи от този данък по-малко, в сравнение със същия период на 2009 г.

"В момента има много голяма отворена дупка в бюджета. Тя може да се запълни само ако се увеличат приходите, а в условия на криза в цял свят намаляват, или с повишаване на ДДС.

Ако другите 60 мерки (антикризисни, бел. ред.) във времето отлагат събираемостта, като временна мярка ние ще вдигнем ДДС", съобщи пред БНТ в четвъртък премиерът Борисов. Той допълни, че след като се усети ефекта от останалите антикризисни мерки, правителството ще започне да сваля обратно данъка и ако ГЕРБ изкара пълния си мандат, ДДС ще е под 20%.

От думите на Борисов стана ясно, че единственото, което "експерти финансисти" пресмятат в момента, е с колко точно да се увеличи ставката.

Според източници на "Дневник" поддръжниците на увеличението с 4 процентни пункта смятат, че така ще се съберат достатъчно пари въпреки спада на потреблението и нагласите за укриване на обороти, каквито са очакваните ефекти от по-високата ставка. Аргументите на експертите, които настояват за 23% са, че това е оптималният вариант като поносимост за частния сектор и търсен фискален ефект.

Преди ден финансовият министър Симеон Дянков каза: "Повишаването на ДДС не е прокризисна мярка, но е тежка мярка, която ще удари вътрешното потребление и затова я избягваме".

Вчера Дянков не бе открит за коментар. Колегата му, министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обясни, че увеличаването на косвения данък е мярка, която се взима не за да стимулира икономиката, а за да подкрепи бюджета, когато всички други мерки са изчерпани.

Именно тази теза обаче бе разкритикувана от депутати, работодатели, синдикати и икономисти.

Съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров посочи, че ако правителството отложи строителството на спортната зала в София, т. нар. "български Лувър" и други подобни проекти, държавата може да си спести същата сума, която очаква да събере с вдигането на данъка.

"По-високият ДДС няма да донесе повече пари на хазната, единственото сигурно е, че ще увеличим сивата икономика", заяви Димитров пред "Дневник".

Бившият финансов министър и депутат от БСП Пламен Орешарски прогнозира 8 до 10% инфлация вследствие от вдигането на данъка и ефекта на закръгляне на цените. Според Алиосман Имамов (ДПС) в държавата има потенциал за свиване на разходите и допълнително изземване на ликвидност от частния сектор чрез ДДС е последното, което трябва да се направи в сегашния момент.

Румен Овчаров (БСП) разкритикува правителството, че не прави никакъв анализ за спада на бюджетните приходи. "Трябва да се знае кой е отговорен и дали факторите са с еднократно влияние или са постоянно действащи. Не може само да лекуваме следсвията, трябва да изследваме и причините", каза той.

"Онова, което всъщност ще се получи, е да се замести правенето на реформи в неефективни системи... с търсене на начини да се увеличат приходите. Най-сигурният и най-неутралният е през ДДС", коментира пред Дарик радио Красен Станчев, председател на Института за пазарна икономика.

"Това по-лесният начин, но не е по-правилният, защото означава, че няма да се направят всички реформи", каза и председателят на КРИБ Иво Прокопиев, съиздател на в. "Дневник".

Той напомни, че основната идея на антикризисния пакет мерки, договорен между правителството, работодателите и синдикатите беше да се приложи, за да не се налага увеличаване на данъци. " И в момента усилията трябва да са насочени към прилагане на пакета, а не да се отваря отново дискусията за увеличаване на ДДС", каза Прокопиев.  

"Принципната позиция на БСК е, че не трябва да се прибягва до вдигане на ДДС, а да се използва потенциала на антикризисните мерки. Необходимо е да се наблегне върху съкращаването на бюджетните разходи и мерките за подкрепа на фиска", заяви пред "Дневник" и Димитър Бранков, зам.-председател на БСК. Същата е позицията и на синдикатите.

"Всяко увеличение на данъчната тежест има изкривяващ ефект върху поведението на търговците и потребителите. Това означава, че има много голяма вероятност да не се получат очакваните приходи. Същото се получи след затварянето на безмитните магазини и затягането на митническите режими", коментираха от анализаторското звено "Индъстри Уоч".

Мнения

Мартин Димитров, "Синята коалиция"
От "Синята коалиция" сме против повишаването на ДДС и очаквам всички наши депутати да гласуват така. Това, което може да се направи като алтернатива, е съкращаване на държавни разходи и отлагане на такива като спортната зала и "Българския Лувър". Колкото и да се изнервя премиерът, като го критикуваме, тези разходи не са ни нужни в сегашните условия.

Димитър Бранков, БСК
Принципната ни позиция е, че не трябва да се прибягва до вдигане на ДДС. Вместо това трябва да се използва потенциалът на антикризисните мерки, които бяха приети от кабинета на 31 март. Трябва да се наблегне върху съкращаването на бюджетните разходи и мерките за подкрепа на фиска.  

Николай Ненков, КНСБ
Никой не иска вдигането на какъвто и да било данък в момента. Категорично сме против повишаването на ДДС, тъй като това ще доведе до увеличаване на цените и до свиване на потреблението.

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional